Ersätt Centralbron med Centraltunneln

Foto: Holger Ellgaard

Stockholmstrafiken är tung, avgasrik och bullrig. Efter att vi byggt igen flertalet av stadens hamnar tar lastbilarna vägen genom de centrala delarna och de äldre trafiklösningarna slits hårdare. Nu väcks frågan från början av 1900-talet om att gräva ned Centralbron och skapa en modern tunnel – för trivsel, effektivitet och kontroll av avgaser. Vem säger nej till ett sådant projekt?

Foto: HolgerEllgaard

Varje dag passerar 130 000 fordon Centralbron rakt genom Stockholms vattenlandskap. Det var en kortsiktig lösning som länge hade föregått av planer på nedgrävning, men detta skrinlades och bron byggdes med start 1950. Resultatet var en praktisk genomfartsled som skär rakt igenom Stockholms historiska hjärta och lämnar Riddarholmen appart från Gamla stan. Skakningar, buller och ofiltrerade avgaser har sedan dess hotat och alienerat den äldre bebyggelsen. Och särdeles snyggt är det inte heller.  Snarare kan vem som helst vittna om en grotesk lösning som trots sin lilla gångdel inte inbjuder till trivsel eller sköna promenadstråk. Det är kort och gott en praktisk funktion från en epok i Stockholms byggnadshistoria vi helt vill glömma. Men alternativ finns.

Initiativet Centraltunneln” visar på de inga positiva effekterna av att gräva ned en vägtunnel som bidrar på alla plan, jobb till byggsektorn, skönhetsmässigt och för modern trafikanpassning. Här är några av deras hållpunkter:

✓ Trafiken på Centralbron flyttas till en tunnel under vattenytan​

✓ Förbättrad stadsmiljö och luftkvalitet – vid Slussen, Gamla Stan och Centralen

✓ Mindre köer i Stockholms innerstad när trafiken leds om och effektiviseras

✓ Plats för nya promenad- och cykelstråk vid vattnet

✓  Återskapande av Stockholms hjärta – ett av stans finaste områden. ​ ​

Genom ett enkelt och effektivt ”Signby.me” kryssar man lätt i de argument man vill föra fram och detta skickas i ditt namn till politiker. Effektivt, respektfullt och enkelt.

Det är dags för en positiv utveckling av Stockholms stadsbyggnadsprogram efter år av estetiska och ekonomiska fiaskon. Staden behöver något att se fram emot.

Matti Shevchenko Sandin

Läs mera på deras hemsida här


Kommentarsregler:

Vi ser gärna att du kommenterar, men för att hålla kommentarsspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver under din text med ett registrerat och sökbart telefonnummer. Telefonnumret publiceras inte. Du ansvar själv för din kommentar som naturligtvis är respektfull. Väl mött!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *