Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev

Här är Stadsbyggnadsnätverkets Nyhetsbrev 17-26.

Hej alla!

I dag ”Rätten till staden” , vikten av det gröna och ett inlägg för klassisk arkitektur.

170806 Vem har rätt till staden? https://www.svd.se/vem-har-ratt-till-staden Utställningen ”The promise” dokumenterar den lilla människans kamp mot de stora intressena. Från ockupationen av kvarteret Mullvaden till protesterna i Husby. Hämta hopp och energi här?

GRÖNT ÄR SKÖNT

170806 Här är Londons gömda trädgårdar http://www.dn.se/resor/har-ar-londons-gomda-tradgardar/ Visst finns det parker och grönområden i den brittiska huvudstaden som blir en perfekt motvikt till det hektiska stadslivet. Men det är nog de gömda trädgårdarna som londonborna uppskattar mest. Här är fem oaser att upptäcka. Parker och andra platser för skönhet och ro. Stockholm knökar in Apple-butik i Kungsträdgården och olika permanenta och tillfälliga aktiviteter – avvägningen mellan natur/ro och aktivitet kantrar.

Foto: The city of London corporation

 

170709 Gröna dofter minskar stress https://www.svd.se/bebisdoftande-spray-kan-bli-medel-mot-depression  Människan har ett förbluffande välutvecklat luktsinne – bara hunden slår oss. Luktsinnet har omedelbar tillgång till hjärnans känslocentrum. ”Gröna” dofter sänker kroppens stressnivå. I parkmiljön är stressåterhämtningen mycket bättre än i stadsmiljön. Men utan lukter får man inte samma effekt. Det är när man lägger ihop det visuella, parkljuden och de gröna dofterna som stressreduceringseffekten blir stor.

INLÄGG I ARKITEKTURDEBATTEN

170717 Om det fanns en fri marknad skulle det byggas i klassisk stil” https://timbro.se/smedjan/om-det-fanns-en-fri-marknad-skulle-det-byggas-klassisk-stil/ Varför byggs det så fult? Trots att de flesta människor föredrar klassisk arkitektur byggs det nästan bara modernism i Sverige. Medan den klassiska arkitekturen är på frammarsch i världen över är den modernistiska likriktningen i Sverige kompakt… Det paradoxala med den modernistiska arkitekturen är att trots att den bygger på en idé om ständig förnyelse så har den sett i stort sett likadan ut i över hundra år, menar Albert Svensson.

– Saken är den att alltihop bygger på en vanföreställning. Du kan inte uppfinna nytt hela tiden, avfärdar du historien kan du inte finna någon vägledning i den. Funktionen ger inte heller någon vägledning, moralen ger ingen vägledning. Enligt modernisterna har inte arkitekturen i sig något värde, utan värdet måste komma utifrån… Arkitektyrket är ett konstnärligt teckningsyrke, men vi har gjort det till något slags teoretisk diskussionsklubb.

AKTUELLA PROJEKT

170806 Sth hemlighetsfulla gasklockor får nytt liv https://www.svd.se/stockholms-hemlighetsfulla-gasklockor-far-nytt-liv  Gasklockorna syns över hela stan – men få har fått se vad som göms inuti. SvD Näringsliv fick följa med in i det historiska området, som just nu byggs om och är stängt i flera år framöver. 170721 Unikt bostadsprojekt i historisk miljö https://www.svd.se/unikt-bostadsprojekt-i-historisk-miljo I Norra Djurgårdsstaden mitt bland historiska fabriksmiljöer mellan Husarviken och Gasverksområdet har Oscar Properties tillsammans med arkitektskontoret Arrhov Frick utvecklat ett nytt spännande bostadsprojekt – Unité. Hämtat inspiration från modernismen… tre huskroppar som bildar en sammanhållen enhet trots höjdskillnader och olika skepnader. Detta genom den enkla, råa materialpaletten och placeringen av husen. 46 arkitektritade bostäder…

170802 Oscar Properties fortsätter växa http://www.fastighetssverige.se/artikel/oscar-properties-fortsatter-vaxa-25385 I april förvärvades tre fastigheter i Södra Värtan för 700 miljoner kronor, och fem fastigheter vid Skurusundet i Nacka för 170 miljoner kronor med avsikt att utveckla strandnära bostäder.

Kvarteret Björken. Foto:Serneke

170803 Serneke bygger om kvarter på Östermalm http://www.fastighetssverige.se/artikel/serneke-bygger-om-kvarter-pa-ostermalm-25390 och https://sv.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%B6rken_18Familjebostäder låter bygga om och renovera den kulturmärkta byggnaden Kvarteret Björken på Östermalm i Stockholm. Ordern är värd omkring 75 miljoner kronor. Kvarteret Björken på Östermalm i Stockholm byggdes 1885 och är Sveriges äldsta kulturmärkta byggnad med hyresrätter. Inredningarna är än idag välbevarade i vissa lägenheter med bland annat stjärnparketter, helfranska dörrar, höga paneler och rikt ornerade taklister. Huset räknas som ett av de bäst bevarade husen i tidstypisk putsarkitektur och förklarades vara byggnadsminne 1994.


Swisha 80 kr (eller mer om du vill) till 0703961677 och ange ditt namn för att ha tillgång till Nyhetsbreven under 2017. Eller överför till konto SEB 5382 01 579 72.

Jag behöver ha täckning för mina utgifter för prenumerationer mm. Arbetet bjuder jag på. Tack på förhand! Du som överförde till konto i våras behöver naturligtvis inte betala mer.


Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Seminarier mm hittar du på hemsidan här 

Fler nyhetsbrev från Stadsbyggnadsnätverket här


 Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev författas av Ulf Johannisson, som är managementkonsult och arbetar     ideellt med stadsbyggnadsfrågor i Stockholm.


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret publiceras inte.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.