En liten lektion i skuggor

Högt och fin utsikt – eller mörkt med insyn? Stockholm har fått sina höga hus men nu verkar det vara mindre intresse att fösa upp ”stubbarna”  – dyrt och skuggigt. Varför trodde man på motsatsen?

Ett tag fanns knappt någon skuggverkan från byggnader i Stockholm. Otalet datorskisser, mest hemgjorda, susade runt på nätet. Under endast någon morgontimme skulle långa skuggor kastas från överdrivet höga hus, annars verkade solen skina dygnet runt. Bland de mest komiska var en (som inte går att finna längre) där man tittat på skuggverkan på midsommarnatten, då solen knappt går ned. Och då stämde det faktiskt. Men i övrigt har nya gator med höga hus blivit lika mörka som brukligt på 59:e breddgraden där Stockholm ligger. Inte alls som i politikernas förebild New York (why?).

Nya höghuset i Hammarby sjöstad sett i Östgötagatans mynning. Mittpartiet är hisschakt. Det blir skoj skuggor över strövområdet.

För att förenkla det hela så titta på lilla skissen ovan. New York ligger på 40:e breddgraden, ungefär i höjd med italienska Neapel  eller spanska Madrid- soligt och hett. Visst blir det konstigt och lite slafsigt snabbt när bygglada politiker och arkitekter hoppar på direktflyget för att få inspiration i städer med helt andra ljusförhållanden än den man ämnar göra om?

Behövde Mäster Samuelsgatan mera skugga? 

Är det inte trist att konstatera att fakta faktiskt fungerar och utopiska idéer, massivt marknadsförda av PR-byråer och lobbyister, är vad de är – utopier. Stockholm blir inte soligare för att man bygger på höjden. Staden kommer alltid ha sitt släpiga, eleganta ljus  – som väl satt filmljus. Sådant som vi byggt efter i 800 år. Det som ger det där lilla extra och gjort arkitekturen så världskänd. Åk till New York och njut av skuggan och vinden från en skyskrapa en normal sommardag  då värmen konstant ligger på 32 grader – oftast i månader.

 

Matti Shevchenko Sandin – som bott i New York – till skillnad från de flesta politiker och uppdragssugna storarkitekter


Kommentarsregler:För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Du ansvar själv för din kommentar.Telefonnumret publiceras eller sparas  inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *