Blandad stad som försvann

Foto: Holger Ellgaard

Foto: Holger Ellgaard

En galleria eller jätteköpcenter verkar vara den enda trollformel staden kan komma upp med när det skall planeras nya områden. Samma mönster upprepas som i Liljeholmen och Lindhagen. Ut med det gamla och in med det…nya? Kerstin Westerlund Bjurström reflekterar över Söderstaden som skall anläggas i Slakthusområdet. Befintliga mindre verksamheter sopas bort och jätteföretagen kommer in. ABC-staden har fått en ny skepnad.

I och med stadens avtal med IKEA måste den livsmedelsindustri som verkar nära Globen inom slakthusområdet flytta. Är det vettigt? Det medför inte bara att det livskraftiga livsmedelsklustret med scharkuteriföretaget Gudruns m fl riskerar att brytas upp och att därför dess fortsatta existens och ett stort antal arbetstillfällen äventyras. Det innebär att stadens verksamheter blir alltmer uppdelad i zoner. Har vi inte lärt oss tillräckligt av bristerna med den sk ABC staden med Arbetsplatser för sig, Bostäder för sig och Centrumanläggningar med affärer mm för sig?

ikea_0

All modern kunskap talar för motsatsen d v s för en så funktionsblandad stad som möjligt. Det är en fråga om social interaktion mellan människor med olika sorts arbete. Det är en fråga om miljö genom korta sträckor för distribution till kunderna. Det är som sagt en fråga om ekonomi och företagande. Helt bortsett från den verksamhet som nu finns i lokalerna så är det generellt viktigt att det finns äldre enklare lokaler i något så när centrala lägen för att det ska gå att starta företag särskilt av spjutspetskaraktär och med kulturell verksamhet. Och hur spännande är den ensartade staden där allt som liknar tillverkande verksamhet sopats ut? Ska barn som bor i innerstan bara se shopping och café lattebarer?

Hur gammalmodiga får vi vara i vårt tänkande?

Kerstin Westerlund Bjurström

Kommentarsregler: 

Vi ser gärna att du kommenterar, men för att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt  för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver under din text med ett registrerat och sökbart telefonnummer. Telefonnumret  publiceras inte. Väl mött!

 

Artikel i SvD här

2 kommentarer

  1. Charlotte Holst den 23 februari 2013

    Helt fel att jämföra med Lindhagen som är en blandad stad med bostäder och arbetsplatser och inte på något sätt kan jämföras med Slakthusområdet eller Liljeholmen. Lindhagen är unikt på det sättet. Den enda nya stadsdelen där det verkligen är blandat att jämföra med innerstaden.

    • Skyline den 23 februari 2013

      Hej Charlotte, ingressen är inte skriven av Kerstin utan mig. Visst är det sant som du skriver att Lindhagen har haft högre ambitioner och blivit en blandstad. Men det är svårt att inte se detta enorma Maxi Ica Stormarknad som ett felsteg. Jag är rätt ofta i Hornsberg och har lagt märke till hur butik efter butik lägger ned i samband med att nyss nämnda jättevaruhus utökar sitt sortiment i allt från skruvar, kläder, hushållsapparater till specialkryddor. Det blir helt enkelt svårt att konkurrera med en sådan gigant.Tråkigt. Sett från detta har t o m Liljeholmen ett bättre småföretagsklimat.
      Matti Shevchenko Sandin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>