Återbesök i Kristianstad

Galleria Boulevard. Foto: Väsk

Anders Almér har återbesökt Kristianstad för att se vad som har hänt med det storflygande galleriaprojektet. Tyvärr hade han rätt redan från början. Kristianstad satsade på forntiden, inte framtiden. Han undrar om Stockholm skall göra det samma med Nobelcentret, det vill säga, stå emot marknadskrafterna?

Jag gjorde ett återbesök i Kristianstad med några vänner och har bara varit här några gånger sen tiden före förra riksdagsvalet. Då pågick en kampanj för folkomröstning om planen för externcentrat i Hammar. Över 7000 Kristianstadsbors önskemål avslogs senare av politikerna. Nu är det snart dags att öppna externcentret.

Staden har under tiden fått en galleria som ej har gått att fylla med hyresgäster, det står halvtomt. Runt gallerian cirklade polisbilar och poliser stod på vakt när vi är där.

I centrum i övrigt finns numer ett tjugotal tomma butikslokaler och fler lär det bli. Effekten av gallerians och det nya externcentrets tillkomst innebär tomma lokaler och därigenom bortfall av hyresintäkter som till väsentlig del finansierar underhåll av stadskärnans historiska fastigheter.

Samma dag vi var i Kristianstad pågick ett möte i Stockholm som handlade om det s.k. Nobelcentrat på Blasieholmen i Stockholm. Denna byggnad har föreslagits på en plats bakom Nationalmuseum. Förslaget innebär ett brott mot den miljö som det historiska Stockholm uppvisar just på denna plats – från Nationalmuseum, via Östasiatiska museet, Skeppsholmen till Kastellholmen.

En av deltagarna vid mötet i Stockholm var Liberalernas ledare Jan Björklund. Han tycker inte om förslaget till placering av ett Nobelcentrum.

Så här tycker han:

Blasieholmen är en känslig och kulturhistoriskt viktig miljö, och på den föreslagna platsen , ska ett Nobel Center byggas vars utformning helt bryter mot omkringliggande bebyggelse och som Riksantikvarieämbetet menar kommer att skada Stockholm som riksintresse.

Vad som tagit århundraden att bygga upp kan förstöras genom okunniga eller oförsiktiga tillägg.

Björklunds liberala politikerkollega i Kristianstad är den som framstått som främste tillskyndare av både Gallerian och externcentret som nu i dubbelt måtto hotar existensen av en stadskärna som planlades på 1600- talet och vars bebyggelse kan väl mäta sig med det som omger Nationalmuseum i Stockholm.

Emporia. Foto David Castor

Liberalerna i Kristianstad behöver nog inte oroa sig för att Jan Björklunds försvar för kulturhistorisk miljö skall innebära en kritik av deras handlande. Deras handlande har motiverats med att man inte kan ingripa mot marknadskrafterna. Det var så man sa i Malmö också när man släppte fram planen för Emporia, köpcentrat söder om Malmö.
Visst kan man ingripa mot marknadskrafterna. Det görs hela tiden – i stort och smått.

Liberalerna i Kristianstad har ju inte lyssnat på annan kritik heller som t.ex. att de förändringar i handeln som internet skapar leder till utslagning av fysiska butiker och köpcentra. Man behöver bara åka till Malmö för att beskåda detta fenomen.

De kan istället – om samvetets känslor skulle drabba dem – söka stöd hos övriga partier som ju också stod bakom besluten.

Det var på så sätt Odyssevs sjömän färdades förbi sirenerna, efter att ha stoppat varandras öron fulla med ull.

Anders Almér

www.urbantlokalt.se

Det här inlägget finns som debattartikel i Kristianstadsbladet den 14 september 2018


Kommentarsregler:För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Du ansvar själv för din kommentar.Telefonnumret publiceras eller sparas  inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *