Ska vi riva nu igen?

riddaren 18

 

Med anledning att man nu har ett rivningsdatum på ”Astoriahuset” återpublicerar vi en artikel från september 2015 som drog igång mycket debatt.

Är profiten mer värd än vackra, kulturhistoriskt intressanta byggnader? Ja, om man får tro Martin Schröder och Humlegårdens fastigheter som inte givit upp hoppet om att riva en av Nybrogatans äldsta byggnader.

Astoriahusets flygel från 1873 är uppe för rivningsbeslut- igen. Humlegårdens fastigheter som äger huset envisas med att det är för dyrt att restaurera. Martin Schröder, handläggare på stadsbyggnadskontoret, säger till tidningen Mitt i : ”Jag skulle inte säga att det bara handlar om ekonomiska argument… Det finns flera aspekter, bland annat att få bostäder i huset mot Riddargatan igen”.

53 av 60 remissinstanser satte sig emot rivning. Ett stort folkligt pådrag gjorde att moderaterna inte ville ta I det innan valet utan sköt beslutet på framtiden. Hur gör Mogert nu? Folkpartiet med Björn Ljung som tidigare tagit strid för att huset bevaras svarar i samma tidning:

– Det är katastrof, säger han. Är man fastighetsägare i Stockholms innerstad är man en del av stadens historia. Man kan inte räkna med lönsamhet i alla fastighetsutvecklingsprojekt.

riddaren 18

Att äga en kulturhistorisk intressant byggnad kräver att man tar hand om den. Inte river den om kalkylbladet inte stämmer med vinstintresset. Argumentet att få in fler boende I City, och just där, håller inte. Det bor många på Östermalm och gatan är redan livlig.Att ständigt hänvisa till bostadskön början nästan bli fånigt. Just här, på en av stadens dyraste adresser kommer få, om ens någon av de grupper man vanligen pekar ut som bostadssökande att bo. Här kommer de som har råd att välja att ta sitt boende.

grimman

Kvarteret Grimman på Södermalm revs ur och de nybyggda husens hyror seglade upp på Olympens höjder. Ifrågasättande av månadssumman förhandlades bort. Bostäderna var till för dem som redan kunde välja.

Diskussionen om ett miljoprogramsområdes kulturhistoriska dignitet kan pågå I åratal. När det kommer till stan så gäller smash and grab. Det ekonomiska värdet har alltjämt ett större inflytande än det kulturhistoriska och miljöskapande, detta måste ändras. Det är dags för politikerna att faktiskt visa hur de tänker hantera stadens utvecklingoch inte förälska sig i reklamblad med fyrfärgstryck över en framtid utan historia.

Läs mer om Astoria-affären här

Facebook-gruppen ”Stoppa rivningen av 1800-talshuset på Nybrogatan” här

Matti Shevchenko Sandin – som anser att rivningar oftast är miljöförstörande på alla sätt


Kommentarsregler:

Vi ser gärna att du kommenterar, men för att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver under din text med ett registrerat och sökbart telefonnummer. Du ansvara själv för din kommentar. Telefonnumret publiceras inte. Väl mött!

Kommentering är avstängt.