Stadsbyggnadsnätverkets Nyhetsbrev

Här kommer  Stadsbyggnadsnätverkets Nyhetsbrev 19-07:

Av Ulf Johannisson

Hej alla!

OBS på tisdag delar Arkitekturupproret ut Kasper Kalkon priset till 2018 års fulaste nya hus. 19 mars 2019 kl. 17:45, drop in från 17:00. Best Western And Hotel Apelbergsgatan 40, Stockholm. Föranmäl dig genom att svara på det här mejlet. Ange om du vill bli bjuden på mat i restaurangen, i mån av plats! Föredrag efter kl. 18 och mingel i baren till självkostnadspris.

190317 Rivningsvågen – ”Ett slöseri utan dess like”2005-2015 revs över 100 k-märkta hus i Stockholm. Kommentar:Sedan tog de fart, känns det som.Många av dem hade av expertis pekats ut som synnerligen värdefulla.

Kiruna gamla stadshus. Foto: Arild Vågen

Den svenska rivningsivern raserar bit för bit delar av vårt kulturarv. Kiruna stadshus har kallats en av landets mest anmärkningsvärda byggnader. Nu demoleras det – trots att det hade varit möjligt att flytta. Huset fick Kasper Sahlinpriset 1963. Arkitekten Arthur von Schmalensee blandade klassiska referenser med ett modernt uttryck(min fetmarkering). Exklusiva material som handgjort tegel och snickerier i oregon pine präglar byggnaden.

Omvandlingen av Petersvik (unika sekelskiftesvillor utanför Sundsvall), rivningen i Astoriakvarteret i Stockholm och planerade rivningar av 1800-talsbebyggelse i Lund och Uppsala är andra exempel, liksom Turisthotellet i Marstrand. Förklaringen brukar bl. a sägas ligga i att det är lönsamt; när ekonomin är stark kan en ny byggnad som ersätter en gammal ge större intäkter, säger Krister Olsson, docent i kulturvård vid Göteborgs universitet.

En annan faktor som kan spela in är kommunernas vilja att synas och göra avtryck. Det verkar finnas en stark tro på att en spektakulär byggnad ska skapa attraktivitet åt en stad. Men risken är att man biter sig i svansen och i stället förlorar värden som tidigare fanns i den byggda miljön.

Kirunas nya stadshus, ritat av Henning Larsen arkitekter, är den första byggnad som står färdig i det som ska bli Kirunas nya centrum. Intill det står klocktornet från det gamla stadshuset. Foto: Hanna Franzen/TT

 

190316 Fult och för tätt vid Barnhusbron. Det nya mörkgrå 10-våningshuset hälsar med sin takform artigt på det gamla vackra huset närmast t h. Egna foton.

Men där tar det slut. Det mörkgrå höga huset bugar djupt på det tidigare byggda ljusgrå 10-våningshuset. Därmed struntar man i renlärig modernist-anda totalt i de andra husen i gaturummet, vackra röda och gula i riksintresset Stockholms innerstads karakteristiska jordfärgsskala. Man kunde i stället ha skymt det fula befintliga grå huset och sytt ihop gaturummet igen.

190308 Stadsbyggnadsnämnden beviljar bygglov förNya Slussens bussterminal i Katarinaberget.

Katolska kyrkan Kungsträdgårdsgatan 12. Kulturhistoriskt värdefullt. Gathusets exteriör mot Kungsträdgårdsgatan karakteriseras av 1880-talets nyrenässans. Foto: Udo Schröter

190226 OBS! Sankta Eugenia katolska församling  på Kungsträdgårdsgatan 12 vill bygga ut. Församlingen har vuxit och behöver ytterligare lokaler. Fastigheten innehåller förutom kyrka även församlingsexpedition, församlingslokaler, folkhögskola, kontor, prästbostäder, bokhandel och kafé.

Nu utreder Stadsbyggnadskontoret ”förutsättningslöst” två olika alternativ. Antingen en påbyggnad av gathuset och tillbyggnad av gårdsbebyggelsen eller att bara bygga på gården. Kommentar: Både staden och kyrkan borde förstå att detta är en del av det centrala historiska Stockholm. Egendomligt att ett sådant projekt alls tas upp. Företag som inte får rum i City flyttar ut en bit. Varför inte flytta prästbostäder och folkhögskola?

Stadsmuseet. Holger Ellgaard

190427 Stadsmuseet öppnar med dygnslång visning Efter fyra och ett halvt års renoveringsarbete   är det snart dags för Stockholms stadsmuseum för allmänheten. Den 27 april bjuds det på 24 timmars rundvandring i historiska dräkter.

Jag ber dig stödja mitt arbete och bidra till mina kostnader om du inte redan har gjort det i år.Överför till mitt konto Stadsbyggnad 5382 01 579 72. Eller svischa via 0703961677.

För ett trivsamt och vackert Stockholm för alla

Ulf Johannisson


Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Fördjupningar och seminarier om stadsbyggnad hittar du på hemsidan här 

Fler nyhetsbrev från Stadsbyggnadsnätverket här


Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev författas av Ulf Johannisson, som är managementkonsult och arbetar ideellt med stadsbyggnadsfrågor i Stockholm.

Swisha 80 kr (eller mer om du vill) till 0703961677 och ange ditt namn för att ha tillgång till nyhetsbreven under 2019. Jag behöver ha täckning för mina utgifter för prenumerationer mm. Arbetet bjuder jag på. Tack på förhand! 


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Du ansvar själv för din kommentar.Telefonnumret publiceras eller sparas  inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *