Rivningen av Astoria har börjat

Rivningen inledd. Foto: Rädda Astoria

En tragedi för Stockholm och politiken sker just nu. Rivningen av Astoria har inletts och nu återstår bara dagar innan byggnaden helt raserats. Frågan är vem som egentligen vann på detta?

Efter en långdragen kamp mot Humlegården AB och dess ägare Länsförsäkringar har slutligen rivningen av Astoria inletts. Det har kallats ett nederlag för demokratin stadsbyggnadsborgarråd,  brusiga av framgång, kallat det kommande projektet för nyskapande och spektakulärt. Att notera är att Regina Kevius för Moderaterna som inledde och marknadsförde frågan valdes bort i förra valet och Roger Mogert som fortsatte lobbandet blev sparkad i en #metoo-skandal.

De hade båda tagit del av material som inte stämde med beskrivningar som gjorde allt för att deklassera byggnaden. Och det fungerade! För vem vill vara omodern, vem vill sätta sig på tvären mot rådande konsensus? Modernt och klimatsmart är ju helt jättebra… Om det nu var det.

Foto: Rädda Astoria

Vicki Wenander och Björn Hasselgren, Svenska Byggnadsvårdsföreningen skriver i SvD (10/11-2018) : ” Det verkar närmast omöjligt för den politiska ledningen i staden att få till stånd en långsiktig helhetssyn i dessa frågor. Trots ett bra stöd i  den lagstiftning som finns på riksnivå, trots en riksintkresseklassning för ett bevarande av innerstaden i Stockholm, famlar politikerna utan kompass”

Motreaktionerna har varit stora, Länsförsäkringar har förlorat kunder, Humlegården kommer nog aldrig att kunna lappa ihop sprickorna i sin fasad. Och allt för en rivning. Antagligen kommer detta att användas som ett exempel i pr-undervisningen framöver under rubriken ”Operationen var lyckad – men patienten dog”.

Hela hyrespalatset och en våningen av Astoria mot Nybrogatan ris för att ersättas med en till synes sluten fasad. Är det utveckling sossarna?

För det som händer är just att en del av Stockholm dör just nu. 140-årig historia går om intet, ett redan klimatsmart hus blir till damm. Rivningarna på nedre Östermalm var redan katastrofala under 60-70-talet vilket tydligt kan avläsas i området. Den nya byggnaden skall återknyta till material och form i området sades det. Och det är till de senmodernistiska byggnaderna de skall hälsa. Inte till kringliggande puts- och stenhusen. De som gjort Östermalm så känt och älskat. Det som gjort Stockholm till en av norra Europas vackraste städer. Det som sker sjösätter en utveckling i motsatt riktning.

Den planerade byggnaden ser tyvärr ut som det mesta man hittar i opportunistiska köpstadsområden runt om i västvärlden. Frågan är om politikerna har råd med det? Stockholms charm har det inte.

Originalritningen. Poängen var att gjuta samman två byggnader med samma fasad för att skapa ett vackert blickfång. Detta går nu om intet.

Modernoterna har vänt i frågan, mycket tack vare Liberalernas idoga arbete mot rivningen och för den mest hållbara lösningen att restaurera. För  Socialdemokraterna i Stockholm kommer att bli ett blodigt val. På punkt efter punkt har de fallerat. Astoria kommer alltid bli en nål i ögat på dem, och antagligen spiken i kistan. Vem vann på detta? Svar: Ingen.

Matti Shevchenko Sandin

Rädda Astorias Facebookgrupp här

Fler artiklar om Astoria här


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret publiceras inte.

Kommentering är avstängt.