Arkitektsagor

Kristianstad blivande galleria

Ofta presenteras fantastiska bilder på ny arkitektur i  bekymmersfri miljö – lätta färger får byggnaderna att vibrera i solljuset och glasbyggnader tenderar att bli som lätt färgade hägringar i stadslandskapet. Är det så i verkligheten? Anders Almér har tittat närmre på det:

Dagens Nyheter har en viktig artikel om hur fastighetsprojekt presenteras. Det är genom bilder där det alltid är sommar och lättklädda människor rör sig in och ut i byggnader som är så genomskinliga att de delvis knappast syns.

DN skriver:

 Här är det alltid solsken, eller i undantagsfall ett slags ljust dis som annars mest upplevs kring Medelhavet på sommarförmiddagar. Även temperaturen är påfallande jämn. Trottoarer, torg och de ständigt närvarande uteserveringarna frekventeras av massvis med glada människor i lätta kläder.

DN fastslår till slut:

Låt oss göra en sak klar: Genomskinliga hus existerar möjligen på ritbordet, men aldrig i verkligheten.

Malmö Entré – fasad mot staden

Malmö Entré – fasad mot staden

Betrakta bilden högst upp som föreställer den galleria som nu byggs i Kristianstad. Byggnaden framstår som en hägring där skillnaden mellan ute och inne upphävts. Jämför bilden på köpcentret Malmö Entré, ritat av samma arkitekter. Här är också en helt glasad fasad. Skillnaden är att så ser det ut i verkligheten.

"Nya Slussen" som planeras i Stockholm, har starkt kritiserats för sina sagolika framställningar av den tänkta platsen. Speciellt är glasbyggnaderna ifrågasatta.

”Nya Slussen” som planeras i Stockholm, har starkt kritiserats för de sagolika framställningarna av den tänkta platsen. Speciellt är glasbyggnaderna ifrågasatta. På bilden är den knappt synlig – i verkligheten torde den bli dominerande.

 

Anders Almér

Urbant Lokalt.se

 

Kommentarsregler: 

Vi ser gärna att du kommenterar, men för att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt  för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver under din text med ett registrerat och sökbart telefonnummer. Telefonnumret  publiceras inte. Väl mött!