Veckans skämt? Fler 1800-tals hus till stupstocken

Allmäna gränd

På en mycket kort tid hotas tre byggnader från 1800-talet. I förra veckan kom beslutet i stadsbyggnagdsnämnden om Tullhuset och Astoriaflygeln. Nu ploppar förslaget om rivning på Allmänna gränd, ett hus som var en del av Stockholmsutställningen 1897.

StockholmDirekt kan man läsa om ystra exploateringsplaner på Djurgården. Ett av de få kvarvarande byggnaderna från Stockholmsutställningen 1897 planeras strykas ur historien till förmån för en byggnad i den allra mest ekonomiska stil vi känner – kuben. Och för säkerhets presenteras den i grönt  – det känns ju miljövänligare så.  I artikeln framgår det att  resten av huset göms bakom den gamla fasaden som sparas. Det där gamla knepet som gör att man kan riva hus med gott samvete. Ett sätt väl brukat på 1980-talet när man fullgjorde 60-talets planer men ville ha kvar lite ”charm” – tyvärr med segt resultat.

djurgårdsvägen

På den rara illustrationsbilden signerad Tham & Videgård Arkitekter, uppdrag av Osher Planning, visas även det föreslagna huset från Djurgårdsvägen, bredvid det lådiga ABBA-museet. Naturligtvis högre än nyss nämnda. Att lägga ytterligare en låda intill det tjänar möjligen ägarna på, men inte gaturummet. Inte arkitekturen heller.

Att ens dryfta min inställning till att man vill radera ännu ett hus från Stockholms karta är onödigt. Speciellt inte ett symboliskt viktigt hus ur perspektivet att Stockholm fick mycket av sin identitet som europeisk storstad med Stockholmsutställnigen 1897. Föreslaget nybygge har inget med platsens eller för den delen stadens identitet att göra. På Djurgården heller är byggnaderna påfallande små  med takfall – inte stora med platta tak.

Stockholmsutställningen 1897. Mycket var byggt med tillfälliga material och togs ned när utställningen stängde, men det som byggdes för att hålla lämnades kvar och återvändes till nya verksamheter.

Återigen skall det bli intressant vad Roger Mogert, rivningsglatt socialdemokratiskt stadsbyggnadsborgaråd, säger. Oppositionens Björn Ljung, Fp, dröjde dock inte med svaret som kom i artikelns kommentarsspår:

”Fastighetsägares kortsiktiga ekonomiska intressen ska inte styra stadsplaneringen i Stockholm. Det måste bli ett omedelbart stopp för rivning av 1800-talshus i Stockholm. Det är inte några få undantag att fastighetsägarna styr, det har blivit regel. Vi måste stå emot och hävda stadens historia. Våra vackra byggnader är en av anledningarna till att Stockholm är så attraktiv för besöksnäringen”

Jag håller med Ljung. Låt dem gärna bygga sitt hus, men där det passar. Det ligger ju redan ett vackert hus på platsen.

Matti Shevchenko Sandin

Mer att läsa om rivningar av byggnader runt Allmänna gränd här


 

Kommentarsregler:

Vi ser gärna att du kommenterar, men för att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver under din text med ett registrerat och sökbart telefonnummer. Telefonnumret publiceras inte. Väl mött!

2 kommentarer

  1. Christer Strandell den 24 oktober 2015

    Nog illa med Celsings ABBA hus som man aldrig verkar att ta ut ur transportlådprna!

  2. Björn Fredén den 12 juni 2017

    Allmänna Gränd, sjöporten till Grönan, Skansen och Djurgården med sina karaktäristiska vackra byggnader är Djurgårdens stämningsfullaste och mest genuina entré. Att det formtunga ABBA-museet så att säga skulle smita runt hörnet och läcka ner mot grändens besökare vore verkligen en skändning av tusentals stockholmares glada djurgårdsminnen – hua !
    Samt blir man väldigt ledsen. Det måste finnas ett kraftfullt motstånd mot den här typen av dumheter.
    Bortslarvandet av restaurant Lindgården mot Djurgårdsvägen blev en långdragen och förskräcklig skandalhistoria. Icke en gång till. Håll emot !!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.