Stadsbyggnadsnätverket Nyhetsbrev – Nobelcenter special

Över tusen personer kom till utfrågning på Nybroplan i veckan då partiledardebatten anordnades för att utreda vad partierna egentligen stod i frågan om Nobelcenter på Blasieholmen. Här kommer Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev 18-20 med en sammanställning av en fråga som letat sig upp på riksnivå. Tack Ulf Johannesson för detta!

Hej alla!

Allt om Nobel Center i veckan som gick

180828 Överklagan av Nobeldom kan stoppas https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/overklagan-av-nobel-dom-kan-stoppas/reprhB!qP5xmnfqeIsZ4iCn7xVUQ/ Samtliga partier i nej-koalitionen vill skrota planerna på ett överklagande. Jan Valeskog (S) är inte orolig. – Vi har ett kommunstyrelsebeslut på att överklaga mark- och miljödomstolens beslut. Men nu kan vi avslöja att det inte blir någon överklagan om valresultatet leder till att kommunstyrelsen får en ny sammansättning efter valet, där S, M och C inte längre har egen majoritet. Vår enkätfråga till samtliga partier som är emot Nobel Center – L, KD, V, MP och SD – visar nämligen att de alla kommer arbeta aktivt för att stoppa överklagan.

Bildmontage: Tomorrow AB

180901 Sista striden om Nobelcentret nära https://www.svd.se/sista-striden-om-nobelcentret-nara#sida-4 Stockholms kommun har till den 19 oktober på sig att överklaga beslutet om Nobelcenter. Redan den 31 oktober lämnar Mark- och miljödomstolen sitt svar på om man ger prövningstillstånd eller ej. Då kan striden vara över. Här följer möjliga juridiska turer som kan återstår i det infekterade ärendet:

180830 Partiledare deltog i protestmöte mot Nobelbygget https://www.byggvarlden.se/partiledare-deltog-i-protestmote-mot-nobelbygget-125905/nyhet.html?newsletterid=8190&utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=2018-08-31 Klicka på länken, den här artikeln har den bästa beskrivningen av mötet. Nu har frågan om Nobel center på Blasieholmen blivit en fråga för rikspolitikerna. När stadsmiljöföreningen Blasieholmens vänner höll manifestation mot Nobelbygget deltog både Jan Björklund (L) och Jimmie Åkesson (SD). Manifestationen, som hölls på Nybroplan på Östermalm i Stockholm, var välbesökt. Syftet med det här mötet är att få de tre partierna som är för bygget att ändra sig, inledde Björn Tarras-Wahlberg, ordförande i föreningen Blasieholmens vänner.

Liberalernas partiledare Jan Björklund var först ut av politikerna. Han sa att Stockholm är världens vackraste huvudstad och att både staden och Nobel är en tivning- Jag är för kärnkraft, men jag är emot ett bygge som ser ut som en kärnkraftsreaktor på Blasieholmen. Alfred Nobel vänder sig nog i sin grav och vi måste stoppa vandaliseringen av vårt kulturhistoriska arv i Stockholm, avslutade Björklund.

Jan Björklund. Jimmie Åkesson.

Jan Björklund Jimmie Åkesson.

Jan Valeskog och Björn Tarras-Wahlberg. Joakim Larsson.

Jan Valeskog, Björn Tarras-Wahlberg Joakim Larsson.                                                                                                                                                                                      

180829 M topp Rösta på andra om Nobelcenter är så viktigt https://www.svd.se/m-topp-lamna-partiet-om-nobelcenter-ar-sa-viktigt Vid en manifestation på Nybroplan uppmanar M-politikern och oppositionsborgarrådet Joakim Larsson sina väljare att rösta på ett annat alliansparti i kommunvalet om de anser att frågan om Nobelcentret på Blasieholmen är så viktig. Flera av M:s anrika medlemsföreningar i Stockholm har vänt sig mot planerna att driva igenom ett Nobelcenter i city – som även S och C i Stadshuset vill genomföra. M-politikern Joakim Larsson. 

Demonstrationen 10 december 2017 drog minst lika många demonstranter.

180829 Stora protester mot Nobelbygget https://fastighetsnytt.se/2018/08/debatten-om-nobelbygget-fortsatter/?utm_campaign=unspecified&utm_content=unspecified&utm_medium=email&utm_source=apsis-anp-3 På onsdagen samlades en stor skara människor vid Nybroplan för att protestera mot det kontroversiella bygget av Nobel Center på Blasieholmen. Även partierna närvarade och åsikterna fortsätter att gå isär. OBS Youtube film där S argumenterar för och L emothttps://youtu.be/_HjPWCbkaHU

180829 Säll synar Nobelprotesterna på Nybroplan https://www.dn.se/sthlm/sall-synar-nobelprotesterna-pa-nybroplan/?forceScript=1&variantType=large Med elva dagar kvar till valet gör partierna allt för att synas och höras. På Nybroplan i Stockholm står därför Jan Björklund och Jimmie Åkesson och talar i en fråga som inte ens ligger på deras bord – men där kärntrupperna är mycket upprörda. DN:s Anton Säll synar manifestationen mot Nobel center – och möts av en lätt febrig stämning. Uppskattningsvis 500-1000 personer var på plats.

Jan Björklund river ner applåder när han säger att han är emot en kärnreaktor på Blasieholmen. Jimmie Åkesson beskriver SD som ”bevarandepartiet” i svensk politik och får jubel av publiken. Kristdemokraternas Erik Slottner säger att Alfred Nobel vrider sig i sin grav och att arkitekter i London inte ska bestämma hur Stockholm ska se ut. Ännu fler applåder. Publiken är aningen avogt inställd till Jan Valeskog som börjar prata: I det program för City som fullmäktige beslutade om passar Nobel center utmärkt in. Publiken buar…

Visst börjar överdriven förtätning kännas lite gammal och löjlig?

180829 19 argument mot ett Nobelbygge på Blasieholmen https://www.svd.se/19-argument-mot-ett-nobelbygge-pa-blasieholmen?utm_source=SvDNYH1DT&utm_medium=email&utm_campaign=2018-08-29

Det planerade Nobelbygget är för stort, förstör stadsbilden och är på fel plats, konstaterar Björn Tarras-Wahlberg, ordförande för stiftelsen Blasieholmens vänner och tidigare vd för Skattebetalarnas förening. Här är argumenten mot. Läs mer om Nobelcentret

180828 M borde ändra sig om Nobel https://www.svd.se/m-borde-andra-sig-om-nobel?utm_source=SvDNYH1DT&utm_medium=email&utm_campaign=2018-08-28   Det planerade Nobel center har blivit en valfråga i Stockholm, som Moderaterna förlorar på just nu.

180827 Valet kan avgöra frågan om Nobel Center https://www.stockholmdirekt.se/nyheter/valet-kan-avgora-fragan-om-nobel-center/reprhu!gMTZ7vdr4OSyzcKEPkyyiQ/ Turerna om Nobel Center på Blasieholmen går vidare. Nu kan valet 9 september avgöra om den stoppade byggplanen ska överklagas eller inte i högsta instans. Tre partier utgör den oheliga allians som lyckats driva igenom nya Nobel Center på Blasieholmen. S, M och C röstade igenom bygget i kommunfullmäktige i april 2016 med siffrorna 54 ja-röster mot de 43 som röstade nej. Illustration. Nobel Center som det är tänkt att se ut på Blasieholmen. Domstol upphäver planen för Nobel Center Foto: Tomorrow AB

Dags att välja bort detta forntida monstrum. Bildmontage: Tomorrow AB

Stadsbyggnadsnätverket har i 10 år verkat för en vacker och trivsam stad för alla

Ulf Johannisson


Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Seminarier mm hittar du på hemsidan här 

Fler nyhetsbrev från Stadsbyggnadsnätverket här


Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev författas av Ulf Johannisson, som är managementkonsult och arbetar ideellt med stadsbyggnadsfrågor i Stockholm.

Swisha 80 kr (eller mer om du vill) till 0703961677 och ange ditt namn för att ha tillgång till Nyhetsbreven under 2017. Eller överför till konto SEB 5382 01 579 72.

Jag behöver ha täckning för mina utgifter för prenumerationer mm. Arbetet bjuder jag på. Tack på förhand! Du som överförde till konto i våras behöver naturligtvis inte betala mer.


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Du ansvar själv för din kommentar.Telefonnumret publiceras eller sparas  inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *