Bloggen ”Bevara Stockholm”

bevarasthlm

Stockholm Skyline bjuder in grupper, nätverk och bloggar som har en liknande syn som oss på stadsplanering och Stockholms tillväxtplaner. ”Bevara Stockholm ” har funnits sedan 2010 och beskriver  ingående olika projekt i inner- och ytterstad.

Bevara Stockholm startade 2010 och är en blogg som granskar planerade och pågående byggprojekt med ett kritiskt öga och analyserar och kommenterar det som sker i Stockholm. Manipulerade reklambilder, kraftig exploatering utan hänsyn till omgivningen, arkitektur och utspel synas och lyfts fram.

Fokus ligger inte bara på Stockholms innerstad, utan även ytterstad och förorter beskrivs. Tonfallet är personligt och påläst och texterna präglas av kunskap om Stockholm och dess historia.

Bloggen har sitt ursprung i den vemodiga och frustrerade känslan av att vara i vägen i sin egen stad. Drivkraften är känslan av att inte längre få ha en åsikt som tas på alvar bara för att Stockholm är ens hembyggd. Ambitionen är att Stockholmarna ska ta tillbaka sin stad från klåfingriga politiker för att få till ett mer sansat byggande präglat av eftertanke och hänsyn till Stockholmarna och till staden, naturen och vattnet.

bevarasthlm2

Utgångspunkten är att man ska värna om kulturarv och ta hänsyn till det som redan finns oavsett om det är i innerstan eller i förorten. Stockholms olika delar ska behålla sin särart så att det finns utrymme för människor med olika behov och önskemål i olika faser av livet.

Bloggen är till för de som älskar Stockholm och är rädda om sin stad”, säger skribenten som är född och uppvuxen här.

Stockholm är min hemstad och den har förändrats under hela mitt liv. Men när förändringen inte längre är till för stockholmarna utan för politiker som vill manifestera sig själva och för byggbolag som vill maximera sin vinst är det dags att protestera.

stampelfargenold_201681708

Men bloggen är inte emot allt. ”Att aldrig göra någonting är inte ett bevarande, men när förändring sker för förändringens egen skull är det inte bra. När pengar och enskilda individers visioner styr blir det förfärligt.

En av bloggens starka sidor är att de flesta platser och projekt som beskrivs besöks i verkligheten. Det är inte bara plankartor och bygghandlingar som ligger till grund för informationen utan en egen uppfattning bildas på plats.

Uppblandat med de granskande inläggen finns också mer lättsamma artiklar med olika teman som stadsvandringar och anekdoter. De ger trevlig läsning och ibland ett nytt sätt att se på huvudstaden.

Tänk om politiker och makthavare kunde inse att Stockholms historia inte började med dem själva.”

bevara stockholm

Kommentarsregler: 

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt  för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret  publiceras inte.

Läs bloggen här

Facebook gruppen ”Bevara Stockholm” här

Kommentering är avstängt.