Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev

Här är Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev 18-32:

Hej alla!

I dag en inblick i Byggindustrin

Här får du en unikt bra bild av branschen på några minuter, passa på! Tidningen Byggvärlden gav i dag en sammanfattning av vad som hänt i byggandet 2018. Jag har följt branschen många år och tycker att den väldigt bra speglar vad man jobbar med, tycker är viktigt, är stolt över och vill förbättra. Jag har förkortat artikeln litet. I slutet skriver jag en kort kommentar.  

181221 Tidningen Byggvärlden: Så minns vi byggåret 2018 En sammanfattning av några av de nyheter som vi skrivit om under 2018. https://www.byggvarlden.se/sa-minns-vi-byggaret-2018-131983/nyhet.html?newsletterid=8633&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=2018-12-21

Pausade arbetet med Förbifarten I januari meddelade entreprenören NCC att de trappar ner på bygget i Förbifart Stockholms entreprenad i Häggvik. Anledningen? De var inte nöjda med de arbetshandlingar som låg till grund för bygget. Ca ett halvår senare återupptogs arbetet.

84% av byggherrarna lät sina byggplaner ligga kvar som tidigare, trots avsvalnad bomarknad med fallande priser. Detta enligt en enkät som Byggvärlden låtit göra ihop med Sverige Bygger.

Arlandas nya pir – Swedavia flyttar fram byggstarten 2 år. Vi måste prioritera åtgärder som ökar kapaciteten på kort sikt, sa Hans Uhrus, Swedavia Airports.

BoKlok har Sveriges nöjdaste bostadsköpare enligt 2017 års NKI-undersökning.

Grönt ljus för Slussens bussterminal i Katarinaberget Mark- och miljödomstolen avslår eller avvisar samtliga överklaganden.

Regeringen tillsätter kriskommission som granskar NKS. Den ”exceptionella situationen” har fått konsekvenser för både ekonomi och patientsäkerhet.

579 % har priserna på bostadsrätter ökat med under de senaste 20 åren enligt en kartläggning från Svensk Fastighetsförmedling. Villapriserna steg med 249 % under perioden.

Slussens bro byggs i Kina 2020 ska bron vid Slussen vara klar för invigning. Entreprenören Skanska har upphandlat den 140 meter långa och gyllene bron.

Skimrande teater vann Plåtpriset Humanistisk teater i Uppsala tilldelades Plåtpriset 2018. Metallens konstnärliga bearbetning i samverkan med ett tekniskt precisionsarbete och dramatisk ljussättning maximerar effekten av materialet, enligt juryn.

Foto: Akademiska hus.

Världsunik elväg invigd, ett resultat av svensk innovationskraft och den första elektrifierade allmänna vägen med en skena i vägbanan. Gods- och personfordon kan laddas medan de kör.

11 av 21 av Sveriges län hade under våren fler nyproducerade bostadsrätter till salu än begagnade, enligt SBABs undersökning. Siffror från Booli.

Storleken utmaning i Förbifart Stockholm som består av 18 km bergtunnel uppdelad på sex huvudentreprenader. På norra sidan hade Implenia i maj sprängt ut cirka 4,5 kilometer tunnlar.

Försäljning av nya lägenheter rasade under det första kvartalet. För noterade byggbolag har försäljningen i Sverige halverats från det första kvartalet 2017.

243 kommuner hade underskott på bostäder, 12 kommuner färre än förra året, enligt Boverket, som menade att fler bostäder behövs, bl a äldreboenden.

Västlänken fick klartecken från Mark- och miljööverdomstolen och kan nu byggas. 

Byggentreprenör sköts till döds Den 57-årige man som sköts till döds på Lidingö var anställd på ett byggföretag i Stockholm, som låg i konflikt med ett bostadsbolag. En stämningsansökan hade nyligen lämnats in till tingsrätten, med en yrkan på ett skadestånd om 24 miljoner kronor.

Sveriges Byggindustrier föreslog 10 punkter att samla branschen och politiker kringinför och under Almedalsveckan. – Det som händer på bostadsmarknaden nu borde fungera som en varningsklocka till politikerna, sa Anna Broman, bostadspolitisk expert, som tror att den sociala bostadspolitiken kommer att få stort utrymme i Almedalen.

Svensk Byggnärings tema i Almedalen var digitalisering – Min kommentar till detta mm sist i nyhetsbrevet.

Ny metod för plastmatta på betong SBUF-projektet ”Framtida golvsystem med modern, tät betong” startades. Målet är att komma ur de fuktproblem som branschen drabbats av de senaste åren. Fastighetsägare ska inte längre behöva använda fuktspärrar för att klara tidplanen för sina byggprojekt. Det nya golvsystemet ska vara färdigt inom två år.

13% ökade antalet tjejer som sökt till gymnasieskolans Bygg- och anläggningsprogram. – Det första året var jag ganska ensam. Nu ser jag mycket fler tjejer ute på byggarbetsplatserna. Det är jätteroligt, sa plattsättaren Agnes Grandin, 22, som skulle representera Sverige i Yrkes-EM.

Heta erbjudanden för svala spekulanter Ikano erbjöd kunderna 30 månaders avgiftsfritt. Skanska lovade att stå för amorteringen. Hökerum Bygg lockade med tre rum till priset av två. Det är några exempel på bostadsbyggarnas lockbeten för att öka försäljningen av nyproducerade lägenheter.

Alexander Sandstedt utsågs till Årets Byggchef 2018. Han jobbar som produktionschef på NCC Building, avdelning Syd. – Jag är oerhört stolt, sa vinnaren.

Bild: TMRW.se/ Atrium Ljungberg

De nordiska länderna stärker samarbetet kring harmonisering av byggregler och standarder mellan myndigheter i de nordiska länderna. 

700 miljarder på infrastruktur enligt ny nationell plan för infrastrukturen för åren 2018–2029. Den omfattar såväl nybyggnation som upprustning och modernisering av befintlig infrastruktur.

Grönt ljus för gula linjen Byggandet av ny tunnelbana mellan Odenplan och Arenastaden kunde börja efter att mark- och miljödomstolen gett miljötillstånd.

Fokus på fusk Byggbranschen tar krafttag mot den osunda konkurrensen och fusket, som får stora konsekvenser för byggbolagen och hela samhället. Sverige går miste om skatteintäkter samtidigt som människor utnyttjas till låga löner och dåliga arbetsförhållanden. Veidekke, Peab och Fair Play är några av dem som lyfte frågan i Almedalen.

93 000 bostäder behöver byggas varje år fram till år 2020 för att täcka det bostadsbehov som finns. Det menade Boverket som presenterade sin uppdaterade byggbehovsprognos.

Överklagade dom om sent tillträde 6 veckors försening i ett nyproduktionsprojekt räcker för att häva ett bostadsrättsköp. enligt en dom i Stockholms tingsrätt. Den stämda Brf Plommonträdet 5 vid Telefonplan i Stockholm, har överklagat beslutet till Svea hovrätt.

Partiernas visioner för framtidens samhällen Blandade upplåtelseformer, flexibla bostäder, träbebyggelse, öppna dagvattensystem, fiskodlingar och ridvägar. Det var några ingredienser när politikerna presenterade sina visioner för framtidens bostäder och samhällen. 

Kirunas nya stadshus Kristallen är först ut i nya stadskärnan. Entreprenören Peab lämnade över det till kommunen i början av augusti. – Det är ett enormt hantverk i hela bygget. Det är verkligen innovativt hur arkitektens visioner har förverkligats, sa Urban Keskitalo, projektchef.

Ny domstolsbyggnad i Malmö för Malmö tingsrätt, Förvaltningsrätten i Malmö samt Hyres- och arrendenämnden. Byggherren Castellum investerar cirka 1,2 miljarder kr i den 25 000 kvadratmeter stora byggnaden och projektet är Castellums största byggprojekt någonsin.

Älvsbyhus tilldelades 2018 års utmärkelse för högst kundnöjdhet (NKI 71) bland köpare av styckebyggda småhus. Vinnarkonceptet handlar främst om personlig service och ett pålitligt agerande. Det är Prognoscentret som mätt kundnöjdheten bland småhusleverantörers kunder.

Applebutiken i Kungsträdgården.

Häftig kritik mot Apple-butik Den 30 september löpte tidsfristen ut för allmänheten att lämna sina synpunkter på planerna för bygget av den nya Applebutiken i Kungsträdgården i Stockholm. 1 800 svar har kommit in, de flesta negativa. Även länsstyrelsen var kritisk. 

Miljardsatsningen i Himmelfjäll i Idre är den första nya stora skidsatsningen i Sverige på 30 år. Byggprojektet är värt cirka 1,7 miljarder kr under 24 månader. I dagsläget är 40 – 50 entreprenörer är på plats och bygger. Nästa år räknar man med närmare 200 byggstarter.

Plåtslagaren Mathilda Klinger Danielsson blev årets Isabellestipendiat. Stipendiet fick hon bland annat eftersom hon bryter normen i branschen.

Miljarder på spel Leverantörer för entreprenader på mellan 30 miljoner och 1 miljard söks för nya T-banan. Finansieringen klar, nu ska allt genomföras.

Arkitekttävling för fjärde tornet. Svenska Mässans fjärde torn börjar ta form. En gestaltningstävling har utlysts. Plus One är Svenska Mässans fjärde torn.

Svenskt KL-trä till Kina Miljövänliga svenska trähus ska bli en stor exportprodukt till Kina. Svenskt Trä diskuterar nu med kinesiska staten hur Kina ska börja bygga flerbostadshus, kontor och skolor av trä. Prefabricerade träelement ska ersätta betongen i byggnader med många våningsplan.

Inget Nobel Center på Blasieholmen Frågan om ett Nobel Center på Blesieholmen pågick under i stort sett hela året. Under våren sa Mark- och miljödomstolen säger nej till detaljplanen, men Stockholm stad överklagade till nästa instans. Efter valet beslutade den nya majoriteten att dra tillbaka överklagan och i stället utreda alternativa placeringar för ett Nobel Center.

Byggstart för trähotellet Byggandet av Skellefteå kulturhus kunde starta under hösten. Ett överklagande gällande finansieringen av hotelldelen är ännu inte avgjort, men kommunen valde ändå att starta projektet.

Återkommer till: Svensk Byggnärings tema i Almedalen var digitalisering – Min kommentar: Både fastighetsbranschen och byggbranschen satsar mycket på digitalisering, med t ex intelligenta hus respektive BIM och tillgänglighet till data på bygget. Staten bidrar en hel del till forskningsprojekt avseende detta, smarta städer mm. Men det är sämre beställt med verklig kostnadsminskning och värde för pengarna för brukare och det allmänna. Det beror i sin tur till mycket stor del på brister i statens bostadspolitik och kommuners översiktliga planering (tala om vad vi vill ha i områdena och kommunen totalt, enkelt och tydligt), uppläggning av planprocessen och markpolicy. Bristen på långsiktigt värdeskapande riktlinjer medverkar till att företagen fokuserar på kortsiktiga vinster (inklusive arkitekter och konsulter). Det gör att man kör fram och får igenom projekt som inte ger långsiktigt god utveckling av stadsmiljön och ofta t o m skadar stadsmiljön.

Det är bra med digitalisering, men de stora potentialerna för ökning av värde för brukarnas/statens/kommunernas pengar finns på den strategiska nivån där det allmänna måste ge nödvändiga förutsättningar.

Hur stort är ditt intresse för sådana nyhetsbrev, med inriktning på hur marknad och politik påverkar byggandet?

Stadsbyggnadsnätverket har i 10 år verkat för en vacker och trivsam stad för alla

Ulf Johannisson


Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Seminarier mm hittar du på hemsidan här 

Fler nyhetsbrev från Stadsbyggnadsnätverket här


Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev författas av Ulf Johannisson, som är managementkonsult och arbetar ideellt med stadsbyggnadsfrågor i Stockholm.

Swisha 80 kr (eller mer om du vill) till 0703961677 och ange ditt namn för att ha tillgång till Nyhetsbreven under 2019. Eller överför till konto SEB 5382 01 579 72.

Jag behöver ha täckning för mina utgifter för prenumerationer mm. Arbetet bjuder jag på. Tack på förhand! Du som överförde till konto i våras behöver naturligtvis inte betala mer.


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Du ansvar själv för din kommentar.Telefonnumret publiceras eller sparas  inte.

U

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *