Hotell Continental rivs – nytt hus för Citybanan byggs

Bild: Trafikverket

Beslut om rivning av Hotel Contienal vid Vasagatan till förmån för Citybanans nya uppgång togs kvällen 17 mars. Folkpartiet röstade emot att bygga högre än det hus som finns idag medan socialdemokraterna och moderaterna hade bildat allians och röstade för. Vad det innebär är oklart eftersom Regina Kevius har sagt till Jernhusen att några ambitioner för ett riktigt högt hus inte längre har politiskt stöd i Stadshuset. Däremot har tre projekt ratats eftersom de inte har hållit den höga arkitektoniska klass som bygget skall ha.

I huset skall det även rymmas ett hotell med 100 fler rum än dagens vilket innebär en vidgning av kvarteret och Jernhusens Ann Wiberg är tveksam till om dagens elva våningar räcker till. Det som talar för mer modesta mått än de förslag som redan förkastades 2009 om ca 30 våningar, är att Wiberg anser inte att byggnaden skall hamna i politiskt blåsväder då man måste ha en station till Citybanan klar till dess invigning om två år. (Källa: DN)

Uppdatering 18/3

Enligt Stadsbyggnadsnämndens beslut skall stor  hänsyn tas till platsen karaktär, Klara kyrka samt stadens siluett. Om en smärre ökning av höjden måste till för att uppfylla kraven på byggnaden bör detta prövas. Läs beslutet i länken nedan.

Läs artikeln i DN genom att klicka på länken

Läs Stadsbyggnadsnämndens beslut 17/3

Läs Lotta Edholms blogginlägg

Läs artikel om projektet i höstas

14 kommentarer