Utzons ryggsäck

malmö

Hur ser vår tid ut? Anders Almér har tittat på ”Malmös Manhattan” där kontrast framför samband söktes för att på något sätt försöka ”reflektera” vår moderna livsstil. Läs vad han fann:

Jag har tidigare på Stockholm Skyline skrivit om ett byggnadsprojekt som nu har blivit klart, läs här. Då skrev jag om fördyringen av projektet, från 48 till 72 miljoner kronor. Sådana fördyringar har vi läst om förr. Mer sällan slipper det ut kommentarer internt från beställarsida liknande den som Malmö Stadsfastigheters chef undslapp sig:

En viktig orsak till att kostnaden ökar är att arkitekterna vill skapa sig ett minnesmärke som sätter avtryck i deras cv.

Sydsvenskan har låtit två ”kända” Malmöarkitekter kommentera byggnaden. Innebörden i deras kommentarer är att byggnaden uttrycker ”här är jag” och att den förmodas bidraga till att Malmös nya Manhattan som byggts intill skall öka besöksströmmarna.

malmö2

Tvärs över gatan ligger nämligen ”Malmö Live” – konserthus och hotell samt kontor. I skuggan nedanför ligger det gamla sjömanshemmet.

bilde

Idéskissen till folket.

 

Kim Utzon Arkitekters tillbyggnad vänder sig mot detta Malmö Live och döljer effektivt den vackra byggnad som hamnkontoret är och som nu får fungera som en osynlig bakgrund till det nya – sett från alla de internationella hotellgäster som väntas strömma till.

malmö 3

En av de kända arkitekter som uttalar sig i Sydsvenskan formulerar följande snömos:

”Man måste gestalta en expressiv arkitektur som reflekterar vår tid och som har ett naturligt släktskap med stadens rum och den moderna människans livsstil.”

 

Anders Almér

www.urbantlokalt.se


Kommentarsregler:

Vi ser gärna att du kommenterar, men för att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver under din text med ett registrerat och sökbart telefonnummer. Telefonnumret publiceras inte. Väl mött!

1 kommentar