Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev 16-32

riksbanken

Här kommer Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev:

Hoppas att du känner dig uppdaterad genom Nyhetsbreven och snabba nyheter genom Stadsbyggnadsnärverket på FB. Det är mycket jobb för mig med Nyhetsbreven, men jag vill gärna fortsätta med dem, även om jag måste prioritera att skriva en bok om stadsbyggnadssystemet. Det skulle kännas jättefint om du ville bidra med en ”årsavgift” för Nyhetsbreven och FB-nyheter. Sätt in den på särskilt konto 5203 33 647 20. Belopp? Jämför t ex 35 nyhetsbrev med vad du får för olika medlemsavgifter.

Minns det fina vädret nyss – några foton tagna vid solnedgången 19 november från Observatoriekullen – kyrkorna, stora stadsgatan Sveavägen, Observatoriet

image001

image002

 

STADSPLANERING

161126 Skyskraporna förstör våra städer http://www.svd.se/skyskraporna-forstor-vara-stader/om/debatt?ref=iphone.svdapp.svd.se  Skyskrapeyran sveper fram över våra stadskärnor. Oerhört välformulerad kritik och maning till alternativ. Läs hela artikeln!

161103 Modellen för nybyggen i Stockholm är bakvänd http://www.svd.se/modellen-for-nybyggen-i-stockholm-ar-bakvand/om/staden-och-kapitalet I Stockholm leder den så kallade Stockholmsmodellen till att många grönområden i ytterstaden bebyggs, utan något helhetsgrepp. Ekonomi, markvärden och exploateringsintresse blir ofta styrande.

Nya Översiktsplanen

Nu försvinner istället politiskt beslutade Arkitektur Stockholm. Byggnadsordningen som beskriver och tar upp förhållningssätt till stadslandskapet och Stockholms stadsbyggnadskaraktärer, har inte längre någon formell roll i den kommunala planeringen – trots påpekanden från länsstyrelsen.

Planeringen ska även i fortsättningen utgå från ”den centrala stadens attraktionskraft”. Detta innebär satsningar på täta stadsdelar kring stadskärnan, och att staden ska växa successivt utåt. Fokusområden i ytterstaden blir Farsta, Skärholmen och Kista.

sture_001
RIVER OCH BYGGER HUR?

Stureplan

161126 Ministrar JK-anmäls om Nobelhuset – Det är genant http://www.svd.se/ministrar-jk-anmals-om-nobelhuset-det-ar-genant Stöd under pågående laglig prövning av projektet kan ses om otillbörlig inblandning i processen. 161124 Länsstyrelsens uppskattning är att svaren på överklaganden av detaljplanen för Nobel Center kommer kring årsskiftet.

Bussdepån på 1930-talet. Foto: SSM

Bussdepån på 1930-talet. Foto: SSM

161123 Ett tredje 1800-talshus hotas av rivning på kort tid http://www.dn.se/arkiv/stockholm/1800-talshus-hotas-av-rivning/ på Birger Jarlsgatan vid Engelbrektsplan, för några få hotellrum till. Astoria ska rivas för några få lyxlägenheters och litet mer kontorsytas skull. Innerstaden, ett riksintresse, är en ynka liten del av Stockholm och Storstockholm som f ö domineras av modern fyrkantighet. Detta har vi försökt bekämpa länge utan större framgång. Återstår att byta ut stadsförstörare av olika politiska kulörer i Stadshuset. Påverka partiernas nu aktuella valberedning!

161123 Sluta riva – låt bussdepån bli saluhall http://www.svd.se/sluta-riva–lat-bussdepan-bli-saluhall   Ett genomarbetat exempel på vilka värden som kans skapas genom att bevara och återställa i stället för att riva för att byggherraren ska tjäna litet mer på stadsmiljöns bekostnad. Vi får historia, minnen, skönhet och annan service som här en saluhall.

 

161122 NKS omänskligt?!

 hastskon-12-sergelstorg-bild-marge-arkitekter

161110 Mark anvisas mark Hästskon 12 = Sergels Torg i korsningen Sveavägen-Hamngatan och vid Malmskillnadsgatan. S MP, V och M tillstyrker. C ville bygga mer och högre. L är emot beslutet och anser att City-områdets utveckling sker utan helhetsgrepp. Det leder till påbyggnader som inte passar in och ibland till en ökad kontorisering av området.

161025 Humlegården bygger varumärke http://www.svd.se/konstprojekt-bidrar-till-besokarnas-upplevelse En serie sponsrade artiklar i SvD ska ge Humlegården kvalitetsstämpel. Det klingar falskt när man känner till deras hemska framfart med Astoriahuset.

För ett trivsamt och vackert Stockholm för alla

Ulf Johannisson

Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Seminarier mm hittar du på hemsidan här 


Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev författas av Ulf Johannisson, som är managementkonsult och arbetar ideellt med stadsbyggnadsfrågor i Stockholm.


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret publiceras inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *