Nu rivs Astoria

Foto: Rädda Astoria

Sorgliga nyheter  – översta våningen är avriven och frågan ”varför” blir bara än mer tydlig.

Översta våningen på Astoriahuset är nu avriven. Så återvänder vi till en tid då de breda penseldragens politik skapades och rev ur våra stadskärnor till förmån för de billigaste lösningarna kallad senmodernistisk arkitektur. Den byggnad som engagerat så många skall ersätta med något som inte ens liknar det som Humlegården AB utlovade.

Det blir ytterligare ett girigt nafs ur nedre Östermalms bebyggelse. Förra gången det hände kan lätt avläsas i de tristaste byggnaderna i området som mestadels liknar gravstenar mellan livfulla putshus från sekelskiftet.

Resultatet på Humlegårdsgatan efter förra härjningsvågen. Fint? Foto: Google

Humlegårdsgatan har kanske de allra tristaste exemplen på kontorsbebyggelse. Det är antagligen från dessa man hämtat inspiration då man menar att den nya byggnaden sammanlänkas med andra i området.

Politikerna brukar skandera att Stockholm skall ha världsklass, på alla sätt och vis. I dag låter begreppet ihåligt och som ett eko från 60-talet när man trodde på att genom att tömma stadskärnorna på bostäder.

Hela hyrespalatset och en våningen av Astoria mot Nybrogatan rivs för att ersättas med en till synes sluten fasad. Fasaden och platsen framför har förenklats än mer än det marknadsförda förlaget. 

Här hade man haft chansen från politiskt håll att kräva enbart bostäder, att bråka med fastighetsägaren tills en stadsvänlig kompromiss kom fram. Istället valde man den enklaste och tristaste. Märkligt är dock hur sossarna ränner kapitalet i kjolarna och Miljöpartiet inte mera aktivt stoppar en miljöförstörande rivning? Världen är helt enkelt upp och ned.Men glöm inte att du betalar deras lön.

Matti Shevchenko Sandin

Rädda Astorias Facebookgrupp här

Fler artiklar om Astoria här


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret publiceras inte.

1 kommentar