Blev det bättre? FB-grupp visar hur

 

Engagemanget i stadsbyggnad har inte varit så här stort sedan rivningsraseriets tid på 1970-talet. Trots skärpta lagar, utbildningar och het debatt så begås det ena klavertrampet efter det andra och värdefulla miljöer slits ur en allt mer förtunnad stadsmiljö. Gruppen ”FÖRE OCH EFTER- Låt oss aldrig glömma rivningshysterin” visar kallt och klart upp resultatet av sådana. 

Under 1900-talet genomgick svenska städer flera omvandlingar. De första decennierna innebar en uppdatering av träkvarter i de större städerna där de ersattes av – oftast – större stenhus. Det som kom upp hade ganska ofta en egen identitet i formen men förhöll sig till omgivningen. Promenadvänliga gator och torg skapades där blickfång, charm och överraskningar var viktiga komponenter. Nästa uppdatering saknade dessa. Eller åtminstone så hade man en absurd uppfattning om dem när stadskärnor tömdes och förorter fylldes. Det kan skrivas mycket om dem men bildbevis är mer smärtsammare än ord i dessa fall.

Facebookgruppen ” FÖRE OCH EFTER – Låt oss aldrig glömma rivningshysterin!” publicerar material från hela landet om hur det svart text på vitt papper om solidaritet, rent och ljust, nytt och fräscht slog sönder stadsmiljön och det ena klumpiga huset efter det andra kom upp. Såren de lämnade läker knappt, och i de fall de gjort det är ärrvävnaden hemsk.

Denna grupp borde alla som arbetar med stadsplanering ingå i. Det är faktiskt enkelt att tänka efter före och en gång till innan man tar dumma beslut. Vårt friskaste exempel är rivningen av Astoria som pågår just nu. Innan den ens påbörjades var det ett ”Före och Efter” exempel i åratal. Ändå lyssnade inte politikerna. Det är hög tid att gå med och fundera över vad man faktiskt tycker är trevlig stadsmiljö – sådan man helst blundar i eller inte kan sluta titta på!

 

Bilder från gruppens Facebookssida.

Matti Shevchenko Sandin


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret publiceras inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *