Stadsbyggnadsnätverkets Nyhetsbrev

Stadsbiblioteket. Foto: Holger Ellgaard

 Stadsbyggnadsnätverkets Nyhetsbrev 19-10

Av Ulf Johannisson

Hej alla! I dag Events och Märkesbyggnaders minst sagt skilda öden.

Events

Blasieholmens Vänner arrangerar möten om Stockholms skönhet med politiker lördagar kl 11-12 på Strandvägspontonen 17A:  I morgon 4 maj med MP + KD — 11 maj med SD + ev. C — 18 maj med M — 25 maj med S + V. Och en stor avslutning 11 juni med en partiutfrågning på Nybroplan kl 12, primärt mot byggen av skyskrapor och höga hus samt årsmöte med Blasieholmens Vänner kl 16.30 samma dag åtföljd av en fördjupade diskussion.

KTH 6 maj kl. 14-16, bild nedan: Föredrag och bokrelease av Arkitekt Daniel Solomon som har fått mer än 100 priser för design.


Märkesbyggnader går mycket olika öden till mötes

En del brinner

Planen förs det brandhärjade huset  180412 Stockhlmdirekt Fastighetsägaren Hufvudstaden har sedan branden velat bygga upp huset på nytt. Men då både nuvarande hus och det tänkta är planstridigt, måste en ny detaljplan först tas fram. Byggnaden är blåklassad av Stadsmuseum och har därmed högsta möjliga kulturhistoriska status, med unika fasader i Roslags-sandsten och ornamentering ”av stor betydelse för Biblioteksgatans attraktivitet”. Enligt SBK:s Susanna Stenfelt har det varit angeläget att komma vidare i processen att återuppbygga huset, både för fastighetsägaren och staden. Tack Stadsmuseum, Hufvudstaden och Susanna Stenfelt!

Biblioteksgatan 9. Foto: Holger Ellgaard

Brandskadat hus vid Stureplan får ny fasad 190124 Stockholmdirekt Den kulturmärkta byggnaden på Biblioteksgatan totalförstördes i branden den 7 november 2017. Med den omfattande tygvepan vill fastighetsägaren skapa en ljusare och trevligare fasad.

Den katastrofala branden i katedralen Notre-Dame i Paris. Foto: LeLaisserPasserA38

Stadsbiblioteket, vårt förnämsta byggnadsminne förfaller utan eldsvåda – Staden renoverar inte

Dags att donera pengar till Sveriges Notre Dame? 190430 SvD Stockholms stadsbibliotek. 

Stadsbiblioteket. Foto: Holger Ellgaard

I Paris var det en svår brand som fick donationerna att strömma in. I Stockholm handlar det tack och lov om något mindre dramatiskt: biblioteket, ritat av Gunnar Asplund, är i dåligt skick på grund av eftersatt underhåll. Tidigare i år regnade det in. Kommunen har ägnat ett antal år åt att utreda hur byggnaden kan rustas upp och utvecklas. Men inget händer. Och inget verkar hända framöver.

Stadsbibliotekets rotunda. Foto: Arlid Vågen

Blir Stockholms stadsbibliotek vårt eget Notre-Dame? En världsberömd byggnad som får miljardärer att öppna plånboken och skaffa sig kulturellt kapital. En nationell skatt som återställs med hjälp av landets rikaste personer.

Kommentar: Kulturskymning. Att ta beslut om pengar till viktiga ändamål innan den allmänna opinionen har uppmärksammat frågan och därmed innan skadan har blivit riktigt dyr att åtgärda – det är just sådana beslut vi har politiker till. Men politikerna verkar undvika beslut om kostnader som riskerar fler röster än de ger. I så fall har vi politikskymning.

Här lär staten få öppna plånboken…

Planerar bygga om operan för 3,5 miljarder  190418 Byggvärlden

Statens fastighetsverk och Kungliga Operan har nu en gemensam lösning för hur en Ny Opera i Operan kan utformas Foto: Urban Jörén.

Statens fastighetsverk, SFV, och Kungliga Operan har nu en gemensam lösning för hur en Ny Opera i Operan kan utformas. Förslaget innebär en renovering av hela byggnaden och en om- och tillbyggnad mot Kungsträdgården. Operakällaren kan fortsätta i samma omfattning som idag.

Den ursprungliga kostnadsramen var 2 miljarder. SFV har nu skickat in en rapport och hemställan till finansdepartementet där kostnaden för projektet är 3,5 miljarder kronor (2013 års penningvärde).

Arkitekterna som anlitats för att utforma och gestalta det komplexa projektet är Ahrbom och Partner, som tar med sig värdefulla erfarenheter från sitt arbete med Kongelige Teater i Köpenhamn. Ahrbom och Partner ritade t ex Handelshögskolans tillbyggnad och galleriahusets om- och tillbyggnad Urban Escape. De har ritat ombyggnader av flera offentliga märkesbyggnader. Se http://www.aop.se/

… och här köper staten privat ägd granne till sig själv –för expanderande myndigheter?

Ratos fastighet ligger mitt i lejonets kula. Till vänster finns Rosenbad och till höger Sagerska palatset och UD.

190315 SFV vill köpa Ratos HK – Kan bli prisrekord Fastighet mitt i lejonets kula Enligt uppgift till FV har Statens Fastighetsverk under flera år velat köpa fastigheten Lejonet 4, det så kallade Adelswärdska huset som ligger mellan Sagerska palatset och Rosenbad. Nu har fastighetsägaren Ratos, som har sitt huvudkontor där, formellt uppvaktats om en affär. Lejonet 4 innehåller 2 495 kvm lokaler.

Från Wikipedia: Byggnaden uppfördes 1890 av politikern och industrimannen Theodor Adelswärd, arkitekt Isak Gustaf Clason. Sedan 1939 ägs fastigheten av riskkapitalbolaget Ratos AB som har sitt huvudkontor i huset. Clason öppnade 1881 eget arkitektkontor tillsammans med Kasper Salin. Foto: I99pema

I Clasons första skisser var huset utformat som ett venetianskt palats men ändrade sedanbyggnaden till en personlig omtolkning av den svenska barocken och bröt således med det tidigare kravet på en stilbundenhet. Samma hornbländeskiffer som fanns på de Adelwärdska godsen i Åtvidaberg användes i bottenvåningens rustisering och i fönsteromfattningarna där det kontrasterar med spritputsningen.

Foto: Holger Ellgaard

Fasaderna är förhållandevis släta med de båda burspråken som egentlig dekoration. Gårdsfasaderna putsades och smyckades med sgrafitto- och frescomålningar. Den 5 våningar höga byggnaden innehöll 3 våningar om 10 rum, en våning om 4 rum samt en våning om fjorton rum. Huset kontoriserades i slutet av 1930-talet.

Och här jobbar marknaden på

Areim redo sälja stora Trygg Hansa huset 190318 Fastighetsvärlden  Enligt uppgift är bolaget i ett tidigt skede av försäljningsprocessen. Fastigheten innehåller 44000 kvm lokaler och den inköptes av Areim för 2 miljarder kr. Den aktuella fastigheten, Brädstapeln 16, är föremål för projektutveckling i ett arbete som drivs ihop med Stockholms stad där staden har varit drivande för att få till en spektakulär påbyggnation. OBS min kursivering!!

Så här kan fastigheten Brädstapeln 16 komma att se ut från Barnhusbron framöver. Illustration: Manuelle Gautrand

Turning Torso allt lägre 190312 Fastighetsvärlden HSB Malmö har skrivit ner värdet på Turning Torso för andra året i rad, totalt 7%. Det nya marknadsvärdet uppges till 1.610 miljoner kronor.

För ett trivsamt och vackert Stockholm för alla

Ulf Johannisson


Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Fördjupningar och seminarier om stadsbyggnad hittar du på hemsidan här 

Fler nyhetsbrev från Stadsbyggnadsnätverket här


Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev författas av Ulf Johannisson, som är managementkonsult och arbetar ideellt med stadsbyggnadsfrågor i Stockholm.

Nyhetsbreven kräver en stor del av min tid. Andra insatser för god stadsmiljö tillkommer, liksom kostnader. Du kan stödja detta genom att överföra ett bidrag till mitt konto Stadsbyggnad 5382 01 579 72. Eller svischa via 0703961677. Hör av dig om du vill göra någon insats för din stad.


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Du ansvar själv för din kommentar.Telefonnumret publiceras eller sparas  inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *