Ny modell – En påminnelse om rivna citykvarter

 

Minns du den stad? Nu har du chansen att se en välgjord modell av de citykvarter som växt fram under 300 år och som jämnades med marken under den stora Norrmalmsregleringen för 50 år sedan. Kerstin Westerlund har varit på plats.

Ännu en tid kommer det att gå att besöka en ny modell som visar bebyggelsen i Jakobs församling före rivningen av Södra Klara. Skalan är stor, 1:100, så det går verkligen att bilda sig en uppfattning om vad som förlorats. Det faktum att den enbart omfattar en knapp fjärdedel av det avrivna området gör upplevelsen av den som vittnesbörd om brutaliteten i det skedda än mer gripande.

Modellen sedd från Jakobsgatan i söder mot Hamngatan i norr.

Modellen sedd från Västra Kungsträgårdsgatan.

Modellen kom till på initiativ av och utfördes av Kent Fernström. Arkitekturhistorikern Fredrik Bedoire medverkade till att den kom att omfatta just Jakobs församling d.v.s. området runt Brunkebergs i väster och Västra Kungsträdgårdsgatan i öster. Den köptes av AMF,genom dess VD Mats Hederus. AMF äger idag en stor del av området bl.a. Galleriakvarteret.

Jakobs församling sedd från Hamngatan med Malmskillnadsgatan och Galleriankomplexet till höger och Kungsträdgården med Jakobs Kyrka till vänster.

Närbild med Brunkebergs Torg i fonden, Jakobsgatan till vänster och Hamngatan till höger.

Dagens kvarter.

Modellen finns nu att beskåda i AMF s entréhall en rulltrappa upp Regeringsgatan 25 åtminstone september månad ut och sannolikt något längre.

Kerstin Westerlund Bjurström

Arkitekt SAR /MSA


Kommentarsregler:För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Du ansvar själv för din kommentar.Telefonnumret publiceras eller sparas  inte.

2 kommentarer

  1. Carin Lidquist den 5 oktober 2019

    Ett sår som satt otroliga spår! Ett fantastiskt arbete som måste få bevaras och ställas ut för allmänheten på permanent plats. Här får vi se vad Stockholm blivit skövlat på och hur fullständigt ansvarslöst stan blev skadad ända in i märgen. Detta skulle aldrig ha fått ske. Självklart finns det kvarter som kan göras om men med försiktig hand och kloka huvuden som tar till vara värdefull kulturhistoria. Att som skäl skylla på att man måste sänka hela Brunkebergsåsen är ju så galet tänkt från början till slut. Det fanss väl andra sätt att få plats med spår till Tbanan. Dra den en annan väg. Med titta och och lär. Ett fantastiskt arbete av konstnären Kenth Fernström. Tusen tack!
    Mvh. Carin Liduist Millner

  2. Owe Selling den 22 september 2019

    Som gammal byggare tycker jag ert arbete är oerhört intressant. Var senast häromdagen i dessa kvarter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *