Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev

Här är Stadsbyggnadsnätverkets Nyhetsbrev 17-23

Hej!

Swisha 80 kr (eller mer om du vill) till 0703961677 och ange ditt namn för att ha tillgång till Nyhetsbreven under 2017. Eller överför till konto SEB 5382 01 579 72.

Jag behöver ha täckning för mina utgifter för prenumerationer mm. Arbetet bjuder jag på. Tack på förhand! Du som överförde till konto i våras behöver naturligtvis inte betala mer.

ARKITEKTUR OCH STADSPLANERING

170712 SISAB tecknar avtal med Skanska http://fastighetsnytt.se/2017/07/sisab-tecknar-avtal-med-skanska/?utm_campaign=unspecified&utm_content=unspecified&utm_medium=email&utm_source=apsis-anp-3

Rödabergsskolan angränsar till framväxande Hagastaden. Foto: SISAB.

170709 Arkitekturen behöver goda exempel, inte tomma ord https://www.svd.se/arkitekturen-behover-goda-exempel-inte-tomma-ord Är staten beredd att se över ägardirektiven till sina bolag för att höja kvaliteten på svensk arkitektur?

Statliga Jernhusens nya byggnad Station Stockholm City Foto: Tenjin Visual

170706 En modernism som hatar människan http://dela.dn.se/ddqFk_DQ4toBo_YmYOnsfCBWRq6wlTt2aVlMjfbnTPdHS2-x3XP4ndz2vLcrcP4AdZbVOVdu8ls875o_tSewaQ  Villaområdets tristess och stadens existentiella råhet – den svenska förorten fick på många sätt det sämsta av två världar. Lena Andersson inleder en ny artikelserie med en text om sitt Tensta.

170705 Nya punkthus i park http://www.fastighetssverige.se/pressrelease/egnahemsbolaget-bygger-nytt-i-lovgardet-20  Det blir SABO:s så kallade Kombohus, framtagna för att kunna pressa priserna, samtidigt som de är miljövänliga och håller hög standard. Kommentar: Bra, men man forsätter bygga punkthusens och lamellernas ödslighet i evighet, trots all kunskap om att det är skadligt för människor. Arkitektur och stadsplanering kunde också vara allmännytta.

170703 Omröstningar visar vad folk uppskattar http://www.arkitekturupproret.se/2017/07/03/omrostningar-visar-folkets-smak/ “Smaken är som baken” är ett av de vanligaste försvaren när allmänheten reagerar med chock, ilska, förtvivlan eller gapskratt på en nyuppförd byggnad eller planerat nybygge. Och visst kan individer ha olika smak. Men ändå finns det tydliga och mätbara trender när det gäller vad majoriteten tycker är vackert. Vi har tidigare skrivit om de studier som gjorts där man funnit stor skillnad mellan arkitekters och “vanliga” människors smak och att 77% föredrar traditionell arkitektur. Omröstningar i olika lokaltidningar runtom i landet, de flesta från 2016, bekräftar denna tendens. Här är några av dem, plus en Sifo-undersökning för hela landet.

170706 Stureplansgruppens storslagna planer för Riddarholmen – ”Vår största satsning hittills”http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/har-ar-stureplansgruppens-storslagna-planer-var-storsta-satsning-hittills/repqfD!u1wfIDrrjea225wh3AFZQ/ Uteservering, konserter och event. I tre år har de tillsammans med Statens fastighetsverk, som äger och förvaltar Riddarholmen, planerat storsatsningen. Tanken är enligt Statens fastighetsverk att göra Riddarholmen till ”en mer öppen, tillgänglig och aktiv del av staden”. Det innefattar inte bara Stureplansgruppens satsning, utan även en stor upprustning av allmänna ytor. Nota: 165 miljoner kronor. Bland kommentarerna: ” Bara vi slipper det vanliga tingeltanglet o vattenfestivalkänslan. Några restauranger är väl ej fel. Men tex Västerlånggatan o delar av Drottninggatan är en skam!”

170707 Lås dörren för lobbyister och släng sedan nyckeln https://www.svd.se/las-dorren-for-lobbyister–och-slang-sedan-nyckeln Det dröjer nog inte lång tid förrän Apple blir fastighetspartner till Stockholms stad. Jo, ni läste rätt. Den gräddfil elektronikföretaget fick när de gavs möjlighet att i Kulturhuset ställa ut sina planer på en byggnad i Kungsträdgården kan liknas med att ADIA, Sturegallerians ägare, kunde visa sina ombyggnadsplaner på den offentliga platsen Stureplan. I regel får bolag nöja sig med att planer de ligger bakom ställs ut på Tekniska nämndhuset när dessa ska ut på samråd.

170703 Färre riktlinjer men rätt http://fastighetsnytt.se/2017/07/almedalen-farre-riktlinjer-men-ratt/?utm_campaign=unspecified&utm_content=unspecified&utm_medium=email&utm_source=apsis-anp-3 Min kommentar: Einar Mattssons vice koncernchef skyller likriktningen i byggandet på lagens riktlinjer. Men dessa kräver inte fyrkantiga lådor i gråskala och glas. Einar Mattsson borde göra det han påstår att han vill, lyssna på vad kunderna vill ha även i detta och andra avseenden som inte regleras i plan- och bygglagen. Svenska Bostäders vd förvånas över att man reglerar mest där folk vill bo allra mest, strandnära och stadsnära. I den mån det är så beror det naturligtvis på att där finns flest människor att ta hänsyn till när det gäller miljön. Detta visar att han bryr sig mer om bolagets kortsiktiga ekonomi än om folk i området. En annan inställning skulle kunna gynna bolagets ekonomi långsiktigt.

ÖVRIGA NYHETER

170706 Svårt att hitta skollokal i innerstan Flyttar in i källare http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/svart-att-hitta-skollokal-i-innerstan-flyttar-in-i-kallare/repqgd!jWQOjTCJ@sScvG7rSYuwog/ Gamla ”korvfabriken” på Karlbergsvägen ska rivas och två grundskolor måste flytta. I princip omöjligt att hitta nya lokaler, enligt Inger Bjur, rektor på Vasastans montessoriskola. Men nu har de funnit en – i en källare. Jag har tidigare visat bilder på att den gamla lokalen var ljus och trevlig, förutom omtyckt. Regler kan inte ta hand om alla aspekter. Omdöme borde vara tillåtet med särskild beslutsordning.

170701 Drömjobb toppboende Gav upp allt för lugnet på landet https://www.svd.se/johanna-bytte-stressen-mot-ett-lugnt-liv-pa-landet/om/byta-liv

Markanvisningstävling för bostäder i Kolkajen, Norra Djurgårdsstaden http://www.stockholm.se/TrafikStadsplanering/Stadsutveckling/Bostadsbyggande/Mark-inom-kommungransen/Markanvisningstavlingar1/Markanvisningstavling-for-Kolkajen/ Stockholms stad genom dess exploateringsnämnd bjuder in till lämnande av anbud avseende förvärv av mark för ca 75 lägenheter inom del av Hjorthagen 1:3, ”Norra Pirkvarteret”, i Norra Djurgårdsstaden. Kvarteret kommer ligga på en nyskapad ö som inte finns idag. Ytterligare information, tider och tävlingsförutsättningar, finns tillgängligt på stockholm.se/markanvisningstavlingar Läs mer om markanvisningstävlingen och tävlingsförutsättningarna här

170704 Miljardrenoveringar av kulturbyggnader i stan https://mitti.se/nyheter/kulturbyggnader-rustas-miljarder-copy/?omrade=vasastan  Ovanligt många kulturbyggnader renoveras just nu i innerstan – för miljardbelopp.  Ofta med byggnotor som spräcker kalkylen.Dyrast av alla pågående renoveringar är Nationalmuseum. Kommentar: Pressad byggbransch ökar kostnaderna.

170629 HMs Arket flyttar in hos Hufvudstaden http://www.fastighetsvarlden.se/notiser/hms-nya-satsning-flyttar-hos-hufvudstaden/ ”… enkla och tidlösa kollektioner för män, kvinnor och barn samt ett noga utvalt sortiment för kök och hem.” Hufvudstaden kan sina saker. Vad tänker de för utveckling av Biblioteksgatan?

För ett trivsamt och vackert Stockholm för alla

Ulf Johannisson


Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Seminarier mm hittar du på hemsidan här 

Fler nyhetsbrev från Stadsbyggnadsnätverket här


 Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev författas av Ulf Johannisson, som är managementkonsult och arbetar     ideellt med stadsbyggnadsfrågor i Stockholm.


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret publiceras inte.

Kommentering är avstängt.