Slussenfakta: Artikel 2

Nya Slussen detalj

Stadens förslag.

Att allt som byggs nytt måste vara annorlunda är en tråkig devis som tyvärr praktiseras. ”Nya Slussen” är inget undantag där staden låtit en arkitektfirma visat upp hela sin meny. Men bara för att restaurangen är dyr betyder det inte att maten är god.

Stadens förslag (A) innebär en märklig stadsomvandling utan koppling till de historiska platser som ligger intill. Södermalmstorg och Gamla stan är några av de viktigaste punkter i staden som berättar dess historia. Varför ska ett opraktiskt, brant trappsystem slå sönder den fungerande och estetiska kommunikation som nu finns? Stockholms politiker gör det igen – fattar beslut som förstör Stockholms kvalité och attraktionskraft. Tvärt emot vad som påstås vara avsikten.

Slussen nu:Plan B

Nuvarande Sluss med få trappsystem.

Känns Stockholm igen, och varför skall man upprepa Citysaneringens kvarstående problem med ett område, väsenskilt från övrig bebyggelse, mitt i det som uppskattas så mycket

Slussen nu B

Nuvarande Slussen som oppositionen tänk utgå ifrån vid förnyelse.

Nya Slussen kopia

Den av staden föreslagna arkitekturen bryter hårt mot det befintliga. Är inte meningen att länka samman holmarna när det kommer till en trafikplats istället skilja dem åt?

Slussen i sig var ett hårt grepp på stadsbebyggelsen när den kom och kan mycket väl i fråga sättas. Men konstruktionen, lösningen av de många praktiska problemen var genial. Efter 80 år har den hävd i minnen, i litteratur, form och bildkonst. Om den alls ska ersättas måste det ske med något som är avsevärt mycket bättre än nuvarande Slussen. ”Nya Slussen” är avsevärt mycket sämre.

Matti Shevchenko Sandin

slussenfakta

Kommentarsregler: 

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt  för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret  publiceras inte.

 

2 kommentarer