Höghus skapar spricka i Alliansen

stadshuset aug

Det är oenighet i Stadshuset angående höga hus i innerstaden. Centern vill som vanligt mycket högt utan hänsyn till kulturarvet, men det mer tongivande och mäktiga Folkpartiet värnar om den stadsmassa Stockholms populära innerstad har.

ABC-nyheterna rapporterar om den spricka som finns i Alliansen angående höga hus i innerstaden. Madeleine Sjöstedt för Fp säger bestämt nej till detta. För att bygga dessa höga hus i innerstaden, eller solitärer och pinnar som hon uttrycker det, måste man riva. Fler rivningar är något som Fp säger nej till. Vidare fortsätter hon att den tätbebbygda innerstaden snarare bör användas som facit för hur man bygger ny stad. Klokt.

Geisendorf_Riksdag_BLASIEHOLMEN

Lola Geisendorf ville ha detta invid Slottet. Det skulle mana till framtid och tolka det moderna Sverige. Geisendorf är hyllad, mest för att hon har haft vanan att bita ifrån. Detta gjorde dock inte alla hennes förslag fantastiska. Höghusen hade inte bidragit till stadens skönhet eller livfullhet. Riksdagen ligger idag i Riksbanken som hade behövts rivas för projektet. Bild: Wingårdhs arkitekter för utsällningen om Geisendorf

Naturligtvis sätter sig Centern emot detta som tycker att en skyline, d v s den segt framvuxna och kulturhistoriskt intressanta stadsmassan vars horisontlinje, är oviktig. De har i flera val drivit dessa frågor och inget av deras högtflygande planer som oftast är grundlösa förverkligas. Folklivet är mer intressant. Är det ont om livfulla stråk i Stockholms innerstad? Och har inte alla städer folktomt i vissa områden, typ New York? Åtminstone när jag bodde där kunde man promenera länge på  Manhattan utan att stöta på mer än en handfull människor. Ändå finns det massor med höga hus och skyskrapor där.

Foto: Chosovi

Behöver Prag en en låda till detta? Skönheten är ett stort pluspoäng som man oavsett plånbok har råd att njuta av. Foto: Chosovi

Om man skall sätta det i perspektiv kan man fråga sig om Centern tycker att det är ok att bygga skyskrapor i Rom eller i Prag. Det är ju ändå bara städer. Och varför skall Stockholm ständigt pekas ut som tråkpåsen? Det stämmer inte.  Sjöstedt presenterar en mer insiktsfull linje om att staden är mer än boende och jobb, det är en kulturbärare som alla kan njuta. En granne man skall hantera med respekt.

anderssondn/stockholmskyline

Behöver Stockholms utsökta stadsmassa mer misstag?

Ta t ex Wennergrens Center, älskad av arkitekter (några åtminstone) men aldrig uppvisad eller nämnd i övrigt. En välplacerad solitär som hankar sig fram långt därborta längs Sveaägens vackra stadskorridor med stockholmshöga fasader och rik arkitektur eller som ett utropstecken från Brunnsviken. Trots allt ser den ut som svart låda.

Wenner_Gren_Center_2010aFoto Holger Ellgard

Höghusarkitekturen har inte utvecklats sedan 60-talet. Det har inte med vilja att göra utan ekonomi. Behöver vi fler i Stockholms innerstad? Wennergrens Center byggdes på respektfullt avstånd. Diskutabelt om den blev vackrare eller mer funktionell för det. Foto: Holger Ellgaard (bild något beskuren)

Stockholm har en skönhet långt över världsklass. Den har en identitet som väl passar till vykort, men framförallt sjuder av liv. Vad är det inte Centern ser som Sjöstedt med en snabbt ögonkast konstaterar?

Onalti-Dokuz-skyscrapers-demolished_dezeen_bn1

Höghusen har förstört Istanbuls främsta varumärke, sin skyline. Därför rivs de. Foto: Gorkor blog

I Istanbul har några byggherrar klämt upp 27-36 våningshus. Opinionen var starkt emot och UNESCO:s riktlinjer gjorde så att byggena nu ska rivas. Hagia Sofias, en av världens mest omtyckta byggnader, dränks med höghus i fonden. Istanbuls skyline förfulas och de månar om sin karaktär, ett varumärke som lockat och lockar så många. Det är precis samma med Stockholm. Det blir inte modernt med ett höghus i stan, det blir bara mediokert.

IMG_1006

Den tänkta volym som skall ersätta Tobaksmonopolets kontorsbyggnad. Doften av 60-talets nödlösningar och raderande av historia ligger unken över projektet. Man kan bygga på annan plats.

Matti Shevchenko Sandin

 

ABC-nyheterna här

Dezeen magazine: Istanbul skyscraper to be demolished to protect the cite´s skyline här

Kommentarsregler: 

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt  för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret  publiceras inte.

 

Kommentering är avstängt.