I fantasin finns inga problem

Bild: White arkitekter

Skira skyar och glittrande vatten tillsammans med fjärilsjagande barn och hysteriskt leende men ensamma personer i landet där aldrig solen går ned har vi vant oss med i arkitekturskisserna. Pinsammast var kanske Stockholms stad som skickade ut bilder på Nya Södermalmstorg som inte stämde ett dugg med verkligheten. Här kommer några fler exempel från veckans Facebook.

Veckans gapflabb på Facebook bjöd en idéskiss av byrån White arkitekter på. I ett suggestivt stadslandskap med transparenta körsbärsträd, väggväxter och ett luftskepp klättrar folk på väggar utan säkerhetslinor. En kontorsnisse sitter bekymmerslöst och arbetar på en sten i en å (antagligen med skorna i vattnet) och ett litet barn vandrar glatt mot kajkanten. I övrigt råder ett fascinerande lugn och samtidigt sportighet, det är grönskan som är i fokus, inte den traditionellt klossiga och inglasade arkitekturen.

Bild: Rädda och rusta upp Slussen / Foster Berg

Kanske är det en reflektion om hur arkitekterna tänker sig ny områden. I fantasin finns inga problem. I fantasin finns inga gränser och allt det där som finns i verkligheten där dessa områden skall existera. Det kan även vara ett knep att täcka upp för bristfällig och konventionell arkitektur, för vad blir inte skojigare med ett spökträd som svischar förbi?

Även Nya Slussen blev uppmärksammad då den stora motorvägsbrons staket visade sig vara ca 140 cm höga väggar. En bilpassagerare när sisådär 110-120 cm över marken så det lär inte bli någon utsikt. De inritade personerna som då skall ta det lugnt och ha det mysigt(!) vid sidan av den hårt trafikerade leden verkar ha fullt intresse i räcket då de tittar rakt in i det. Det är sådana utsnitt våra politiker inte får i tid, och därför kan svära sig fria från korkade projekt i efterhand. Fiffigt va?!

 

Matti Shevchenko Sandin


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret publiceras inte.

 

Kommentering är avstängt.