Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev 16-14

Nobelcenter vinter

Här är Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev 16-14:

Hej alla!

I dag om Nobel Center, aktuellt med beslut i kommunfullmäktige 25 april. Också om Arkitekter och arkitektur.

NOBEL CENTER

Demonstrera vid Stadshuset måndagen 18 april kl. 16 vid Stadshuset! Stoppa Nobel Center på Blasieholmen!

Svenska Byggnadsvårdsföreningen kräver stopp i SvD i dag: Lyssna på väljarna! http://www.svd.se/lyssna-pa-valjarna–stoppa-nobel-center/om/debatt Men Valeskog säger: Beslut bygga Nobel Center ingen överkörning  http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/valeskog-s-efter-beslutet-att-bygga-nobel-center-ingen-overkorning/aRKpcj!NMaCevDZNcqH5slxgJ5Neg/ Och: Motståndet växer http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/motstandet-vaxer-efter-nytt-ja-till-nobel-center/aRKpcq!pV6rH58dmXmvW2RgmcvYA/

Alternativ plats – Det är sällan som staden låter oss ta ställning till alternativ, trots att det har stort värde för allt seriöst beslutsfattande.  Staden säger i stället ja till det mesta som byggherrar föreslår, om än med justeringar. Med konkreta riktlinjer för vad staden vill bevara och skapa i olika områden borde man få bättre förslag från byggherrar redan från början.

nobelhuset1

Samfundet S:t Erik Flytta NC, värna sjöfarten http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/foreningen-vadjar-till-politikerna-stoppa-nobel-center/aRKpcg!Axyea4tjX6vY03IWrKIMw/

Inte ett enda riktigt argument http://www.dn.se/arkiv/dn-kultur/en-levande-stad-nobel-ar-vard-en-framtradande-markesbyggnad/  Märkesbyggnader ska ta plats – visst, men två på samma ställe tar död på varandra. Och det vanliga om hur dålig platsen är i dag – utan att ta upp alternativ användning, ett fel som begås av staden i nästan varje projekt, en följd av att staden säger ja till allt vad byggherrar föreslår därför att man inte planerar och därmed skapar beredskap för tillväxt med kvalitet. O s v. En till artikel av samma slag http://www.dagenssamhalle.se/debatt/m-blasieholmen-raett-foer-gyllene-nobelprakt-23712  Det roliga är att de får svar direkt av länkade artiklar under artikeln

Ska Wallenberg- och Perssonstiftelsernas villkor för finansiering av Noble Center styra Stockholm http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/maria-schottenius-ska-vi-lata-villkorade-pengar-styra-i-stockholm/  Blasieholmen, annars inga pengar.

bromma kyrka

Utbyggnad av Bromma kyrka avslås.

ARKITEKTER OCH ARKITEKTUR

Jämför Nobel Center med fina institutionsbyggnader i USA https://www.youtube.com/watch?v=BlKfieksg5M länkar till film där ledningen för Elon University berättar om byggnadernas betydelse för studenterna hålls fram. Mycket universitetsbyggnader med fin arkitektur skapas i USA. Se mera bilder här http://www.ramsa.com/projects.php?project_type=ACADEMIC&c=ALL&s=ALL&lang=en     Bjud in arkitekter som dessa till Sverige, i stället för lådritarna!

Varför byggs så många fula hus?  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=438&artikel=6405988 Arkitekturupprorets Michael Diamant och Arkitekt Amma Jonsteg om vår tids arkitektur

Utbyggnad av unika Bromma kyrka avslås http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/inte-lampligt-med-utbyggnad-av-bromma-kyrka/aRKpdd!kbHL2Q3hqCa4Iprmk2jUcg/ Är stadsbyggnadskontoret verkligen tvungna att lägga ned arbete på ett sådant förslag?

trygg hansa

Illustration: Manuelle Gautrand Architecture

Arkitekturmord på Kungsholmen http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/nya-skisser-matmarknad-och-takrestaurang-sa-forvandlas-kontorskvarteret-pa-kungsholmen/aRKpdf!jkl2L@2V1imCoPMNZEPA/ Trygg-Hansa-husen uppvisar nydanande god arkitektur med en egen karaktär. Från bron ser man en märkesbyggnad samtidigt som husen inne på Kungsholmen smälter in i format och material. Nya uttryck med karaktär och kvalitet måste vi värna särskilt noga eftersom det är så ont om dem. Det mesta byggs ju i den enformiga modernistiska lådstilen. Förslaget visar ingen respekt för Trygg-Hansa-husen. Det är rena brutalismen, d v s förstör medvetet befintliga värden. Dess kantiga villervalla kan möjligen kännas litet lustigt anarkistisk en gång, men att leva med detta, nej tack. Skriv till Stadsbyggnadskontoret att de inte behöver lägga ned arbete på ett så dåligt förslag.

För ett trivsamt och vackert Stockholm för alla

Ulf Johannisson

Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Seminarier mm hittar du på hemsidan här 


Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev författas av Ulf Johannisson, som är managementkonsult och arbetar ideellt med stadsbyggnadsfrågor i Stockholm.


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret publiceras inte.

Kommentering är avstängt.