Attefall är modernist

Olovslund_1928a

Egnahemsrörelsen gav en socialt bättre situation för de som fick möjlighet. På den tiden man tog spårvagn och cykel till jobbet.

Kristdemokraterna i regeringen befinner sig i kris inför valet. Det lilla partiet har hängt sig kvar men mjölkas ständigt på sympatisörer. Bostadsministern Attefall har försökt bota detta genom att driva fram att folk skall få bygga större gillestugor på tomten. Han vill även att det byggs mer villor och småhus i storstadsregionerna. Varför då? Det finns gott om villaområden som det är. Dessutom förhindrar många av dessa vidareutveckling av stadskärnorna.

Bostadsminister Attefall (kd) vill att det byggs mer villor och småhus i storstadsregionerna. Varför då? Det finns gott om villaområden som det är och det saknas nya attraktiva stadskärnor. Dessutom förhindrar många av dessa vidareutveckling av stadskärnorna. Drömmen om villan kom tillsammans med egnahemsröreslen vid förra sekelskiftet.

800px-Friggebod_2007

Friggeboden. En stugliknande trädgårdsdekoration från 70-talet. Idag oftast ersatt av hoppborgen. Foto: Holger Ellgaard

Det var ett bra sätt att få folk att jobba, känna sig trygga och ta sig ur social osund miljö. Man fick ett lån och köpte sig ett typhus som uppfördes i närområden till städerna och tätorterna. Med tiden som den sociala revolutionen växte och modernismen satte likhetstecken mellan arkitektur och sociala svårigheter blev drömmen om villan allt större. Stadskärnor revs ur och bilen kompenserade de längre avstånden. När inte alla kunde ha råd med en villa eller radhus var lösningen hus-i-park ett fint tema som förföll hastigt efter 1959 till separerade områden med gigantiska huskroppar med gräs emellan.

800px-Bredängsparken_Bredäng_Stockholm_2005-09-17-1

Bredäng, ett resultat om att alla skulle ha det lika med ljus och luft. Modernt då, idag är det dyrare att bo i stadskärnan. Foto: Jordgubbe

Idag behöver vi inte den sociala revolutionens monument för att se vad som händer i samhället. Att Attefall i sitt svar till Edholm och Sjöstedt (fp) i SvD påpekar att han inte vill ta bort drömmen om villa för så många är bara fånigt. Som vanligt till valet haglar det av bygglöften, vi minns alla Nordins löften om studentbostäder som blev – ja – knappt inget.

Att Attefall låter som en gammal socialdemokrat från 30-talet om löften om drömmen om villan blir snarare ett bevis på hur litet hans politik rör miljötänket och realiteten att det saknas mark till de växande städerna för villamattor och faktiskt även byggarbetare. Regeringen lovade 100 000 bostäder, Nordin 140 000 i Stockholm. Antagligen vinner Nordin på bygglovandet rent praktiskt då det krävs fler per kvadrat att bygga villa än flerfamiljshus. Dessutom krävs fler kommunikationer och längre avstånd med villa, är vi beredda på det utsläppet eller är det trevligare att promenera till skola, jobb och rekreation?

Foto Christopher Beland

Är det inte trevligare och miljömässigt intressantare att bygga sådana gator än en massa villaområden? Foto Christopher Beland

De flesta vet att det är svårare att bygga om ett villaområde till stad än vad det är att rota i stadskärnorna. Om Attefalks förslag skulle realiseras skulle detta kunna betyda fler enkellösningar som höghus. Vart tar då de som inte har råd med villa eller lägenhet som blir överdyra höghus? Här saknas det social omsorg för dessa. Attefall fick tidigare i år på tassen av HSB:s chef i programmet ”Debatt” för att bygga fint och dyrt på kajer istället för att ägna sig åt socialomsorg för alla grupper. Han kunde inte ge ett svar på varför. En tips finns i denna artikel av Peter Elmlund.

Liljeholmskajen

Liljeholmskajen. Resultatet av att vara alla till lags i Stockholm. Ska vi klämma in ett villaområde där med? Foto: Holger Ellgaard

Att förlita sig på undersökningar som höftar 60-70 %(varför inte skriva 65%?) vill på i ”naturnära områden” i villa känns som att fråga barn om de glass en het sommardag. Personligen misstänker jag att dessa 60-70 % inte till fullo har råd med villa, de gillar att drömma om dem. Som jag om ett slott.

höghus

Vill vi tillbaka hit när marken tagit slut?

Attefall påpekar att utsläppen är större för betongkreationerna i stadsmiljö. Sant. Villaområden har en positiv klimatpåverkan. Sant. Men då får han föreslå att inte bygga fler betong-, stål- och glasbyggnader i städerna, vilket kommer bli än vanligare med hans villamattspolitik. Föreslå istället hållbar skönhet, hållbara material och små gröna lungor.

Om man istället tog hand om de avsomnade betongförorterna i ex Stockholm, galleriorna i Västerås och parkeringsfälten i Luleå kunde man komma längre med både miljö- och bostadspolitik än med gillestugor och villaetableringar. Det är tråkigt att politik har blivit rubriker och inget annat. Det är tråkigt att Attefalk visar sig vara modernist.

Matti Shevchenko Sandin

Lotta Edholm & Madeleine Sjöstedt i SvD här

Attefalls svar i SvD här

Kommentarsregler:

Vi ser gärna att du kommenterar, men för att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver under din text med ett registrerat och sökbart telefonnummer. Telefonnumret publiceras inte. Väl mött!

 

Kommentering är avstängt.