Madeleine Sjöstedt vårt nya fastighetsborgarråd

Madeleine Sjösedt axlar nu ansvaret för stadens 1800 fastigheter. Foto: Casper Hedberg, SVD

Madeleine Sjösedt axlar nu ansvaret för stadens 1800 fastigheter. Foto: Casper Hedberg, SVD

Förra kultur- och idrottsborgarrådet  Madeleine Sjöstedt får utöver kultur- även fastighetsfrågorna. Det måste ses som ett erkännande av den byggda miljön som en kulturyttring i synnerhet som Stockholms stad äger så många fastigheter och att dessa över lag har högt kulturhistoriskt värde.

Att det finns fastigheter som lämpar sig för experiment och nystart av såväl kulturverksamhet och andra företag är livsviktigt för både kulturens och Stockholms utveckling ekonomiskt och socialt. Det måste t.ex. finnas tillräckligt med lokaler med billigare hyror i bra lägen. Idag går utvecklingen snabbt i motsatt riktning bl. a. på grund av omvandlingen av områden för småföretag till bostäder och därmed tilltagande funktionsuppdelning av staden. I fredagens SvD säger Sjöstedt:

”mycket av dagens kulturpolitik handlar om rum i staden, om var människor samlas, var man kan pröva sina idéer och var entreprenörer kan hålla hus”.

Det finns flera döda torg i Stockholm och vi välkomnar en satsning på dessa eftersom städer är mer än kontor och bostäder. Öppna ytor är perfekta för olika kulturyttringar och ger möjlighet till uppskattning av staden. Dagens kontaktytor människor emellan sker mestadels i tunnelbanor och i köpcentrum, alltså blir konsumtion en förutsättning för mötet. Genom att se på gratisytor som torg på ett nytt sätt kan man förse alla med upplevelser och oväntade möten. Även finmaskigheten i stadsväven ökar när mindre företag får chansen att etablera sig.

Sjöstedt har en lång meritlista. I grunden är hon jur.kand. med inriktning mänskliga rättigheter, vidare har hon varit ledarskribent på DN och UNT samt b.la. generalsekreterare för Kulturarv utan gränser. Det bådar gott i den snårskog av byråkrati som omger fastighetsfrågan. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Sjöstedt har en lång meritlista. I grunden är hon jur.kand. med inriktning mänskliga rättigheter, vidare har hon varit ledarskribent på DN och UNT samt b.la. generalsekreterare för Kulturarv utan gränser. Det bådar gott i den snårskog av byråkrati som omger fastighetsfrågan. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Att man nu delar på ansvaret för stadsbyggnads- och fastighetsfrågor i Stockholm är positivt. Under förra mandatperioden låg dessa frågor under samma tak. Folkpartiet kan ses som opposition till Moderaterna i stadsbyggnadsfrågor där de hade diametralt motsatta idéer om t.ex. höga hus i innerstaden. Vi ser fram emot en mer nyanserad diskussion, fullständigare analys av förutsättningarna för förändring och mer välövervägda beslut.

5 kommentarer

 1. JF Åbom den 10 juli 2011

  Christian:
  Tack för info. Ja kommunister har ju egna definitioner på vad mänskliga rättigheter är. Fråga ukrainarna på 1930-talet …

 2. Christian den 9 juli 2011

  tilläggas ska att Anita Salvén tillhör ”Kommunistiska partiet”. http://www.kommunisterna.org/kronika/kan-vi-godta-det-har

 3. Anita Salvén den 9 juli 2011

  Att Madeleine Sjöstedt har en jur.kand med inriktning på Mänskliga Rättigheter kan låta lovande. Frågan är vad man menar med mänskliga rättigheter, då den uppfattningen om något är klassbunden. Överklassen menar att i kraft av sitt ägande måste de kapitalstarka ha privilegiet att besluta om miljoner människors livsöden och att detta ska ingå i MR.
  Underklassen i Bredäng och Kärrtorp menar att en trygg bostad driven av allmännyttan är en mänsklig rättighet. Därför måste köpekontraktet mellan Svenska Bostäder och Primula AB omedelbart rivas upp! Vi vill inte ha ett företag, vars huvudägare sitter i 13 olika bolagsstyrelser inom fastighetsbranschen. Försäljningen till Primula är som bäddat för skattebedrägeri och vi vill inte hamna i grekernas sits den dagen Sverige är bankrutt p.g.a alliansens skattekverulans. Konstigare än så är det faktiskt inte.

 4. Jens den 11 november 2010

  Angående Aspuddsbadet så var det väl inget brutalt maktutövande, snarare att de som ville ha verksamhet inte kunde eller ville betala för de samt att man protesterade för sent. En fjäder blev till en höna och allt föll ur proportion. De aktivister som var där lekte 70-talet. De kunde ha protesterat om vad som helst och nu råkade badet komma i siktlinjen. De protesterande kunde gå över alla möjliga gränser, inklusive mänskliga rättigheter, för att få leva ut lusten till att protestera. Nu kan de väl ta tag i Trygg Hansa huset eller dylikt, även om jag tror att passionen avtar med höstkylan..

  Stadsbiblioteket var allvarligare och den gräsliga byggnaden som vann hade fått området att glänsa med tristess. Nu backade de och gjorde en bra lösning med tunnelbanebibliotek vilket är mer demokratiskt än den högtidliga borg som Stadsbiblioteket är.

 5. Michael Berglöf den 5 november 2010

  Det är sannolikt bra att en folkpartist får ansvar för fastighetsfrågorna i stan, men Sjöstedt har väl inte precis rosat marknaden med sina insatser bl a gällande Stadsbiblioteket. Ett annat exempel är rivningen av Aspuddsbadet där hennes maktutövning var bland det mest brutala man skådat sedan mullvadenockupationens dagar. Att hennes jur kand har inriktning på mänskliga rättigheter framstår som synnerligen ironiskt. Så vi får se…