Stadsbyggnadsnätverkets Nyhetsbrev

 

Här är Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev 18-16:

Hej alla! I dag lyfter jag fram några viktiga aspekter på ARKITEKTUR med hjälp av exempel. Som vanligt, egen text kursiv eller fet kursiv

Centern vill ha bort regler de anser hindrar bostadsbyggande och vill bygga skyskrapor

180721 Karin Ernlund C Stockholm: ”Stoppa varje onödig regel för byggande” https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/karin-ernlund-c-stoppa-varje-onodig-regel-for-byggande/reprgt!5Ob@jpo6y452dANKxB3g/ Hon vill att det byggs mycket högre hus än idag, åtminstone runt 50 våningar. – Ja, det är också vårt tydligaste vallöfte. Att fortsätta ta strid mot varje onödig regel som finns när det gäller bostadsbyggande. Idag har vi riksintressen som stoppar nästan allt vi vill göra i Stockholm. Vi vill skapa en bättre stad när staden växer där vi bygger högt och tätt. På så sätt kan vi spara det som stockholmarna älskar, våra parker och grönområden. Vi ska också bygga en blandad stad, med hyresrätter, bostadsrätter och stadsradhus i alla delar av Stockholm.

Kommentar: Den stora majoritet som älskar innerstadens måttliga skala och vackra arkitektur tycker säkert inte att reglerna för riksintresset Stockholm innerstad med Djurgården är onödiga. C:s politik är inte bara brutal. Den tyder också på okunskap. Det allra mesta som behövs av bostäder mm kan byggas inom bebyggda avsnitt i våra glesa förorter – inom regelverket!  Där finns gott om plats t ex för nya hus med garage på mark-P mellan de befintliga husen. Det ger kringbyggda trygga gårdar, för barnen och social kontakt. De nya husen byggs med lokaler för service o a verksamhet i bottenvåningarna för mer blandad levande stad och arbetsmöjligheter. Områdena blir attraktivare, segregationen minskar. Samtidigt sparas förorternas natur och parker. Och vi behöver inte bygga sönder den täta innerstaden utan skapar nya centra olika långt ut! Inte heller i förorterna finns motiv för C:s höghusvurm.  På 20:e våningen har man inte kontakt med barnen på gården, och grannarna vill inte ha utsikten förstörd där heller.

Dags att välja bort detta forntida monstrum. Bildmontage: Tomorrow AB

S uttrycker sig nedsättande om domstol och ansvarig riks-myndighet och har drivit rivande och högre hus under sina 4 år vid makten.

180522 Nobelcentret stoppas av domstol ”Påtaglig skada” https://www.svd.se/nobelcentret-stoppas-av-domstol Mark- och miljödomstolen rev upp detaljplanen för Nobelcentret. Man anser att riksintresset och kulturmiljön på Blasieholmen skulle skadas påtagligt, i enlighet med Riksantikvarieämbetets yttrande i september 2017. Jan Valeskog (S) ordförande i Stadsbyggnadsnämnden innan han ens har hunnit läsa domen: Vi har tyvärr vant oss vid att Mark- och miljödomstolen ibland gör märkliga bedömningar som sedan korrigeras i överdomstolen. Det är beklagligt att man på svaga grunder tagit detta beslut. Vi kommer att överklaga och räknar med att både få prövningstillstånd och ett beslut som tar hänsyn till stadens möjligheter att utvecklas och som respekterar gällande riksintressen, säger Jan Valeskog.

180705 Detaljplan utbyggnad av Telefonplan – Skyskrapor hör inte hemma i Stan! STF Stockholm Lokalavdelning till Sth Stadsbyggnadsnämnd: Det finns planer på att tillåta en till två skyskrapor vid Telefonplan.  Vi med flera andra anser att ”skyskrapor” inte hör hemma i Stockholm. Vi uppmanar er att inte förstöra Stockholms skyline med relativt låga hushöjder som många värdesätter, och då speciellt i innerstaden och dess närhet. Låt inte Stockholm bli som alla andra storstäder! Det finns heller inget behov för Stockholm att ta upp någon tävlan om att bygga högt med andra storstäder… Arkitekten och byggaren bakom förslaget … får hitta andra bättre sätt att bli berömd på. Ta bort planeringen för skyskrapor vid Telefonplan!

Kommentar: Suveränt! Säger vad man tycker, rakt på. Då blir det av att man skriver.

Se även: https://www.dn.se/sthlm/skyskrapor-vid-telefonplan-totalsagas-av-skonhetsradet/ Foto: SSM.

Stordalen om- och påbyggt på Brunkebergstorg.

Hotell-entreprenör tillför värden – i AMF:s hus som skadar innerstadens värden

180721 Petter Stordalen ”Jag har nästan inga vänner”  https://www.svd.se/petter-stordalen-jag-har-nastan-inga-vanner Nedklippt och redigerad av mig, egen text kursiv eller fet kursiv

Stordalen har byggt två hotell med varsin takterrass och bro emellan. Restaurang Tak på Brunkebergstorg i Stockholm.

Superentreprenör… Karriär: Jordgubbsförsäljare, köpcentrumentreprenör, fastighetsdirektör, varuhuschef, investerare, hotellmagnat … som har lyckats: Han äger 193 hotell och har 16 000 anställda.

Superego: Petter Stordalen skrider fram i lobbyn. Hotellmagnaten sticker ut i svart Balmainuniform och cowboyboots från Saint Laurent.

Allt för kunden ger också det allmänna/staden värden: Jag är bara upptagen av en sak. Att du tänker: fy fan, Brunkebergstorg, före och efter. Förr var det knark och prostitution. Nu är det fyra uterestauranger, solen skiner, det är konst i världsklass.

Foto: SSM och Arild Vågen

Samhällsengagemanget har utvecklats med tiden. Länge var Stordalen känd som en skrupelfri entreprenör, som balanserade på gränsen i affärsmässig anständighet i sitt imperiebygge. I dag beskrivs han som miljöaktivist, ett engagemang som hustrun bidragit till. Han öppnade upp sina norska hotell för syriska flyktingar 2015. Och när han tre år senare startade Ali-hjälpen, en juridisk stödfunktion för utvisningshotade medarbetare. Nordic Choice har 170 nationaliteter bland de anställda.

Jag har nästan inga vänner. Trond är min bästa vän, chefen som passerade utanför fönstret. En av få som känner Stordalen på djupet. Hotellmagnaten säger att han offrat vännerna för företaget. Lever sin idé: Nordic Choice började som en investering i livet mitt. Men jag anade inte att det skulle bli livet mitt. Därför får han mer än företaget, inte minst ett tillfredsställt superego. OK.

Vad ger han samhället? Upplevelser för besökarna, liv i City dygnet runt, rum mm för flyktingar.  AMF Fastigheter är som ägare huvudansvarig för Galleria-kvarterets höga och glasiga utformning. Staden och arkitekterna har stort delansvar.

Vi som fokuserar på vacker och trivsam stad med respekt för kulturvärden har en viktig uppgift, att sprida kunskaper och insikter till byggandets olika aktörer om vad som bygger resp. förstör detta.

Ägare missköter k-märkt byggnad

180717 Einar Mattssons Byggnads AB låter anrika huset på Södermalm förfalla https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/har-forfaller-det-anrika-huset-pa-sodermalm/reprgb!31@IzGd@gYNRLb99JsJAw/https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/har-forfaller-det-anrika-huset-pa-sodermalm/reprgb!31@IzGd@gYNRLb99JsJAw/ 1979 köpte Stockholms stad byggnaden och gjorde en genomgripande renovering. Gården användes sedan som kontor. År 2000 såldes huset till Einar Mattssons Byggnads AB. Stadsmuseets Ann-Charlotte Backlund: – Det är inte ett giltigt skäl att hänvisa till att man avvaktar andra byggnationer, man måste ändå se till att kulturhistoriska värden inte förfars. Bilden t v Hovings malmgård vid Danvikstull. Foto: Wikimedia/Holger Ellgaard.

https://www.stockholmdirekt.se/_internal/cimg!0/5ollqffozboii5jwwtryfgqvhlvuhsn.jpeg 

Bygga i trä ger estetiska värden och binder kol – men Sveriges arkitekter måste tänka om! 

180707 Viktor Hanson och Arkitema skapar koncepthus i KLträ  https://www.svenskbyggtidning.se/2018/07/07/viktor-hanson-och-arkitema-skapar-koncepthus-kl-tra/  Viktor Hanson och Arkitema vill skapa en möjlighet för en bred målgrupp att efterfråga kvalitetsbostäder. Koncepthusen är ekonomiskt tillgängliga bostäder byggda av hållbara material. Den ekonomiska effektiviteten uppnås genom en serietillverkad konstruktion i korslimmat trä som kapar både byggkostnader och byggnadstid. Den kortare byggtiden och serietillverkningen av koncepthusen kompenserar därmed för den högre materialkostnaden med korslimmat trä. En viktig komponent i koncepthusen är att den arkitektoniska kvaliteten inte ska kompromissas (!!!!).

https://www.svenskbyggtidning.se/wp-content/uploads/sites/2/2018/07/viktor.jpg

Arkitekten igen – Wingårdh Arkitektkontor

180706 Peab bygger 251 nya hotellrum i anslutning till Quality Hotel Friends https://www.fastighetssverige.se/artikel/peab-bygger-251-nya-hotellrum-i-anslutning-till-quality-hotel-friends-28940  Peab har fått uppdraget att bygga 251 nya hotellrum i tre våningar i direkt anslutning till Quality Hotel Friends i Solna. Beställare är Strawberry Properties och kontraktssumman uppgår till 350 miljoner kronor. Bild: Wingårdh Arkitektkontor
Peab bygger 251 nya hotellrum i anslutning till Quality Hotel Friends. Kommentar: Hjälp!?

https://www.fastighetssverige.se/upload/29019_full.jpg?

Många gillar inte stan längre, en del flyttar ut till lantstället och några tar större steg

180715 De bröt upp och bytte liv Här är deras råd https://www.svd.se/de-brot-upp-och-bytte-liv–har-ar-deras-rad  32 år gammal hade Johanna Schuster ”allt” – en lägenhet i Stockholms innerstad, ett toppjobb som hon kämpat sig till och ett rikt socialt liv. Samtidigt: attacker av panikångest, svårt att andas, känslan av att gå sönder inifrån. Hösten 2013 blev hon sjukskriven och drog sig undan från sitt liv. Insåg att Stockholm gjorde henne sjuk och att hon behövde en förändring. Via nätet mötte hon Oskar Widnersson, bonde med en gård utanför Norrtälje. I dag, fem år senare, har de precis börjat komma i ordning i huset de byggt på gården; hon, Oskar, de två döttrarna Bonnie och Botilde och två nyinflyttade katter. Drömmen om ett liv på landet med större närhet till djur och natur har blivit verklighet. SvD har skrivit om fler som flyttat ut. 

Tyskar behöver inte flytta från stan – de återskapar kultur och skönhet i flera städer

180710 Underbar nyproduktion i Tyskland Allt du ser i denna bild är byggt på 2010-talet i Dresden, byggnaderna, gatulyktan och gatustenen. När ska vacker arkitektur åter bli modern också i Sverige? När arkitekturtraditionen väl återvänder har lådmodernisterna inte längre en chans. Något för Stockholm? Gilla, dela och sprid detta inlägg om du är trött på masskopierade fyrkantiga lådor. https://www.facebook.com/arkitekturupproret/photos/a.384952331711213.1073741828.357981461074967/785160855023690/?type=3&theater