Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev – årets första!

bigOriginal

Här är Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev 16-01. God läsning!

Hur klarar stadens ledning byggandet av staden? http://www.dn.se/sthlm/nu-stoppas-monstergallerian/?print=trueStadsbyggnadsnämnden backar från att ersätta en rivning i Gallerian med ett 5 våningar högre glasmonster mot Hamngatan. Det ska bli lägre och slankare. Att det inte behöver betyda något nämnvärt vet vi genom Nobel Center.

Att nämnden överhuvudtaget går ut med ett så brutalt förslag som detta är illavarslande. Länsstyrelsen var kritisk. Skönhetsrådet sade rakt av nej: ”Går det igenom blir det inte den sista monstervolymen i City och Stockholms stad riskerar att tappa kontrollen över stadsbilden”. (Det stora Sturegallerian-kvarteret är på g!). ”Jättehöjden kliver ur Cityskalan.”

Stadsbyggnadsnämnden har visat att man står på sig, som med Nobelmonstret och med rivningen av Astoriahusets vackra flygel vid Nybrogatan och att ersätta den med ett plåtbeklätt, mörkt och slutet hus. Skönhet och kultur verkar vara underordnat för ordföranden Roger Mogert (s) som anser ”att det viktiga är att projektet fortsätter.” Många pekar på den sammantagna negativa effekten av raden av projekt. Samtidigt missar staden möjligheter att bygga mer och bättre i förorterna.

-Klarar stadens ledning byggandet av staden, d v s att man bygger tillräckligt, på rätt ställen och så att man utvecklar och bevarar värden?-

hdl2_3082_2043-ortho-hdl_02_sahdl6_3018_2043-ortho-hdl_06_s

Frankfurt river sitt centrum och återskapar vackert förkrigscentrum – Om projektet: http://www.domroemer.de/die-stadt-lebtoch bildserie, före och efter https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1624227651122031&set=oa.778742365550376&type=3&theater Kan Frankfurt, kan vi, d v s riva/omskapa hus från Sergels Torg och söderut och återskapa vackra centrumkvarter! Riv framförallt den fula mastodonten Kulturhuset som avskärmar City från området kring vattnet! Husets aktiviteter kan man ordna plats för på sätt som respekterar stadens värden.

m13_1199_2043-m13_1

m5_1184_2043-m05_detail_2

ÖVRIGT

0,5 % hyreshöjning! http://www.fastighetssverige.se/artikel/hyresgastforeningen-lagsta-hojningarna-pa-tio-ar-19590

HD ger 110 – 160 tusen rätt om enstegstätade fasader http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3954134.ece men en dom till behövs http://www.affarsvarlden.se/tidningen/article3940002.ece

Hur kan vi i Sverige föra investeringar från casinoekonomin till realvärden som byggande? http://www.svd.se/feds-hojning-vacker-fragan-vi-inte-vill-besvara/om/feds-rantebesked   

520 lgh stoppas i N Djurgårdsstaden http://mitti.se/520-lagenheter-stoppas/?tag=ostermalm

Uthyrning börjar i Stockholm New med 100000 kvm http://www.fastighetsvarlden.se/notiser/skanska-hyr-ut-7-000-kvm-i-nya-sthlm-new/

För ett trivsamt och vackert Stockholm

Ulf Johannisson

Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Seminarier mm hittar du på hemsidan här 


Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev författas av Ulf Johannisson, som är managementkonsult, arbetar ideellt med stadsbyggnadsfrågor i Stockholm.


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret publiceras inte.

Kommentering är avstängt.