Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev

 

Här är Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev 20 – 06:

Hej alla!

I dag om att Sveriges Arkitekters pris till bästa nybygget 2019 gick till samma bygge som Arkitekturupprorets Kasper Kalkon-pris till det fulaste.

Och därefter en artikel om hur det går till när arkitekter skapar de fula husen.

Vinnare av Kasper Salin-priset 2019 BRF VIVA, GBG

Juryns motivering:
”Ett stort register av arkitektoniska kvaliteter – formkänsla, taktilitet, utblickar och variationer i rymd och ljus – är utmärkande för projektet. Platsens krävande förutsättningar vänds genom skicklig volymbehandling till en tillgång där privat och offentligt ordnas och binds samman genom sekvenser av välgestaltade, överraskande rumsupplevelser, såväl inne som ute. Med hög ambition och stor omsorg om både mötet mellan byggnader och landskap och de boende är Brf Viva en inspirerande förebild.”

Arkitekt: Malmström Edström Arkitekter Ingenjörer. Beställare: Riksbyggen

Jury 2019:
Beate Hølmebakk, Prof. sivilarkitekt MNAL, (ordf)
Joakim Lyth, Karin Milles och Johan Oscarson, alla arkitekt SAR/MSA

Samtidigt gick Arkitekturupprorets Kasper Kalkonpriset till Sveriges fulaste nybyggnad 2019 … också till BRF VIVA i Göteborg.  Arkitekt: Malmström & Edström. Byggherre: Riksbyggen. Ett foto:

Den svenska Bostadssektorn Välkommen till Trabantfabriken!

200304 https://www.bostadspolitik.se/2020/03/04/den-svenska-bostadssektorn-valkommen-till-trabantfabriken/

 

Min kommentar: Göteborgs stadsarkitekt ger inside om dålig kvalitet och arkitektur. Han ger oss rätt som har analyserat frågan och han utvecklar analysen på flera sätt. En av de viktigaste artiklarna på senare år. Här följer citat som har klippts ner, men med bibehållen ordningsföljd.

 

”Kvalitet, design och arkitektur i våra medborgares dagliga miljöer gör stor skillnad för välbefinnande och hälsa. En vanlig kommentar nu som tidigare är att det bara byggs fula fyrkantiga lådor. Det är lätt som arkitekt att avfärda detta och tycka att de inte förstår oss i vår konstnärliga gärning.

Men… det finns oftast inte något straff för att göra en undermålig produkt. Åtminstone i storstäderna så behöver man en bostad och synar den inte i sömmarna. I det gamla Östtyskland kunde man sälja en urdålig och omodern bil, Trabanten /också/ på en bristmarknad.

Vi har en kultur som formats i strukturrationalisering och miljonprogram och väldigt stora företag jämfört med våra nordeuropeiska grannar, både på arkitekt- och konsultsidan och bland byggaktörer. Vi har också valt att gå ifrån systemet med konsultarvodet som en procentsats på byggnadsvärdet. I stället handlas arkitekttjänsterna upp efter principen billigt är bra. En modest besparing genom att handla upp ny arkitekt för varje skede, smäller högre än god kvalitet i människors livsmiljö. Inte minst våra kommunala bostadsbolag gör upphandlingar där kvalitet inte över huvud taget viktas in.

De stora och anrika svenska arkitektkontoren är som valar uppspolade på stranden… Deras affär har blivit upphängd på ramavtal där man säljer låg kompetens till ett allt för billigt timpris.

Kvalitet, design och arkitektur i… våra medborgares dagliga miljöer gör stor skillnad för välbefinnande och hälsa. Det är dags att välja nu, ska vi acceptera en bostadsproduktion med Trabanternas ambitionsnivå, eller ska vi kanske börja ta uppgiften att bygga landet på allvar?”

För ett trivsamt och vackert Stockholm för alla

Ulf Johannisson


Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Fördjupningar och seminarier om stadsbyggnad hittar du på hemsidan här 

Fler nyhetsbrev från Stadsbyggnadsnätverket här


Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev författas av Ulf Johannisson, som är managementkonsult och arbetar ideellt med stadsbyggnadsfrågor i Stockholm.

Nyhetsbreven kräver en stor del av min tid. Andra insatser för god stadsmiljö tillkommer, liksom kostnader. Du kan stödja detta genom att överföra ett bidrag till mitt konto Stadsbyggnad 5382 01 579 72. Eller svischa via 0703961677. Hör av dig om du vill göra någon insats för din stad.


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Du ansvar själv för din kommentar.Telefonnumret publiceras eller sparas  inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *