Filmen om Astoria ger nya perspektiv – se den!

Det drar ihop sig om beslut i frågan om att riva ett av de få kvarvarande 1870-talshusen i Stockholm. Nu kommer filmen där Skönhetsrådets Fredrik von Feilitzen berättar en helt annan och riktig historia än vad byggnadens rivningsglada ägare lagt fram.

I filmen om Astoria och den del av huset som Humlegården AB, en del av Länsförsäkringar, vill riva berättar Fredrik von Feilitzen en annan version än den av ägaren PR-förda. Husets flygel är ingen flygel utan i en huvudfasad till en gata som aldrig blev av. Den skulle bli lika bred som Nybrogatan och ansluta till Grev Turegatan.

På 1870-talet tog Stockholm ny kraft i och med industrialismen och flertalet påkostade bostadspalats uppfördes. Det var flera hus som ”delade” fasad. Det gav ett större helhetsintryck och en storstadsmässig känsla i en stad som vid den tiden bestod av ganska korta husfasader och brokiga kvarter. Nybrogatan 18 ritades 1873 av ingenjör Julius Frosell (en misstolkning gör att han oftast namnes Forsell), tillika VD för Stockholms Byggnadsförening som stod som byggherre. Huset var vid upplandet ett av de mest moderna och eleganta bostadshusen på Nedre Östermalm. Med tiden kom huset mot Nybrogatan att diskret byggas om genom höjning med en våning och 1928 Öppnade biografen Astoria. ”Flygeln” förblev relativt orörd och är välbevarad än idag. Få byggnader från denna tid finns kvar och än färre med fasaden och våningsindelningarna intakt. Den ursprungliga tanken om ett stort bostadspalats vid en av nyckelgatorna i det nya Stockholm finns alltså kvar.


Feilitzen berättar att huset visst har grundskador, men inte värre än många andra fastigheter i Stockholm som man restaurerat och idag fungerar väl. Så varför riva en byggnad som vittnar om en såpass viktig tid i Stockholms historia? Svaret är att det är marknadskrafter som ser vinster i att bygg nytt, ett fenomen som blivit allt vanligare i innerstaden, och som via regelverk hejas på av stadens politik. Någonstans fick man med politikerna på rivningståget via att beskriva det som en stängd gård med en flygelbyggnad utom rimlig räddning. Inget kan efter Feilitzens berättelse vara mera fel!

Är det att värna om historiska byggnader genom att riva dem och uppföra något som dessutom letar sig n över taket på huset mot Nybrogatan?

Att Humlegården dessutom vill göra anspråk på att vara aktsam om kulturhistoria och bevara får man veta i deras reklam, men här rimmar det illa med verkligheten och historiebeskrivningen. Rimligare vore att bevara den och stolt visa upp ett vackert exempel på den svala nyrenässansen från 1870-talet. Än rimligare vore att politikerna med stadsbyggnadsborgarrådet i spetsen rev upp rivningsbeslutet med grund att de felinformerats. Dessutom så saknar det föreslagna nybygget hemvist på platsen och den del av Östermalm som prövats så hårt de sista 60 åren. Ska det få fortsätta så när det finns chans att stoppa eller kommer det ursprungliga Östermalm bli ett minne blott?

Se filmen och inse vansinnet i att riva detta stycke historia. Stockholm är tyvärr på god väg att bli ett ganska trist stad med oändligt antal plåtlådor som hoppas att de syns mest – var med och stoppa det.

Matti Shevchenko Sandin

Filmen är gjord av Agaton Film

Gå till Stoppa rivningen av Astorias Facebook sida och engagera dig i kampen FÖR ett bevarande här


Kommentarsregler: 

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt  för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret  publiceras inte.

2 kommentarer

 1. Björn Hortlund den 8 mars 2017

  Inga fler rivningar i innerstaden. Inga fler ”lådor”. En stad ska växa likt årsringarna på ett träd!

 2. Björn Tarras-Wahlberg den 8 februari 2017

  Igår onsdag 8 feb. blev jag intervjudad av DN och tog tillfället att slå ett slag för att rädda den vackra Astoriabyggnaden:

  7 feb 2017, 15:57, Malin Hansson (DN) wrote:

  Hej Björn,

  Vi på DN Stockholm skriver just nu om aktuell stadsbyggnad och till morgondagens tidning tänkte vi ha en enkät med folk som svarar på frågorna om vad de tycker om Stockholms stadsbyggnad. Jag undrar om du skulle kunna tänka dig att vara med i den enkäten? Vi kan ta det över telefon, annars svara gärna kort på frågorna så snart som möjligt under dagen.

  Frågorna är:

  Vad tycker du är det bästa respektive sämsta som händer i Stockholm nu vad gäller stadsbyggnad?

  Det bästa är att rädda Blasieholmen från förstörelsen med ett Nobelbygge och det sämsta är om det Kungl. Myntkabinettet på Slottsbacken läggs ned och om Länsförsäkringar river den särskilt vackra Astoriaflygeln på Nybrogatan från 1870-talet.

  Vilket är drömprojektet för Stockholm tycker du?

  Att domstolarna ger oss rätt som har överklagat Nobelmonstret och att en ny lag stadgar att inga hus som är mer än 100 år gamla får rivas.

  Tack!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *