Stämmer bilden?

nobelcenter

Känns detta rimligt?

Kritiken om att Nobelcentret skimrande reklambilder inte har mycket med verkligheten att göra kommenterades bort av ledande inom projektet. Flera till storlek liknande projekt har också marknadsförts på samma glamourösa sätt. Går beslutsfattare halvt ovetande emot ytterligare en estetisk kolapps ?

En liten kommentar till senaste tidens debatt om det är snö/stjärnor/fel måne till Nobelcentrets glamourösa reklambilder. Det spelar ingen roll om vart månen står eller om nobelgruppen kryper runt på alla fyra för att se att det stämmer. Det oroande är att byggnaden ser så ”petit” ut och vidvinkelperspektiv, likt när man blåser upp en etta på 28 m2 till en trea på 70 för att sälja in den. Effekten på en gata blir att gatan blir större och husen mindre. Smart, men långt från sanningen.

Nobelcenter vinter

I mina ögon ser det ut som ett mindre bibliotek i en mellanstor svensk stad. Byggnaden planeras efter omarbetningen till att bli 31,8 meter hög, 65 meter lång och 38 meter bred. Ser det ut så på bilden?

Att politikerna kanske har fått andra bilder eller har förtroendet att ha ett exceptionellt abstrakt tänkande (försök själv föreställa er 30 meter eller så rakt upp i luften) må vara byggherrens trygghet. Att politiker inte har så mycket mer för sig än att studera sådant är en annan. Jag säger som min gamla mattelärare: Känns detta rimligt? Svar: Nej.

stw

Presenterad ur en vinkel som få ser det ur, från Hantverkargatan. Det är dessutom vyn därifrån komplexet ser minst ut ifrån.

För att förtydliga min kritik om att man ständigt framställer nybyggnadsförslag mer attraktiva än de är tänker jag inte ta till Slussenbilderna med centrerade glada barn, äldre promenerande i branta trappor eller highlightade dekolletage. Nej, dem köpte redan politikerna. Jag tänkte dra till med andra som också gick hem, men visade sig inte stämma nämnvärt nämligen Stockholm Waterfront och Orgelpipan.

stw avstånd

Stadshuset dominerar bilden. Stockholm Waterfront verkar närmast materialiseras ur den blå himlen.

Komplexet Stockholm Waterfront bestående av flera sammanlänkande byggnader framställdes som en smyckesbox med glittrande juveler och guld, diskret inplacerad i närheten av Stockholms stadshus.  Pang så stod det där – trist, överstort och näppeligen glittrande eller diskret.

stadshuset

Den här vyn presenterades mig veterligen inte.

klarabergsgatan

Inte heller denna.

stockholm-waterfront-Holger-Ellgaard

Monteseliusvägens vy. Foto: Holger Ellgaard

Orgelpipan likaså. Den bytte skepnader som andra byter kläder med vinkar hit och dit, men framtällt i ett harmoniskt gyllene ljus och som om man lyckades se det från biljetthallens försäljningställe  inne från T-centralen en kväll i augusti. Smäckert, elegant och referenslöst – det fanns ju knappt andra byggnader på bilden mer än det debatterade Klara kyrka. I verkligheten ligger den granne med sekelskiftshuset Hotel Terminus. Kontrasten kan liknas med ett gnisslande av krita på svarta tavlan.

orgelpipan

Det här såg ut…

Kv-Orgelpipan-6_webb

…så här i marknadsföringen.

Nu när det avtäckts och strax fullbordats är det få som hyllar något av ovan nämnda beskrivningar. Många varnade för att resultatet skulle bli mediokert – vad skylldes på? Jo att man fått ned höjden. Fasadartikulationen slank förbi. Nu är man mest stolt i efterarbetet med PR:en att man lyckats slå ihop två stora lägenheter till en jätte och sålt den för drygt 100 miljoner. Var det inte fler bostäder man strävade efter?

Hur går det med Nobelcentrets gulguldmålade plåtfasad? Det ligger än närmre historiskt viktig miljö, på historiskt viktig mark och mitt i ett av våra populäraste blickfång. Är det inte värt att man faktiskt framställer huset ordentligt istället? Staden borde kräva en helt oberoende bilduppsättning som underlag. Åtminstone borde stadsbyggnadsborgarrådet Mogert tuffa till sig och kräva det efter år av velande hit och dit i uttalanden, lite som han gör när hans egna hjärteprojekt får på tassen. Om han nu inte föredrar att ha ytterligare ett Stockholm Waterfront mitt i stan.

Matti Shevchenko Sandin

Läs även Stockholms värde blöder här


 

Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret publiceras inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *