Nu som då

Vartoftagatan 13-17 vid Skatteskrapan på Söder skall få detta "tidsenliga" tillägg. Arkitekturen och förhållandet till omgivningen verkar lika inspirerande som Hjalmar Lindström beskrev det 1970.

”Samhällsutvecklingen bestäms idag till stora delar av politiker och teknokrater, av ingenjörer och byggmästare. Den måste anpassas till byggherrarnas produktionsapparat och lönsamhetskulturer. Att husen sen blir trista, stereotypa och fastlåsta i sin form för ”normalfamiljer” tycks göra mindre…I stort sett är det alltså statsmakterna, centralbyråkraterna och näringslivets män som utstakar riktlinjerna för morgondagens samhälle”

Hjalmar Lindström 1970


Stockholms nya boulevard” hette Lindhagens gata för några år sedan. Här är ett par av de hus(kontor) som stoltserar mot gatan. I fonden Essingeleden och Lindhagens köpscentrum.


6 kommentarer

  1. Frida Fridh den 25 april 2011

    Bilderna talar för sig själva…. han visste vad han talade om Hjalmar Lindström…

  2. Anders E den 25 april 2011

    Deprimerande. Men sant ännu även om inte funktionsepareringen är lika kraftfull. Köpcentret vid Lindhagen är ett av de värsta övergrepp som gjorts på en stadsgata, 2 lådor med en låda lite utskjutande och en ”skojfrisk” fasad som ser ut som lego eller gummi(den är i stenkomposit). De 2 andra redovisade byggnaderna är kort sagt tragiska. Huset på söder lär inte direkt försköna den delen heller.

  3. Jag den 26 april 2011

    Roligt. Svenskar har ju alltid varit försiktigt när det kommer till arkitektur,
    Vi vill att någon annan, helst Amerika, ska ha jort det först. Så att det gått 41 år sedan sist detta markerades är inte så märkligt trots allt. Arkitektkåren är inte speciellt kreativ i Sverige, allra minst i Sthlm, de skyller dock alltjämt på Stadsmuseum, Skönehetsråd eller Samfundet St. Erik när de inte får till det.

  4. Håkan E den 26 april 2011

    Huset på söder är redan i stort sett färdigbyggt och alla de nya husen i kvarteret ser i stort sett likadana ut. Många hus som byggs idag har samma storskaliga arkitektur som var populär för 50 år sedan, se bara på Stockholm Waterfront. Jag tror inte att dessa hus kommer att åldras med värdighet. Det är märkligt att arkitekter och politiker inte lärt sig något sedan 1970 utan låter historien upprepa sig.

  5. L-Å den 28 april 2011

    Håller med om andemeningen i bloggposten.
    Vill bara rätta bildtexten. Gatan heter Vartoftagatan! (Om det finns någon mer anknytning än att Vartofta ligger i Västergötland, och därför är ett passande namn strax intill Västgötagatan vet jag inte.) Det har inget med vargar att göra i alla fall.

    • Skyline den 29 april 2011

      Tack för uppmärksamheten, felet är korrigerat!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>