Vad händer nu med Norra station ? – ytterdörren borta

Epstein i Dn

Lars Epsteins bild från 20/2.

I förra veckan chockades stockholmarna av att ett demokratiskt beslut – och storstilat löfte –  om att åtminstone bevara Klockhusets torn visade sig vara luft. Tornet revs och materialet säljs på blocket. Genast restes frågan om att bevara tvillingbyggnaden. Även expeditionsbyggnadens eventuella rivningsmaterial bjuds ut till försäljning. Ska staden visa sina ”starka hand” och ändå riva?

Ett kryptiskt twitter från Regina Kevius säger ”Detaljplanen är det juridiska”. Menar hon att hon skall gå vidare med rivningen av den kvarvarande byggnaden? Att byggnadsdelar till huset låg ute till försäljning redan i veckan rapporterade media om. Sedan i torsdags ytterdörren och huset står öppet för väder, vind och vandalism.  Ett klassisk gammalt knep vid rivning.

IMG_6550

I ABC-nyheterna ville inte Kevius medverka – direkt opassande måste tyckas. Speciellt i detta när hon struntat i kommunalfullmäktiges beslut om att spara tornet och lät riva det – trots att det utlovats på stadens egen hemsida att det skulle flyttas. Anledningen till rivningen (rivningarna) är att annars får man inte in 173 lägenheter.  Planen verkar så statisk så går det ens att bygga om/till den? Moderaterna är ju så förtjusta i att bygga lådor på tak, ”hitta nya lösningar” etc. men här kan man inte ens modellera om för  EN kulturbyggnad? Vad är det för framtiden?

reginapriset

På Facebook har ”Reginapriset” instiftats.

Det finns en sorts otäckt handlingschema man kan skönja idag. Minsta lilla protest mot de ”folkvaldas” politik och de skall visa stora starka handen. River Kevius denna byggnad visar hon att hon inte har något intresse i att hörsamma de som betalar för planen – skattebetalarna. Hagastaden har redan rapporterats bli en dyr historia för stockholmarna så varför inte göra en liten eftergift .I socialmedia sprider sig nu missnöjet och Kevius jämförs med våra tiders Hjalmar Mehr. I flera uttalanden har hon pekat på hur illa den tiden var, och vad den skapade för sterila stadsrum innerstaden. Så varför skapa ett själv? Solna har precis släppt en idé om hur man kan bygga vidare – och få in än mer lägenheter.

facebook Norra staiton

Det är inte fånigt att spara en kvarvarande byggnad. Det behöver inte heller sättas i motsats till att INTE bygga 173 lägenheter. Var lite kreativ – det kostar så lite. Med den massa av stadens tillgångar man redan lagt ned på att försöka få upp två skyskrapor (som hittills inte haft ekonomisk bärighet) så borde detta vara likställt med kaffekassan.

klockhuset rivet

Resterna av Klockhuset.

Sjöstedt (Fp) fortsätter kämpa för att hitta en lösning. Lyckas det så har ytterligare en Stockholmbyggnad få kommunicera med framtiden. 

Matti Shevshenko Sandin

SvD: Fler husrivningar på gång här

Fler artiklar om rivningen här

FaceBook-gruppen ”Rädda Norra stations expeditionshus”  här

Kommentarsregler: 

Vi ser gärna att du kommenterar, men för att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt  för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver under din text med ett registrerat och sökbart telefonnummer. Telefonnumret  publiceras inte. Väl mött!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *