Har du råd att bo i Stockholm lille vän?

hornsberg

Stockholm har de högsta lönerna i Sverige. Även lönegapen mellan inkomstgrupper är bland de högsta i landet. Där det slår som hårdast, på vårt boende, hur ser utvecklingen ut där? Genom de senaste två mandatperioderna har de blivit dyrare att bo i Stockholm, trots vackert prat om utbyggnaden av hyresrätter och att alla skall kunna få bo där. Magnus Eriksson har tittat närmre på bostadskostnaderna i samband med nya regler för andrahandsuthyrning och nybyggnation.

Den som inte kan köpa sig sin bostad ska kunna hyra, men när en etta på 37 kvadrat kostar nästan 10 000 kr i månaden kan vi kontarera att en gammal sanning fortfarande gäller – Det är dyrt att vara fattig. Så här i valtider ökar antalet slagord och retoriska utspel. Bygg på höjden säger Centerpartiet.Bygg hyresrätter, säger Ung Vänster, eftersom alla inte har råd med bostadsrätt.

De senaste två mandatperioderna har det byggts både på höjden och hyresrätter och det har alltså inte löst några problem alls.

centernval 2014jpg

Vallöften …

gasklockan

… och svindyra hyror i Norra Djurgårdsstaden 2014.

 

Utförsäljning av hyresrätter

Ett av de stora felen på senare år är utförsäljningen av kommunala hyresrätter. Kommunen gav på sätt i princip i bort pengar till de boende. Det är ingen hemlighet att det ofta var de hyresgäster som var mest drivande i frågan som också var först med att sälja sina nyförvärvade bostadsrätter.

Vill man ha kontroll över sitt eget boende och är beredd att ta det ansvar som krävs är bostadsrätt ingen dum lösning. Ombildningen i Kv. Linjalen stoppades och nu får hyresgästerna se sin trevliga gård förstöras. Hade de varit en bostadsrättsförrening hade de själva kunnat bestämma över gårdens framtid.

Ny lag för andrahandsuthyrning ökade utbudet

Den första februari 2013 ändrades lagen för andrahandsuthyrning. Den stora nyheten med lagen var möjligheten till en friare hyressättning vid andrahandsuthyrning av bostadsrätter, villor och ägarlägenheter. Bostadsrättsägare fick alltså rätt att ta mer betalt när hyran kan baseras på bostadens värde.

Syftet var att motivera ägare till andrahandsuthyrning istället för att bostäder skulle stå tomma.

Lagen gjorde andrahandshyrorna i populära områden steg kraftigt. I innerstaden har de utlagda hyrorna ökat dubbelt så mycket som i ytterstadsområdena. I mindre attraktiva områden som Bredäng och Skärholmen har hyrorna bara ökat marginellt.

Snittpriset för en andrahandsetta i Stockholms stad har nu stigit till över 6 000 kronor. På Kungsholmen, dyrast i länet, får hyresgästen betala i snitt 7739 kronor i månaden. Det är dubbelt så dyrt som i den billigaste stadsdelen.

De dyraste andrahandstvåorna hittar vi i Vasastan där priset är 12 598 kronor i månaden.

söder

Antalet andrahanduthyrningar ökade med nästan 50 % när den nya lagen trädde i kraft. Stod alla dessa lägenheter tomma tidigare?

Pengar är tydligt motiverande och utbudet av andrahandsuthyrningar ökade. I billigare områden är utbudet närmast oförändrat medan antalet i innerstaden ökat mer nära 50 procent.

Det visar tydligt hur mycket luft det finns i Stockholms bostadsmarknad.

Dyra hyror i nybyggen

Många har naturligtvis inte råd att köpa en bostadsrätt eller att betala höga andrahandshyror. Lösningen sägs vara att bygga nya hyresrätter, så att alla har råd att bo. Men tittar man på hyrorna för nyproducerade lägenheter i Stockholm konstateras lätt att de också är svindyra.

I Norra Djurgårdsstaden kommer 2:a på 50 kvadratmeter att kosta 11 500 kr i månaden. En fyra ligger på ungefär det dubbla. Hyresrätterna i den nya stadsdelen används ofta som tillfällig bostad för människor med högt uppsatta jobb och som bara vistas sporadiskt i Stockholm. Det var knappast vad det allmännyttiga bostadsbolaget hade tänkt sig. Eller var det kanske det?

maria plaza2

Konst inifrån ”Maria Plaza” ,Kv. Grimman strax före rivning.

Kv. Tygeln på Södermalm hette tidigare Kv. Grimman. Här låg Maria Sjukhus och ungkarshotellet Maria Plaza med 172 billiga hyresrätter. I om- och nybygget finns snart 192 nya hyresrätter med exklusiva ytmaterial, enstavsparkett, tassbadkar och toppmoderna kök. Läget och den höga standarden motiverar höga hyror, enligt Stockholmshem. En etta på 37 kvadratmeter kostar 9532 kr i månaden En trea på 77 kvadratmeter kostar 15970 kr/månad.

Den dyraste lägenheten, en femma på 110 kvadrat, kostar 22 776 kronor i månaden.

Av de 192 nya hyresrätterna är 138 st. treor och fyror medan bara 6 är ettor.

Det-framtida-kvarteret-Grimman-6

Det motiverar Stockholmshem med att det redan finns många smålägenheter på Södermalm och att det finns ett stort behov av större lägenheter för barnfamiljer. Det kanske stämmer, men det är inte många barnfamiljer som kan betala nästan 23 000 kr i månadshyra.

Bara som jämförelse kan nämnas att Prinsessan Madeleines våning i Hovstallet på Östermalm kostar 26 893 kr/månad.

Nybyggda hyresrätter är dyra även på andra håll i Stockholm. Snitthyra för nybyggd trea på 77 kvadrat:

Kvarteret Tygeln 15 790

Norra Djurgårdsstaden 14 405

Övriga Södermalm 13 802

Västra Kungsholmen 12 326

Hammarby sjöstad 11 100

Liljeholmen 9 965

Aspudden 9 933

Maria Plaza

Förr: Kv. Grimman med billiga hyresrätter,

Grimman

Nu: Kv. Tygeln, dyrast i stan.

.

Höga hyror kan bli ny standard

Sätter priserna på nybyggda hyresrätter i attraktiva områden en standard för alla hyresrätter?

Många boende är oroliga för att de måste flytta efter renoveringar eftersom hyran kan höjas kraftigt. Något som inte borde ske eftersom hyran de redan betalat rimligen ska täcka underhåll. Eftersom även attraktiva lägen motiverar höga hyror, enligt Stockholmshem kanske höga hyror går som en våg ut från innerstan när gentrifieringens ringar sprider sig till ytterområden.

Alla har inte råd att köpa en bostadsrätt, men som det är nu är det i många fall billigare än att hyra. Som sagt, det är dyrt att vara fattig.

 

orgelpipan dolce gabbana. Bild Jernhusen

Orgelpipan såldes in till allmänheten med hjälp av löften om lyxmärketetablering. Bild från Jernhusens pressmeddelande om byggstat 6/9- 2013.

Staden väljer sin befolkning

Höga bostadspriser och boendekostnader innebär att enbart välbärgade kan flytta till Stockholm och att låginkomsttagare trängs undan. Det ger högre skatteintäkter och lägre kostnader för kommunal vård, skola och omsorg.

Staden väljer helt enkelt sin befolkning, och kan fortsätta att göra det. Intresset var stort för Kv. Tygeln trots rekordhöga hyror som kräver inkomster långt högre än vad vanliga människor har. Även om kriser, räntehöjningar och konjunktursvängningar kommer i framtiden finns det alltid folk med pengar. Och när lågkonjunkturen kommer är det dessa människor politikerna vill ha i kommunen.

Magnus Eriksson

Bevara Stockholm

Källor: Mitt i Södermalm 12 Augusti 2014.

Mitt i Södermalm, nr 43 2012

SvD: Skenande andrahandshyror i innerstaden

Mitt i: Nytt kvarter blir dyrast i stan(2013-12-26)

Kommentarsregler: För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret publiceras inte. Väl mött!

Kommentering är avstängt.