Stadsbyggnadsnätverkets Nyhetsbrev

Här kommer Stadsbyggnadsnätverket nyhetsbrev 17-31.

Hej alla!

Hur får vi bättre arkitektur och stadsplanering? Åt vilket håll ska vi gå? Här kommer exempel på olika riktningar.

Men först:

  • Kl 17 i dag Nybrogatan, Astoria – kom, det drar ihop sig!
  • ABF Sveavägen Seminarium 21 september kl 13-15: Långsiktigt hållbart stadsbyggande/Löser man stadens problem genom att bygga högt och tätt? Föreläsare: Ulf Ranhagen, arkitekt SAR/MSA, adj prof. Samhällsplanering, KTH – Emily Wade, arkitekt LAR/MSA, Landskapslaget  – Torbjörn Einarsson, arkitekt SAR/MSA, Arken Arkitekter

Kom ihåg: Rädda Astoria!

ARKITEKTUR OCH STADSPLANERING –

170720 Mot en hållbar arkitektur del 1 www.arkitekturupproret.se/2017/09/20/mot-en-hallbar-arkitektur-del-1/ Kommentar: Läs om grundläggande principer för stadsplanering som är verkligt hållbar.

170913 Så ska Stockholms fulaste byggnad få ett lyft http://www.fastighetsvarlden.se/notiser/bilder-sa-ska-stockholms-fulaste-byggnad-fa-ett-lyft/ Byggnaden har tidigare huserat Arkitekturskolan och delar av den skadades kraftigt av en brand för några år sedan. Vad tycker du om lyftet?

170917 Inredning med färg SvD Magasinet https://paperarchive-prod.svd.se/2017/09/20170916_0098_large.jpg Var är arkitekturen med färg? I flera år har grått och svart tagit största platsen inom inredning och klädmode. På senaste tiden har färg smugit sig in försiktigt med det kalla blå. Det kanske även modernister kan tänka sig? Men i lördags formligen exploderade färgprakten, i varje fall i SvD:s Magasinet (inredning) och med ”Rött är rätt” om klänningar i Perfect Guide. Hoppas arkitekter hakar på!

170917 Lyckliga huset 1917 Lyxliv i orörd del av Stockholm https://www.svd.se/stolta-boende-i-huset-fran-invigning-1917-till-livets-slut  I början av 1900-talet växer alltfler bostadsrättsföreningar upp i landet. I Danmark och Tyskland finns föreningar som både finansierar och står för byggandet av hus. Dessa blir förebilder för svenska bostadskooperationen. Bland annat bildas Stockholms kooperativa bostadsförening (SKB) 1916, då bostadsbyggandet är i kris på grund av första världskriget. Den första tomten som köps av SKB är marken som ska bli kvarteret Motorn i Vasastan. Den här delen av Vasastan är då till större delen obebyggd.

Innergård då: Olle Kjellner, längst ner till vänster, på 1920-talet. På innergården är det ständig aktivitet. Centralt i bild i fönstret högst upp står mamma Almida Kjellner. Foto: Privat. Det måste ju ha varit perfekt även för föräldrarna. När det var middag var det bara att öppna fönstret och ropa. Hur göra gården mer lockande för barn i dag?

 

170915 Dalagatan gör sig bra också mot vacker himmel Riktlinjer för hur man hänger upp lampor? Och placering av trafikmärken?

170912 Folkhem vann i Ör i Sumpan http://www.fastighetsvarlden.se/notiser/folkhem-vann-gor-sumpan-mer-traigt/ Spektakulärt förslag tog hem stadsdelstävling. Centrumen i Hallonbergen, Rissne och Ör i Sundbyberg ska säljas och utvecklas. Det blir med ett stort trähusprojekt. Som högst blir kvarteret 15 våningar och som lägst fyra. Trä kan vara väldigt fint.

Illustration: Arkitema Architects.

 

170915 Fler attefallshus ska lindra bostadskrisen  https://www.svd.se/regeringen-fler-attefallshus-ska-lindra-bostadskrisen  Attefallhusen kan bli ännu större. Regeringen vill öka ytan för de bygglovsfria bostadshusen för att lindra bostadskrisen. Bostadsminister Peter Eriksson tror på byggboom.

Snyggt? Huset alltså.

För ett trivsamt och vackert Stockholm för alla

Ulf Johannisson


Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Seminarier mm hittar du på hemsidan här 

Fler nyhetsbrev från Stadsbyggnadsnätverket här


Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev författas av Ulf Johannisson, som är managementkonsult och arbetar ideellt med stadsbyggnadsfrågor i Stockholm.

Swisha 80 kr (eller mer om du vill) till 0703961677 och ange ditt namn för att ha tillgång till Nyhetsbreven under 2017. Eller överför till konto SEB 5382 01 579 72.

Jag behöver ha täckning för mina utgifter för prenumerationer mm. Arbetet bjuder jag på. Tack på förhand! Du som överförde till konto i våras behöver naturligtvis inte betala mer.


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret publiceras inte.

Kommentering är avstängt.