Stadsbyggnadsnätverkets Nyhetsbrev

Tensta. Foto: Holger Ellgaard

Här kommer Stadsbyggnadsnätverkets Nyhetsbrev 19-04 av Ulf Johannisson.

Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Fördjupningar och seminarier om stadsbyggnad hittar du på hemsidan här 

Hej alla!

Utveckla förorterna – rättvist och enda sättet bygga tillräckligt

Och räddningen för innerstan som nu byggs sönder och tappar sin unika karaktär och skönhet.

Hur bygga och utveckla förorter i stor skala? Bifogar en inbjudan till 2 seminarier om hur man kan bygga mycket men varsamt och fin stadsmiljö i förorter. Den 28 februari och 13 mars, se mer nedan.

Våra ofta glesa förorter har utrymme för byggande av enorma nya volymer. Man kan bygga så att bostadsområden förvandlas till trevlig blandad stadsmiljö där man kan jobba och få viss service. Trygga kringbyggda kvarter skapas. Tillsammans ett bidrag till att minska segregationen.

Byggandet måste bidra till att rädda klimatet – vad gör konsensusgänget?

Riktig vinter 3 februari i vackra Tegnérlunden. Redan den 10 februari vårflod på Hagaparkens gångvägar (och nu torra vår-gator där vinterns samlade partiklar yr omkring en månad tidigare än vanligt). Storm, ca 10 stora friska träd i Hagaparken stormfällda inom 100 meter.

 

 

 

 

 

 

 

Just detta behöver inte ha med klimatförändringen att göra, men aktualiserar frågan: Vad kan bygg- och fastighetsbranschen, deras arkitekter och en kommun göra för klimatet? När var och en av dessa -har filat av det som irriterar mest i ett förslag och nått ”konsensus” återstår … den grå lådan, sa en arkitekt som vill mer. Kommunen verkar ofta i stort sett nöjd bara det byggs. Riva mindre? Utveckla förorter med gott om plats på mark som fastighetsägarna redan har?

Aktuellt, ett urval

190214 Richard Murray Tornen är provocerande fula Norra tornen? Stockholm Waterfront? Alla arkitekter tjatar om god kvalitet men slår aldrig fast vad det faktiskt innebär. Man bör göra utvärderingar av det som byggts. Det menar Richard Murray, grundare av Stockholmspartiet, som arbetade aktivt mot Nobel Center. Läs mer om Arkitekturdebatten Oscar Properties står bakom Norra tornen – skyskraporna vid Torsplan

I den pågående arkitekturdebatten är alla rörande ense om vikten av god kvalitet. Som till exempel Alexandra Hagen, vd för White arkitekter och arkitekten Robert Lavelid, i Elisabet Anderssons reportage. Men vad hjälper det när vad som är kvalitet aldrig slås fast. Famlandet fortsätter.

Stockholm Waterfront, ritad av White arkitekter, blev inte bra. Byggnaden är dåligt inplacerat i sin omgivning, inte bara för att den stör Stockholms i särklass mesta märkesbyggnad, Stadshuset, utan också för att de väldiga, disparata volymerna helt saknar inbördes sammanhang. Den saknar en tydlig och vettig entré och har en magnifik trappa tvärs igenom huset som slutar i Klarastrandsleden, där den som sätter en fot utanför dörren riskerar att omedelbart bli överkörd. Det Frank Gehry efterapande plockepinnstaketet på taket är tillgjort och saknar funktion. Kvalitet?

Socialstyrelsen. Foto Ankara

190212 Kan Socialstyrelsen få effektiva lokaler i K-märkt hus eller ska de flytta – har redan fått 22 förslag Spännande fall att följa! Socialstyrelsens kontor vid Västerbroplan på 14.300 kvm ägs av Arem/Blackstone som köpte fastigheten 2015. Bashyran är 1715 kr/kvm. Socialstyrelsen söker nytt kontor 20 minuter från City med kollektivtrafik. I en första sonderingsrunda uppges 22 ha inkommit.

Areim/Blackstone har drivit planer för bostadsutveckling på fastigheten, men det har gått långsamt till följd av utredningar som kopplas till Bromma flygplats. Byggnad är dessutom K-märkt. Myndigheten diskuterar även möjligheterna att sitta kvar där, om lokalerna går att göra effektivare.

190210 Experter Då blir Stockholm en skyskrapestad Intressenter vill bygga fler höghus i Stockholm. Man är redan på väg att bygga litet varstans. Hur få staden att hävda stadens kännetecken när trycket ökar? Nyligen kom några av världens främsta skyskrapeexperter till Stockholm. De var eniga, inom en snar framtid kommer det ske en boom av höga hus i Stockholmsområdet. Trots motstånd byggs det sakta men säkert hus som sticker upp högre än genomsnittet. Norra Tornen i Hagastaden och Sthlm01 i Hammarby sjöstad är några av de senaste i raden. Och det här är bara början.

Stockholmshem Skärholmen: Vid Bredholmstorget planerar Stockholmshem att bygga ett 21-våningshus som ska inrymma bostadsbolagets nya huvudkontor.

190209 Finalisterna i Mipim awards i Cannes – fastighetsbranschens årliga globala tävling om de bästa byggda projekten. Mycket färglösa lådor och en del futuristiskt. Europa 28 finalister varav 7 från små länder varav Danmark 1 och Sverige 0. Asien 10 finalister varav Kina 5. Amerika 5. Afrika 1. Ryssland 1 av staden Moskva. https://mipimawards.com/mipimawards2019/en/page/shortlist

190206 Vasastan får yoga-paviljong Det började med ett medborgarförslag. Nu ska Norrmalms stadsdelsförvaltning ta fram en idé till utformning av en yogapaviljong som kommer att placeras i Sabbatsbergsparken. ”Yoga kräver lite lugn och ro”, står det i förslaget och man efterfrågade en yta av hårdgjort underlag eftersom yogamattor inte ligger så bra på gräs. Byta matta? Vill man vara utomhus går det bra att åka kollektivt ut till naturen – Odenplan erbjuder allt i den vägen.

Klåfingrigheten i att klämma in alla möjliga aktiviteter i våra parker fortsätter. Om Yoga-intresserade kan få uppföra en paviljong i en park, vem ska då inte få ok? Parkerna i staden är hårt utnyttjade, och det finns alldeles för litet lugn-och-ro-park med mycket träd o a grönska i förhållande till behovet i en stor stad. Den viktiga balansen mellan sådan park och aktivitetspark är redan förlorad. Stadens förvaltning och politiker måste göra en professionell avvägning av behoven i stället för att betjäna dem som skriker högst. Ge röst åt det försynta lugn-och-ro-intresset: Stoppa projektet!

Mycket rivning i flera projekt

Stureplan: Vi förlorar två år på den här cirkusen https://www.svd.se/s-toppen-vi-forlorar-2-ar-pa-den-har-cirkusen  Ny T-baneentré och restaurerade fasader – men inga rivningar av byggnader med kulturhistoriskt värde. Nu presenteras nya planer för ombyggnaden av Stureplansgallerian av den grönblåa majoriteten. Det nya förslaget har tagits fram av stadsbyggnadskontoret och fastighetsägaren Adia. Abu Dhabi Investment Authority, en statlig myndighet i en diktatur.

Fastighetsägarna tycker själva, som jag har förstått det, att det här förslaget är mycket bättre än det förra. Då såg man ingen lösning på det, förutom att stoppa hela projektet, säger Joakim Larsson. Att det skulle vara någon kulturhistorisk nyriktning är helt falskt, säger Jan Valeskog (S). Surt sa räven.

Slakthusområdet är ett av Stockholms största stadsutvecklingsprojekt i modern tid. Foto: Atrium Ljungberg

Slakthusområdet Atrium Ljungberg satsar 8 mijarder AL har fattat beslut om att teckna avtal med Stockholms stad om förvärv av befintliga fastigheter samt markanvisningar i Slakthusområdet. Förhandlingarna är nu slutförda. Bygget kommer att pågå 2024 – 2030. Slakthusområdet ska bli en attraktiv stadsdel som lever under dygnets alla timmar med kontor för såväl stora, etablerade bolag som start-ups, restauranger och kultur. Det blir bostadsrätter och hyresrätter i olika storlekar.
Vår vision är en självklar mötesplats och en motor för hela Söderort, säger Annica Å̊näs, vd på AL. Här ges chansen att förverkliga en blandad och levande stadsdel. Vi tar hjälp av AL för att leda processen långt in i framtiden” säger Johan Castwall, förvaltningschef på exploateringskontoret.

Avtalet kräver beslut i exploateringsnämnden, fastighetsnämnden och i styrelsen för S:t Erik Markutveckling AB som samtliga planeras fattas under februari 2019. Förvärvet är villkorat av godkännande i kommunfullmäktige, planerat i maj. Tillträde är planerat till början av juni 2019.

Illustration: White arkitekter

Roslags Näsby växer fram Nu påbörjas bygget av Roslags-Näsby i Täby, som ska omfatta 1 400 nya bostäder, handel, vård, kontor, hotell, restauranger, kaféer, förskola, skola och en stadsdelspark. 18 byggaktörer ska bygga och 16 arkitekter hr ritat.

Efter större rivningsarbeten har kommunen gjort markarbeten och börjat utbyggnaden av gator och ledningar, vilket fortsätter under 2019. Hyreshuset Blåklinten och stationshusen kommer att rivas.

För ett trivsamt och vackert Stockholm för alla

Ulf Johannisson


Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Fördjupningar och seminarier om stadsbyggnad hittar du på hemsidan här 

Fler nyhetsbrev från Stadsbyggnadsnätverket här


Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev författas av Ulf Johannisson, som är managementkonsult och arbetar ideellt med stadsbyggnadsfrågor i Stockholm.

Swisha 80 kr (eller mer om du vill) till 0703961677 och ange ditt namn för att ha tillgång till nyhetsbreven under 2019. Jag behöver ha täckning för mina utgifter för prenumerationer mm. Arbetet bjuder jag på. Tack på förhand! 


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Du ansvar själv för din kommentar.Telefonnumret publiceras eller sparas  inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *