Nej – Mark- och miljödomstolen stoppar Nobelcenter

Bildmontage: Tomorrow AB

Nej – planen för Nobelcenter är inte förenlig med varsamheten mot känsliga historiska miljöer och läsbarheten i Stockholms utveckling som hamnstad. Mark- och Miljödomstolen river därmed upp planen för Nobelcenter.

Mark- och miljödomstolen i Nacka river upp detaljplanen för ett Nobelcenter på Blasieholmen. I sitt beslut beskrivs domslutet som ”ett oåterkalleligt sätt påverka den s.k. läsbarheten avseende Stockholms historiska utveckling som hamn-, sjöfarts- och handelsstad”. Det var väntat och Sossarna och Moderaterna är naturligtvis sura över detta och kommer att överklaga.

Orden från Mark- och miljödomstolen svider nog. De speglar det stora ingrepp centret kräver samt den överdrivna volym man vill bygga i. Liberalerna, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet jublar då de kämpat emot Nobelcentret, Liberalerna ända från början. Lotta Edholm (L) säger till StockholmDirekt:

– Jag är glad att Mark- och miljödomstolen river upp detaljplanen. Liberalerna har gått emot projektet sedan de konkreta planerna presenterades. Vi anser att det är fel att bygga en dominerande mässingslåda mitt på Blasieholmen, i Stockholms historiska hjärta.”

Bildmontage: Tomorrow AB

Vänsterpartiets Rikard Warlenius:

”Mark- och miljödomstolen menar att Nobel Center påverkar den kulturhistoriska miljön på Blasieholmen negativt, och det håller vi helt med om. Vi vill gärna se Nobel Center i Stockholm men på en annan bättre plats”.

Samtidigt släpps nya bilder som stämmer bättre med verkligheten. De tidigare har cirkulerat i år och framställt det som en lite uppnosig gyllene kub mitt i Stockholm. Nu får man se hur stor den planeras bli och hur illa det stämmer med stadslandskapet. Borde de inte kommit tidigare?

Från Ja-sidan (vilket är hastigt krympande) har man slängt sig med uttryck som att man lägger till ännu en årsring i Stockholm. En motsägelse i sig då årsringar skall vara läsbara som just ringar och inte som insprängda ad hoc-byggnader i en årsring. Man har även påstått att arkitekturen är originell och samtida. Men vi har väl sett det förut  från världens alla affärscentrum?

Från Hovslagargatan. Illustration: David Chipperfield Architects

Att ge sig på Stockholms mest säljande kvalitéer som en vacker och välbevarad 1800-tals stad, där byggnaderna som finns är varsamt inskrivna blickfång som förhöjer det romantiska vattenlandskapet med små öar och utblickar över till Södermalm och Gamla stan är helt enkelt Sossarna och Moderaternas grej. De saknar kunskap och pinsamt nigit ända ned i golvet för de som viftat med pengar. Oavsett vart de i detta fall kommit ifrån och vad de haft för krav. Man har också förblindats av skräcken att inte synas i världen, lillebrorskomplexet. Ändå saknas turistmaterial eller lovord för arkitektur som uppförts de senaste tio åren in innerstaden.

Äldre framställningar. Man skulle även betänka att innehållet var lika viktigt som utsidan. BVAr det så? De nya bilderna talar ett helt annat språk.

I debatten i april 2016 då man röstade igenom förslaget för Nobelcenter visade Jan Valeskog (S) hur mycket han respekterade debatten då han hade fullt upp med att jämföra Liberalernas nya logotyp med en fallos istället för att lägga fram argument och svara på frågor. Pinsamt och pampaktigt. Sedan dess har den dåvarande Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert fått avgå i en #metoo- härva och Valeskog tagit hans plats. Samma som nu vill överklaga  säger i ett pressmeddelande:

– Vi kommer att överklaga och räknar med att både få prövningstillstånd och ett beslut i mark- och miljööverdomstolen som både tar hänsyn till stadens möjligheter att utvecklas och som respekterar gällande riksintressen”.

Tullhuset står säkert än en tid, ett av de få kvarvarande 1870-talsbyggnadern ai Stockholm. Det är också en historisk markör för vad som gjorde Stockholm framgångsrikt.

Utvecklas eller skönhetsvärden avvecklas och därmed ännu ett hugg i upplevelsen av staden? Kämpa för att flytta det istället till den årsring som nu håller på att utvecklas – och bli helt utan kulturhus. Är det inte det som politik skall vara, innovation och framtidstankar istället för att rulla på i gamla hjulspår vi sett i 70 år?

Matti Shevchenko Sandin


De som fem som fått saken prövad är:  Fastighets AB Hovslagaren och Fastighets AB L E Lundberg ,Svenska Byggnadsvårdsföreningen, Sveriges hembygdsförbund och Samfundet S:t Erik.

Mer om Nobelcenter här


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Du ansvar själv för din kommentar.Telefonnumret publiceras inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *