Nu rivs Astoria

Foto: Rädda Astoria

Sorgliga nyheter  – översta våningen är avriven och frågan ”varför” blir bara än mer tydlig.

Översta våningen på Astoriahuset är nu avriven. Så återvänder vi till en tid då de breda penseldragens politik skapades och rev ur våra stadskärnor till förmån för de billigaste lösningarna kallad senmodernistisk arkitektur. Den byggnad som engagerat så många skall ersätta med något som inte ens liknar det som Humlegården AB utlovade.

Det blir ytterligare ett girigt nafs ur nedre Östermalms bebyggelse. Förra gången det hände kan lätt avläsas i de tristaste byggnaderna i området som mestadels liknar gravstenar mellan livfulla putshus från sekelskiftet.

Resultatet på Humlegårdsgatan efter förra härjningsvågen. Fint? Foto: Google

Humlegårdsgatan har kanske de allra tristaste exemplen på kontorsbebyggelse. Det är antagligen från dessa man hämtat inspiration då man menar att den nya byggnaden sammanlänkas med andra i området.

Politikerna brukar skandera att Stockholm skall ha världsklass, på alla sätt och vis. I dag låter begreppet ihåligt och som ett eko från 60-talet när man trodde på att genom att tömma stadskärnorna på bostäder.

Hela hyrespalatset och en våningen av Astoria mot Nybrogatan rivs för att ersättas med en till synes sluten fasad. Fasaden och platsen framför har förenklats än mer än det marknadsförda förlaget. 

Här hade man haft chansen från politiskt håll att kräva enbart bostäder, att bråka med fastighetsägaren tills en stadsvänlig kompromiss kom fram. Istället valde man den enklaste och tristaste. Märkligt är dock hur sossarna ränner kapitalet i kjolarna och Miljöpartiet inte mera aktivt stoppar en miljöförstörande rivning? Världen är helt enkelt upp och ned.Men glöm inte att du betalar deras lön.

Matti Shevchenko Sandin

Rädda Astorias Facebookgrupp här

Fler artiklar om Astoria här


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Telefonnumret publiceras inte.

1 kommentar

  1. Anna Gustin den 23 februari 2018

    Egentligen borde ingen vara förvånad. Vi har ett politiskt system som enbart lockar till sig egenvinningen och som endast låter de smidigaste klättra i hierarkierna. Ända sedan 1938 (och Saltsjöbadsavtalet) har politiker och näringsliv haft årtionden på sig att förfina sina samarbeten.

    Vi bör istället börja ifrågasätta oss själva – varför fortsätter vi att ge dem våra röster…för det blir ju vi som därigenom godkänner deras vandaliseringar i hela landet av vårt kulturarv. Enbart för att hålla igång och ”öka tillväxten”. Som ju är dagens politikers högsta mål.

    Det byggs oerhört mycket i Sverige idag. Ofta anvisas byggföretagen centrala platser där det först måste rivas äldre arkitektur (ofta älskade och invanda levnadsmiljöer som medborgarna säkerligen hade önskat se renoverat istället för rivet). 90% av allt som byggs idag byggs med betong. En av de miljövidrigaste verksamheterna som finns. Planetens naturresurser sinar. De berättade forskare redan på 1970-talet för politikerna. Forskarna upplyste då om att vi inte kunde få fortsätta med den tillväxttakt som varit de senaste 20 åren, då 1972. Att om vi fortsatte så skulle i stort sett de flesta naturresurser sina inom 50 år…sa dom.

    Nu har det gått 46 år…och alla kan lista ut själva att forskarna verkar få rätt. Frågan är: Ska vi medborgare, som inser detta…bara fortsätta att låta de giriga att plundra vår gemensamma planet? För partipolitikerna är ju dom som backar upp de girigaste, dom som hela tiden söker förmerande av sitt kapital. Det är heller ingen skillnad på partifärg. För varje gammal byggnad som rivs gråter jag mer och mer. Jag står inte ut med den imbicillitet som vi med våra skattepengar betalar lön till – för att de ska få förstöra våra levnadsmiljöer….vad ska vi ta oss till?