Är politiken miljövänlig?

Vi river igen. Och det rivs för att byggas klimatsmart. Lätta och lockande reklamord som får alla att må bra, förutom kanske just miljön. Är vi verkligen klimatsmarta?

Är du miljövänlig? Efter julen krävs det att man återvinner papper, plast, sillburkar och den där kakburken farmor kom med. Kanske t o m julgranen skall återbrukas. Det är inte tillåtet att slänga i soporna. Det vet alla och de flesta följer reglerna. När de utkommer till hur vi bygger (och river) gäller inte samma. Visserligen ser man uppsortering av avfall från byggen i speciella containrar, men är det nog?

Byggmaterialen i sig spills extremt mycket. Det går fortare och är billigare att slösa än tvärtom. Betong som i princip varje nybyggnad har till större eller mindre delar kräver en hantering som i princip genererar ett kilo koldioxid per kilo betong. Per kilo! Betongindustrin har gjort framsteg med att få betong mera ”grön” genom att framställa en betongsort som absorberar lite koldioxid, ca 10-15 % av vad den genererar. Men inte mera.

Stockholmspolitiken är bra på ”green washig” alltså att man framställer något som miljövänligt fast det inte är det.

Byggandet idag genererar en hög miljöskuld. Sköra material kräver tidigare reparationer än tidigare, långa transporter ökar koldioxidutsläppen samt försvårar miljökollen på tillverkningsplats. Det är därför rivningar blir så märkliga. Speciellt när man river för att bygga ”klimatsmart”. Det är en ren dumhet och klassiskt bondfångeri. En byggnad som är över 50 år har tjänat in sin miljöskuld blott genom att finnas. Att riva det så frigörs ca 80 % av koldioxid, och sedan skall ett nytt hus upp. Klimatsmart? Klimatdumt heter det.

Klockhuset vid Norra station.

Därför är det märkligt att Stockholm som har ambitioner att bli världens ”grönaste stad” tillåter rivningar istället för att kräva ombyggnationer. Att bevara är helt klart mest miljövänligt. Undrar varför inte Miljöparitet har stoppat de rivningar som satts igång under deras tid i stadshusledningen. Kanske kan de inte mer än sossarna i ämnet torts allt?… Klot är att politiken i Stadshuset inte är miljövänlig alls.

Aktuellast i rivningsraden är Astoria – finns det en poäng med det Miljöpartiet?

Matti Shevchenko Sandin


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret publiceras inte Du ansvar själv för din kommentar.

 

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *