STOPPA HÖGHUSRASERIET – inbjudan till dialogmöte

Blasieholmens vänner bjuder in till dialogmöte om hur man skall värna om stadens värdefulla siluett. Förvanskningen har gått hårt åt den de senaste åren och hurraropen har uteblivit. 
Här är deras inbjudan:

Manifestation mot förtätning av innerstan och höghusraseri

På tisdag den 11 juni kl 17-19 genomför stadsmiljöföreningen Blasieholmens Vänner direkt efter sitt årsmöte ett seminarium för att manifestera att kampen mot förfulningen och mot förtätningen av Stockholms innerstad går vidare.  Tema för seminariet är ”Ett Stockholm med skönhet och det goda livet i centrum”. Björn Tarras Wahlberg föreningens ordförande, Skönhetsrådets chef, forskare och arkitekter beskriver konsekvenserna socialt, ekonomiskt och för livsmiljön av den hittills förda och fer i sju punkter förslag till en ny.

Blasieholmens vänners seminarium tisdag 11 juni kl 17.00 – 19.00.

Plats: Musikaliska Akademin Nybrokajen 11    

”Ett Stockholm med skönhet och det goda livet i centrum – Program

1.Välkomsthälsning  

Talare: Björn Tarras-Wahlberg

 2) Stockholm, unik stad i världen, möjligheter och hot?

Resultatet av hundratals år av samverkan mellan topografi, klimat, stadsplanering,
liv och näringar.

Talare:Henrik Nerlund, Skönhetsrådets chef

 

3) Sju punkter för ett vackrare Stockholm
– Plan för en utveckling av bebyggelsen som verksamt bidrar till god livsmiljö för alla.

Målsättningen är en stad i balans socialt, ekonomiskt, ekologiskt och kulturellt, med tydlig karaktär och med stadslandskap som berättar dess historia.

Talare:Kerstin Westerlund Bjurström, arkitekt och styrelseledamot i Blasieholmens vänner

4) Satsa på att skapa nya värden i stället för att parasitera på de befintliga             
– Stockholm behöver mer innerstad, inte tätare men på rätt plats.

Talare:Peter Elmlund Programansvarig Urban City Research Ax:son Johnssonstiftelsen

5)  Sverige behöver ny politik för stadsutveckling och en mer människovänlig arkitektur med människans psykiska behov i centrum.
Alltför få nya stadsdelar erbjuder goda livsmiljöer. Alltför många nybyggen förminskar upplevelsen av det befintliga.

Talare: Ludmilla Larsson, arkitekt och vice VD Brunnberg och Forshed Arkitekter

 

6) Paneldiskussion, samtal och frågor till talare, politiker och experter                      

– Manifestation och avstamp för lyckosam fortsatt verksamhet för Stockholms bästa

Moderator: Björn Tarras-Wahlberg, ordförande för Blasieholmens Vänner

Seminariet föregås av föreningens årsmöte Kl 16.00 – 16.45

Seminariet är öppet för all. Medlem blir du för 100 kr eller mera. För 500 kr blir man Guldmedlem. Föreningens hemsida: www.blasieholmensvanner.se. Betala med Swich: 123 157 3831 eller  Bg 5227-8256. Föreningens kontakt 070-5907712.


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret publiceras inte.

1 kommentar

 1. Bo Eliasson den 6 juni 2019

  DN Åsikt. ”Bygg operahus och Nobel Center på Loudden”
  Uppdaterad 2019-04-23 Publicerad 2019-04-21

  Skrota planerna på bostäder och förlägg ett nytt operahus och Nobel Center på Loudden vid inloppet till Stockholm. Då skulle Sveriges huvudstad kunna mäta sig med Köpenhamn, Helsingfors och Oslo, skriver Stockholmsguiden Bo Eliasson.
  Oljehamnen Loudden, som varit i drift sedan 1928, ska i år avvecklas. Här finns ett 80-tal oljecisterner ovanpå bergrum som sprängdes ut för förvaring av bland annat beredskapsdiesel. Sprängstenen tippades i Lindarängsviken och utgör sedan 1971 Containerhamnen, som nästa år ska flytta till Norviken i Nynäshamn. Därefter ska marken saneras. Man kan undra hur det ska kunna ske av mark utfylld med sprängsten ned till 14,5 meters djup.
  I närliggande Södra Värtan har Stockholms stads förslag till sanering kritiserats av länsstyrelsen som otillräckligt om bostäder, förskolor och lekplatser ska anläggas i området. Barn är särskilt känsliga för miljögifter. Östermalmsborna protesterar mot stadens sätt att sanera och rena jordmassor som beräknas innebära 30-50 lastbilstransporter per dag i 20 års tid.
  Stadsbyggnadskontoret undersöker nu möjligheterna att bebygga Loudden och Containerhamnen med omkring 4.000 lägenheter, ett förslag som Moderaterna vill utöka till 10.000, varav ett 300 meter högt bostadshus. Här planeras även för förskolor och lekplatser.
  Moderaterna har redan intecknat inkomsterna från markförsäljningen till en nedgrävning av Centralbron. Men kontamineringen med oljeprodukter under 91 års tid torde vida överglänsa såväl Gasverksområdet som Lugnets industriområde i Hammarby sjö.
  Maria Schottenius skrev i DN (15 mars 2016) inför planerna att bygga Nobel Center på Blasieholmen: ”Som vanligt när det gäller huvudlösa byggprojekt i Stockholm, vaknar människor för sent. Stockholmarna får betala dyrt för sin saktfärdighet och överdrivna tilltro till kommunpolitiker som vill göra avtryck”.
  ”Ge stockholmarna det bibliotek de förtjänar”, skrev SvD:s Elisabet Andersson (18 mars) och hänvisade till Helsingfors nya praktbygge – det skimrande nya biblioteket Ode. Gunnar Asplunds världsberömda, kulturskyddade skapelse i den svenska huvudstaden klarar inte en o mbyggnad utan att förlora sin särprägel.
  Planerna på en ombyggnad av Operan har nu tagit ett steg till, efter flera års fördröjning. Det blir dubbelt så dyrt som tidigare beräknat. Kostnaden beräknades till 2 miljarder kronor, men slutrapporten hamnar på över 4 miljarder.
  För ett Nobelcenter som väntas ta emot 600.000 besökare per år var Blasieholmen ett totalt misslyckande ur trafiksynpunkt, även om kommunfullmäktige i sin överklagan ansåg att 120 fler turistbussar per dag bara marginellt skulle påverka trafiksituationen i City. Platsen var fullständigt fel, men behovet av ett Nobelcenter kvarstår.
  Bostadsbyggandet i Stockholm koncentreras till spektakulära och svårbebyggda områden som överdäckningar eller svårsanerade industri- och kajområden. Man vänder sig till en köpstark kundkrets samtidigt som bostadskön av låg- och medelinkomsttagare ökar. Loudden och Containerhamnen är sådana områden
  Det vore betydligt bättre att i stället bebygga Loudden och Containerhamnen med publika byggnader. Inloppet till Stockholm är ett spektakulärt läge där färje- och kryssningsresenärer passerar. Det borde tilltala prestigehungriga kommunpolitiker.
  Med erfarenhet av den misslyckade upphandlingen av Nya Karolinska kanske ett erbjudande till marknaden vara på sin plats. Staden står för marken, entreprenören för sanering, byggnad, drift och underhåll.
  Sverige har så många skickliga arkitekter som här kan få fritt spelrum och Stockholm kan ta upp konkurrensen med opera, bibliotek och höghus i Köpenhamn, Oslo och Helsingfors. Kanske till och med Turning Torso i Malmö kan hamna i skuggan?
  DN Åsikt 21 april 2019 kl 05
  Insändare
  Bo Eliasson:
  Hej Bo och stort tack för ditt inspel!
  Loudden verkar vara ett mycket spännande område för Stockholms stad de kommande åren. Om Staden väljer att gå vidare med etablering och nybyggnation av ett nytt stadsbibliotek låter det helt klart som ett attraktivt område. Jag är tacksam för att du gjort mig uppmärksam på möjligheterna där.

  Bästa hälsningar,
  Daniel Forsman

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *