Svarta höga hus – Så lika men beskrivs som unika

Foto: Mark Hillary

Aon Center. Los Angeles. Foto: Mark Hillary

Svart, högt och på engelska säljs ”signalarkitektur” in som vad som skall leda staden in i framtiden. Men hur spännande och originellt blir det egentligen? Bloggen ”Bevara Stockholm” gästar och tittar närmare på några pågående och slutförda byggen.

En del hävdar att Stockholm lider av höjdskräck men tittar man på alla höghusplaner är det snarare höjdsjuka staden lider av. Många är de projekt som planeras och är det inte Norra Djurgårdsstaden så är det delar av Kungsholmen som ska bli skyskrapekluster. Områden precis utanför den gamla tullgränsen är också populära att fylla med höga hus. Och så förorterna naturligtvis.

Alla har vid det här laget förstått att dyra, höga hus inte är någon lösning på bostadsbristen. Det är istället ett sätt för några få i maktposition att manifestera sig själva och visa handlingskraft och framtidstro. Betongskogen i förorterna kommer snabbt att kännas som symboler för forna tiders ideal.

Nya höga hus benämns ofta som landmärken och profilbyggnader men många blir påfallande lika och verkar mest vara inspirerade av svarta industriskorstenar. För det är svart som gäller.

liljeholmen_Wingårdhs

Framtidsillustration av Kajen 4. Bild: Wingårdhs

svarthus

Kajen 4, Augusti 2014

Liljeholmskajen

Det beskrivs som Liljeholmens nya profilbyggnad, unik men trendkänslig. Kajen 4, som projektet heter, domineras av ett 21 våningar högt hus med 170 lägenheter i den (citat) ”trendiga husfärgen svart”. Fasadmaterialet plåt beskrivs som ett robust byggmaterial. Det stämmer säkert men en varm sommardag kan nog ett hus av svart plåt ha sina nackdelar.

kistatorn

Framtidsillustration av Kista Torn som nu håller på att byggas. Bild: Brunnberg & Forshed Arkitektkontor

Kista

Kista torn blir ännu ett av stadsdelens höga hus. Det som en gång började som en småskalig stadsdel likt en by med gränder, håller faktiskt på att förvandlas till något av ett skyskrapekluster. Science Tower och Victoria Tower finns sedan tidigare och nu håller det svarta Kista torn på att växa upp. Det ska bli Stockholms högsta bostadshus med 30 våningar och får också sällskap av ett lägre bostadshus på 17 våningar. Beställaren JM kallar huset ”high end living”. Allt blir häftigare på engelska.

tellus-tower Wingårdhs

I folkmun kallas huset redan för Telefonstolpen. Bild: Wingårdhs arkitekter

Telefonplan

Huset som ska byggas vid Telefonplan kallas Tellus Tower och väntas ha 75 våningar och bli 225 meter högt. Det ska innehålla 350 lägenheter samt cirka 35 i en lägre lamellbyggnad. Känns konceptet igen? Projektet marknadsförs med parollen ”Tellus Tower – En del av Stockholm Creative District”. Som sagt, allt blir häftigare på engelska.

brovakten, Wingårdh

Passar namnen Förtjusningen 1 och Glädjen 14?

Kungsholmsporten

Vid Hornsbergs strand på Kungsholmen reser sig sedan 2011 Kungsholmsporten som består av två 20-våningshus; Förtjusningen 1 och Glädjen 14. Fasaderna är av svart terrazzo och husen beskrivs som ett nytt landmärke i Stockholm. Jo, tack. Man skulle ju kunna tro att det två svarta fyrkanterna borde avskräcka arkitekter att fortsätta i samma anda. Istället blev det tvärt om.

Magnus Eriksson


Bevarastockholm.blogg.se är till för Stockholmarna som älskar sin stad och är rädda om den, vi som vill rädda staden undan den rivnings- och bygghets som pågår. Jag som skriver heter Håkan Eriksson och är född och uppvuxen här. Stockholm är min hemstad och den har förändrats under hela mitt liv. Men när förändringen inte längre är till för stockholmarna utan för politiker som vill manifestera sig själva och för byggbolag som vill maximera sin vinst är det dags att protestera.


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret publiceras inte.

1 kommentar