Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev

 

Här kommer Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev 17-07

Hej alla!

Idag City, marknaden, rikspolitiken

EXPLOATERINGEN AV CITY

170328 L Rena vinstkrav bakom Stureplansprojektet https://www.svd.se/l-rena-vinstkrav-bakom-stureplansprojektet/om/debatten-om-stureplanÄgaren Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) är en Abu Dhabi­baserad statlig investeringsfond som enbart är intresserad av projektet som en investering. Ett ”köpcentrum” med stadens finaste kontor kan säkert vara en bra utveckling på många ställen – men det är inte en god utveckling av det som i dag finns i Sturegallerian. Biblioteksgatan är ett utmärkt exempel på hur också Stureplan skulle kunna utvecklas med små butiker med ett myllrande folkliv. Men ADIA:s projekt har varken bostäder, folkliv eller det småskaliga i fokus. Rivningar blir så omfattande att de kommer lägga en blöt filt över området under lång tid framöver. Platsen blir en byggarbetsplats under minst sju år.”

”Trätoppen” mäter 133 meter, rymmer 270 lägenheter och innehåller två takterrasser. Foto: Anders Berensson Architects

170328 Olämpligt att bygga skyskrapa i trä https://mitti.se/nyheter/olampligt-bygga-skyskrapa/?omrade=vasastan menar Kulturförvaltningen. ”Att bygga en så omfattande struktur som en skyskrapa på Parkaden skulle inte bara förändra dess utseende och sammanhang. Det skulle också kräva att byggnadens innandöme revs och bara lämnade kvar en tom kuliss av ett före detta parkeringshus”. 170328 Höghus är vad city behöver https://mitti.se/nyheter/centern-hoghus-behover/?omrade=vasastan Karin Ernlund, gruppledare för Centerpartiet i Stockholm ställer sig frågande.170328 Visst kan politikerna säga nej till en Apple-butik i Kungsan https://www.svd.se/visst-kan-politikerna-saga-nej-till-en-apple-butik-i-kungsan/om/apple-bygget-i-kungstradgarden

170314 Kungsträdgården i bild från almstrid till äppelkrig https://www.svd.se/applekriget-i-kungstradgarden#sida-12  Köksträdgård, kunglig lustpark och folklig mötesplats. Kungsträdgården är Stockholms äldsta park, med en rik historia.

170325 Titta in i Stordalens nya designhotell i Stockholm https://www.svd.se/titta-in-i-petter-stordalens-nya-lyxhotell  Norske hotellmagnaten Petter Stordalen vill blåsa liv i Brunkebergstorg, som under 1800-talet var en välbesökt plats med såväl butiker som restauranger och barer. Just som många års depressivt mörkgrå design börjar visa tecken på att förbytas i färg, då slår Stordalen till. Men det är klart, man har smugit in en kudde …

Samma trend i hemmen som på hotellen, indoktrinering i det avskalade: 170328 Så blev vi Hemnets lydiga fångar https://www.svd.se/sa-blev-vi-hemnets-lydiga-fangar   Det är lätt att sugas in i bostadssajtens fantasibilder på fräscha lägenheter i ett bedövande vitt ljus, skriver Isabelle Ståhl. De blir ett slags måttstock för vad som anses vara ett bra liv. Men är det ett fritt liv – eller är det Hemnet som styr våra val?

170322 Här är stadens nya plan för city https://mitti.se/nyheter/stadens-plan-city/https://mitti.se/nyheter/stadens-plan-city/ Liberalerna presenterade tre egna förslag för det moderna city: fler bostäder, tydligare principer för kulturhistoriskt värdefulla byggnader och tydligare regler för var byggherrarna ska tillåtas bygga höga hus. 170322 Så här ska Stockholm bygga nya City http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/besked-i-dag-sa-har-ska-stockholm-bygga-nya-city/repqcv!4mbCl0sWgM0azLS7mlP2@Q/http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/besked-i-dag-sa-har-ska-stockholm-bygga-nya-city/repqcv!4mbCl0sWgM0azLS7mlP2@Q  ”City ska växa på höjden, men inte hur som helst. Och det som görs om ska också leda till mer stadsliv på gatunivå … Torleif Falk, Stockholms stadsarkitekt, betonar att riktlinjerna är riktlinjer.”

Bild: Byrån för arkitektur och urbanism

MARKNAD

170321 Stort intresse för fastighetsinvesteringar i Norden http://www.fastighetssverige.se/artikel/cbre-stort-intresse-for-fastighetsinvesteringar-i-norden-24170 Intresset för core-objekt har minskat då investerare visar en ökad benägenhet (41procent) att söka sig till sekundära eller value-add fastigheter. D v s att addera värde genom om-, på- eller tillbyggnader, utveckla byggrätter eller skapa möjlighet till nya byggrätter, rena byggprojekt eller konverteringar till annan verksamhet. Riva kan vara en del i detta.

170314 Nya rekordpriser för bostäder innanför tullarna http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/nya-rekordpriser-for-bostader-innanfor-tullarna/repqcn!5E4c6EU7ceK@e@cXjbkWtw/ Februari månad innebar rekordhöga priser för bostäder i innerstan. Nu kostar en bostadsrätt nära 95 000

RIKSPOLITIKEN

170328 Regeringen backar om bullerkraven http://www.byggvarlden.se/regeringen-backar-om-bullerkraven-109968/nyhet.html?newsletterid=6442&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=2017-03-28  ”Bara-det-byggs”-gänget med Cerntern i spetsen har slagit till igen!

170328 Regeringens dyra subventioner  https://www.svd.se/regeringens-dyra-subventioner?utm_source=SvDNYH1DT&utm_medium=email&utm_campaign=2017-03-28  Deppig läsning, först dyra subventioner.  Sedan SvD kommentar: ”Det spelar ingen roll var eller vad som byggs, så länge människor vill bo i bostäderna.” Det räcker med politiker i bara-det-byggs-panik. Om media ansluter sig är vi illa ute.

170322 Riksintressen skapar inte levande städer” https://www.svd.se/riksintressen-skapar-inte-levande-stader/om/debatten-om-bostadspolitiken Mitt svar http://ulfjohannisson.se/2017/03/bristande-stadsplanering-ar-problemet-inte-riksintressen/ eller http://ulfjohannisson.se/2017/03/bristande-stadsplanering-ar-problemet-inte-riksintressen/#.WNPHnkipBQk.facebook

170318 Bostadsforskare Var ska de fattiga bo? https://www.svd.se/bostadspolitiken-kan-hamna-i-en-atervandsgrand/om/debatten-om-bostadspolitiken

För ett trivsamt och vackert Stockholm för alla

Ulf Johannisson


Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Seminarier mm hittar du på hemsidan här 


Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev författas av Ulf Johannisson, som är managementkonsult och arbetar ideellt med stadsbyggnadsfrågor i Stockholm.


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret publiceras inte.

Kommentering är avstängt.