Slussen 80 år

Affisch Slussen 80 år 15 okt

Under 80 år har Slussen tjänat staden med sin intrikata trafikkarusell och bidragit till siluetten med sina böljande, klipplika former. Nu firas den med facklor och sång.

Den 15 oktober fyller Slussen 80 år. Föreningen Bevara Slussen möter upp kl. 18.00 för att hylla trotjänaren som var med om att leda Stockholm in i framtiden. Trots medveten vanskötsel står den än, om än i sargat skick. Föreningen har med flera andra protesterat mot omvandlingsplanerna länge och intensivt. Flera gånger om dagen, ja oftast i timman, delas nya tankar på Facebook och mejl dimper ned om den ena skandalen efter den andra som Staden åstadkommit i projektet ”Nya Slussen”. Ett fantastiskt arbete att hålla kampen, för det är det idag, om Slussen och Stockholm levande. Kärleken till Slussen visas i de många demonstrationerna och nu med en födelsedagsfest.

Demonstration 10 okt till 15

Staden betalar bra till hela maskinen som varit med om att riva Kolingsborg. Ingen betalar dem som vill rädda det. Staden kallar det demokratisk process.

Samtidigt rivs Kolingsborg och det taffliga rävspelet från Staden löper gatlopp i pressen, tyvärr utan ånger. Exempelvis så sparar man de graffitimålade fönstren, men Ingemar Callenbergs målningar med hamnarbetare tas inte ned. Oklart varför staden inte hanterar detta med silkesvantar och bevarar dem, de som är så noga att framstå som konstälskare annars. Målningarna beskriver en tid i staden när inte en 3:a på Hornsgatan kostade 10 miljoner. Alltså borde de vara högintressanta som historiska och kulturhistoriska markörer. Eller är de inte flashiga nog?

Kolingsborg_interiör_sept_2015c

Callenbergs målningar i Kolingsborgs festlokla, f. d. Stockholms Hamnarbetares kontor. Målningarna tillhör den klassiska arbetarkonsten, något socialdemokraterna verkligen borde ta hand om. Foto: Holger Ellgaard

Anders Wahlgren berättar i sin film ”Staden i mitt hjärta” hur politikerna på 60-talet drevs av idealism och körde över opposition, den vanlige medborgaren och allt sunt förnuft. Är vi där idag igen? Stadshuset verkar ha sin egen pysselverksta och på Samfundet Sankt Eriks årsmöte ”Satsa på kvalitet när Stockholm byggs ut!” framkom att planeringen ligger främst hos exploatören. Inte förvånande men tragiskt att landets största stads utveckling är i händerna på vinstdrivande företag. Tanken ”det blir mycket bättre i framtiden bara vi gör om så här” gäller inte längre.

Slussen_15_10_1935

Slussen invigs 1935. Foto: SSM

Den kunskapsbank som finns om stadsbyggnad var stor redan innan rivningsvågen. Tyvärr startade det om på noll och i det ekorrorhjulet har det fortsatt. Det måste sättas stopp igen för rivningen och överexploateringen av Stockholm. Det är därför det är viktigt att gå till Slussen 15 oktober. Att fira ett stort stycke av staden, dess historia och visa att det finns en annan väg att ta.

Matti Shevchenko Sandin


Kommentarsregler:

Vi ser gärna att du kommenterar, men för att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver under din text med ett registrerat och sökbart telefonnummer. Telefonnumret publiceras inte. Väl mött!

1 kommentar