Kopia av Klocktornet byggs

 

Norra Station

Först försvann klockan..

På Alla hjärtans dag, 24/2 revs Klockhuset i Norra Station och ett folkligt raseri bröt ut. Nu när det är rivet och materialet sålt skall det byggas upp igen.

Det raserade Klocktornet i Norra Station var tidigare utlovat att bli kvar i området som en historisk markör. Stadsmuseet mätte upp, Staden lovade och sedan rev Staden- mot kommunalfullmäktiges beslut. Kevius kunde inte hitta någon att förvalta det hela. Rivningsfirman sålde teglet på Blocket. Det är i korthet vad som hänt. Det staden inte hade räknat med var hur hårt stockholmarna tog rivningen och/eller sveket för det som utlovats. Sjöstedt (fp) agerade och den kvarvarande expeditionsbyggnaden utreds fortfarande. 

klockhuset rivet

…sedan försvann hela huset.

Moderaterna annonserar nu att de tänker bygga upp det som en historiska markör. De har ångrat sig. Det är väl gott nog, men de bör påpeka att det är en kopia som byggs. Vid flyttningar av byggnader tas material till vara i största möjliga mån och märks det upp för att återinlivas på rätt plats. Har de köpt tillbaks det?

Norra station fotad igår

Vad händer med Expeditionsbyggnaden?

Byggnaden kommer att uppföras som en konstnärlig utsmyckning i närheten av sin ursprungliga plats. Pengarna till projektet som inte fanns, 11, 7 miljoner, läggs ni på Hagastadsexploateringen. Stockholmarna får nöja sig vid en kopia istället för original.

Vad händer nu med den kvarvarande expeditionsbyggnaden? Är det där teglet till ”nya” Klocktornet skall komma ifrån?

Matti Shevchenko Sandin

Läs artikel i DN här

Mer om Klocktornet här

Bildmaterial från Stadsmuseums rivningsinventering. Läs den här

Lars Epstein i DN härhär och här

DN: Fp vill rädda klockhus tvilling

ABC Nyheterna: Klocktornet revs mot kommunfullmäktiges beslut

Victor Barth-Kron: Klocktornet slagträ i valrörelsen 

Kommentarsregler: 

Vi ser gärna att du kommenterar, men för att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt  för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver under din text med ett registrerat och sökbart telefonnummer. Telefonnumret  publiceras inte. Väl mött!

2 kommentarer

 1. karin holmgren den 6 april 2014

  Det är lätt att sakna ord inför det som händer när t ex klocktornet i Haga rivs. En ångvält? enligt plan? I vilket fall som helst förvirrat värre!

 2. Bo Lagerqvist den 4 april 2014

  Lyssna på Regina Kevius när hon säger att hon är väldigt glad och tycker att det blir bra:
  http://www.svtplay.se/video/1946017/3-4-21-45

  Hon säger också att hon tror att ”vi agerade ingenjörsmässigt” (vad nu det betyder och vilka hon menar med ”vi”) när tornet revs och att uppbyggnaden av kopian kommer att kosta lika mycket som det skulle ha kostat att flytta tornet.
  Hon verkar alltså glad för att tornet, med alla detaljer, slogs sönder i onödan och att man nu ska bygga en kopia för samma belopp som det hade kostat att flytta den ursprungliga byggnaden.

  Ytterst pinsamt !