Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev

Här kommer Stadsbyggnadsnätverket Nyhetsbrev 18-27

Hej alla!

I dag: Blasieholmens vänners segermanifestationen 1 november – och allt om vad olika parter har sagt i media

Blasieholmens vänners segermanifestation: Torsdag 1 nov på Nybroplan 12.00 – 13.30. Utfrågning av nyvalda politiker om Nobelbyggets framtid, pågående rivningar, fula påbyggnader och Apple-butiken i Kungsträdgården.  Engagera dig för ett vackrare Stockholm! Sju punkter för ett vackrare Stockholm: Dags för radikal omvärdering med fokus på skönhet, hälsa, grönska, mindre buller och renare luft… Se facebook: Blasieholmens vänner

700 deltagarare utanför Moderaterna i Stockholms möte inne på Garnisonen förra året.

181028 Nytt styre i Stockholm skadar rykte utomlands” https://www.svd.se/de-blagrona-skadar-stockholms-internationella-rykte  oppositionsborgarråd Jan Valeskog (S): Sällan har en ny majoritet under en så kort period gjort så stor skada på Stockholms stabilitet och rykte… huvudstaden riskerar att förlora mångmiljardbelopp i uteblivna investeringar… Att stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) med ett starkt demokratiskt mandat inte klarar av att argumentera mot cirka 2000 arga boende på främst Östermalm och Strandvägen säger en del om eftergivenheten i M och är illavarslande för varje omstritt byggprojekt i Stockholm. Kommentar: 2000 på Östermalm … det är fel och vilseledande. Motståndet var stort och spritt. De som vill bygga med minimal hänsyn till kulturmiljö och människors värderingar finns kvar. Vi måste kämpa vidare.

181025 Ännu inget nytt beslut om omstridda Nobel Center https://www.svd.se/annu-inget-nytt-beslut-om-omstridda-nobelcenter Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd: ”Om prövningstillstånd medges drar staden tillbaka sin överklagan. Om de olika stegen i stadens process får vi återkomma till”. Kommentar: Om Mark- och miljööverdomstolen ger prövningstillstånd minimeras betydelsen av Mark-och Miljödomstolens nej till detaljplanen. Det blir då lättare att riva och smälla på i fortsättningen. Daniel Helldén (MP)… vill inte uttala sig. Inte heller Erik Slottner (KD), Lotta Edholm (L) eller Karin Ernlund (C) har någon egen kommentar. Peter Wallmark, SD:s gruppledare i Stadshuset: Jag blev förundrad över att överklagandet gällande Nobel Center inte var uppe till beslut. Men egentligen borde man inte vara det. Moderaterna har redan börjat sväva när det gäller löften om nedgrävning av Centralbron och nedläggning av Bromma flygplats, säger han.

Bildmontage: Tomorrow AB

181016 Nobbat Nobel Center kan bli politisk miljardsmäll https://www.fastighetsvarlden.se/notiser/nobbat-nobel-center-kan-bli-politisk-miljardsmall/Donatorerna kan nu vända bygget ryggen och lämna miljardnotan till de politiker som ändrat åsikt och som i sin tur kan tvingas vända sig till skattebetalarna istället. – Beslutet av den tillträdande majoriteten i staden bryter mot gjorda överenskommelser. Vi arbetar nu med att utreda konsekvenserna legalt, ekonomiskt ock så vidare. Stadens nya styre säger sig vilja ha ett Nobel Center. Det vill vi också. Men det kommer inte bli enkelt, säger Heikensten.

181016 Ny vändning kan lösa upp tumultet https://www.fastighetsvarlden.se/notiser/ny-vandning-kan-losa-upp-tumultet/ Den nya politiska majoriteten i Stockholms stadshus inledde med att kasta planerna på ett Nobel center på Blasieholmen i papperskorgen. Därmed försvann 60–70 miljoner som totalt investerats i projektet och möjligen även ett antal donatorer. Nu är målet att hitta en ny plats för ett Nobel center.

181016 Blågröna vill ta helhetsgrepp om Kungsan https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/blagrona-vill-ta-helhetsgrepp-om-kungsan/reprjo!oErUYz5mo4lmBfczLFqNQ/ Apples planer på en stor flaggskeppsbutik i Kungsträdgården skrotas. Stockholm stad säger nej till det stora bygget och vill istället satsa på att parken ska ”återfå sin forna glans”.

181015 Den nya majoriteten stoppar Nobel Center https://www.fastighetssverige.se/artikel/den-nya-majoriteten-stoppar-nobel-center-29740 Vi tycker att ett Nobelcenter är en otrolig, fantastisk idé som verkligen skulle tillföra något till Stockholm. Men vi är ense om att Blasieholmen inte är den rätta platsen, säger Lotta Edholm (L)… vi kommer ta upp en dialog med Nobelstiftelsen om att hitta en lämplig plats för centret.
Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten: Vi har de senaste sju åren agerat i enlighet med våra överenskommelser… Alliansen i samarbete med Miljöpartiet försöker frångå träffade avtal. Ett projekt av stor och långsiktig betydelse … riskerar då att offras för kortsiktiga politiska intressen.
Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin: … ett kunskapens och folkets hus mitt i Stockholm är en idé vi fortfarande tror på … ett helt nytt projekt … vore kostsamt och skulle förutsätta trovärdiga samarbetspartners i Stockholms stad.

Bild: David Chipperfield Architects Nobel Center.

181012 Valeskog (S) rasande efter beskedet om Nobel Center https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/valeskog-s-rasande-efter-beskedet-om-nobel-center/reprjl!OGbngZfYq8aQZPNMYOtucw/ Avgående stadsbyggnadsborgarrådet Valeskog (S) rasar mot beskedet. Det har lagts 60-70 miljoner på det här projektet, det finns en massa politiska beslut och var på väg till juridisk prövning. Att Joakim Larsson (M) faller platt som en pannkaka när han träffar Daniel Helldén är inget gott tecken. I rollen som stadsbyggnadsborgarråd gäller det att kunna hålla löften, det vet jag, säger Jan Valeskog (S). Han är övertygad om att Stockholms rykte kommer att skadas internationellt. Byggaktörer kommer att dra sig för att investera i Stockholm. Det här är inte bra för stadens rykte när det här sprider sig.

181012 Lundbergs om Nobel: ”Ett bra och positivt besked” https://www.fastighetsvarlden.se/notiser/lundbergs-om-nobel-ett-bra-och-positivt-besked/ Vid fastighetsbolaget Lundbergs jublade man lite lågt i samband med politikernas besked att det inte ska byggas något Nobel center ute på Blasieholmen (läs mer här). En ny stor huskropp där hade förstört nästan all vattenutsikt från Lundbergs kontorshus där bolaget även har sitt eget huvudkontor.

Har ni stöttat den aktionsgrupp som protesterat mot bygget, och som letts av en boende på Strandvägen? Nej, det har vi inte gjort på något sätt. Vi har förlitat oss på den juridiska gången, säger Lisa Lundh till Fastighetsvärlden.

å Läns Hembygdsförbunds Kulturmiljögrupp vägnar har jag nöjet att bjuda in dig till 2 seminarier om hur man kan bygga fint i förorter. Den 5 och 15 november, se mer nedan

Det har handlat mycket om innerstad. Förorten är mycket större och har stor potential när det gäller stadsmiljö.

Kulturmiljögruppen inom Stockholms läns hembygdsförbunds bjuder in till två seminarier om stadsplanering i de yttre stadselarna.

Befolkningsökning och ekonomisk tillväxt i vårt län medför omfattande byggande. Det uppdrivna tempot medför ofta att kulturvärden skadas och att kvalitén hos det nybyggda blir lidande. Vår kapacitet och kunskap för att värna dessa värden sätts på prov. Vi behöver bli fler som kan mer. Behoven är stora både i tätorter och på landsbygden.

Kulturmiljögruppen erbjuder ett program för utbildning och erfarenhetsutbyte avseende stadsplaneringsfrågor i ytterstadsdelar. I ett första seminarium sammanfattar seminarieledaren Ulf Johannisson bl a ett utvecklingsarbete från Delegationen för hållbara städer som kan sägas ligga i fronten inom stadsplanering med människa och natur i fokus. Tillämpningsexempel och hur planprocessen behöver utvecklas för att delegationens intentioner ska förverkligas presenteras också.

I ett andra seminarium får deltagarna undersöka hur idéerna skulle kunna tillämpas i några områden som vi kommit överens om. Du kan bestämma dig för att delta i det andra seminariet direkt eller i samband med det första seminariet.

Seminarierna pågår ca 3,5 timmar/gång inkl. fikapaus.

Kostnaden är 150 kr/person och tillfälle inkl. macka med köttbullar eller kyckling. Betalning kontant på plats eller till Plusgiro 588356-6, ange ditt namn samt Kulturmiljö.

Den 5 och 15 november kl. 16.30-20.00. I Sensus lokaler på Torkel Knutson gatan 39, precis intill Mariatorgets T-banestation. Anmäl dig till ann@hembygd.se senast den 1 november. Skriv att du är medlem i Stadsbyggnadsnätverket.


Stadsbyggnadsnätverket har i 10 år verkat för en vacker och trivsam stad för alla

Ulf Johannisson


Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Seminarier mm hittar du på hemsidan här 

Fler nyhetsbrev från Stadsbyggnadsnätverket här


Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev författas av Ulf Johannisson, som är managementkonsult och arbetar ideellt med stadsbyggnadsfrågor i Stockholm.

Swisha 80 kr (eller mer om du vill) till 0703961677 och ange ditt namn för att ha tillgång till Nyhetsbreven under 2017. Eller överför till konto SEB 5382 01 579 72.

Jag behöver ha täckning för mina utgifter för prenumerationer mm. Arbetet bjuder jag på. Tack på förhand! Du som överförde till konto i våras behöver naturligtvis inte betala mer.


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Du ansvar själv för din kommentar.Telefonnumret publiceras eller sparas  inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *