Stadsbyggnadsnätverkets Nyhetsbrev Xtra

Här är Stadsbyggnadsnätverkets Nyhetsbrev 18-11 Xtra:

Heikensten gäst i programmet Lördagsintervjun.

180522 Domstol nej till Nobel Center. Läs den respektlösa kolmmentaren från Valeskog (S) https://www.byggvarlden.se/en-dominerande-massingslada-123575/nyhet.html?newsletterid=7909&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=2018-05-25

Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsborgarråd: Vi har tyvärr vant oss vid att Mark- och miljödomstolen ibland gör märkliga bedömningar som sedan korrigeras i Mark- miljööverdomstolen. Det är beklagligt att Mark- och miljödomstolen på svaga grunder tagit detta beslut. Vi kommer att överklaga och räknar med att både få prövningstillstånd och ett beslut i mark- och miljööverdomstolen som både tar hänsyn till stadens möjligheter att utvecklas och som respekterar gällande riksintressen.

Bildmontage: Tomorrow AB

180522 Domstolen stoppar Nobel Center https://www.dn.se/sthlm/domstolen-stoppar-nobel-center/ Mark- och miljödomstolen säger nej till detaljplanerna för Nobel Center och upphäver den klubbade detaljplanen. Men beslutet kommer sannolikt att överklagas till Mark- och miljööverdomstolen. Nobel Centers utseende och utformning har diskuterats flitigt under flera år. Kungen har varit kritisk, intressegrupper har demonstrerat, men en majoritet i kommunfullmäktige har röstat igenom detaljplanen. Moderaterna, Socialdemokraterna och Centerpartiet är för bygget på Blasieholmen. Detaljplanerna har i tidigare skede överklagats av både privatpersoner och föreningar, som nu alltså fick rätt. Kritikerna har i tidigare instanser inte fått något gehör – länsstyrelsen meddelade i februari att samtliga överklaganden skulle avslås.

”Planen bedöms på ett oåterkalleligt sätt påverka den så kallade läsbarheten avseende Stockholms historiska utveckling som hamn-, sjöfarts- och handelsstad”, skriver rätten i sin dom och fortsätter: ”När det gäller allmänna intressen i övrigt har domstolen kommit fram till att detaljplanen för Nobel Center innebär påtaglig skada på riksintresset för kulturmiljövården på Blasieholmen.”, skriver Mark- och miljödomstolen. ”Domstolen anser även att utredningen inte ger stöd för att möjligheterna att ordna trafik som planen skulle ge upphov till har lösts på ett tillfredsställande sätt”, skriver rätten. Nedan: En visionsbild över hur Nobel Center skulle kunna se ut. Foto: Tomorrow AB

För ett vacker och trivsamt Stockholm för alla

Ulf Johannisson


Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Seminarier mm hittar du på hemsidan här 

Fler nyhetsbrev från Stadsbyggnadsnätverket här


Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev författas av Ulf Johannisson, som är managementkonsult och arbetar ideellt med stadsbyggnadsfrågor i Stockholm.

Swisha 80 kr (eller mer om du vill) till 0703961677 och ange ditt namn för att ha tillgång till Nyhetsbreven under 2017. Eller överför till konto SEB 5382 01 579 72.

Jag behöver ha täckning för mina utgifter för prenumerationer mm. Arbetet bjuder jag på. Tack på förhand! Du som överförde till konto i våras behöver naturligtvis inte betala mer.


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Du ansvar själv för din kommentar.Telefonnumret publiceras inte.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *