Om det förlorade förhållandet mellan människor och arkitektur

I ett TED-talksföredrag möter vi  Adrian Bica  , en ung arkitekt som drar i nödbromsen om vart arkitekturen är på väg. Han menar att den värld vi idag designar saknar mening vilket gör att vi tappar kontakten med den. Byggnader vi till vardags går in i kan inte framkalla de känslor de en gång gjorde. De saknar språk och känslor att förmedla.

Bica insåg under det sista året av hans studier till arkitekt att förhållandet mellan människor och arkitektur har minskat, och att förlusten av intimitet har gett våg av inaktuell och tekniska arkitektur.  Istället för att arkitektur skall bli tekniska verktyg i det moderna samhället förespråkar Bica idén om hur vår övergripande inställning till byggnader kan förändra vår känslomässiga upplevelse med dem.

Bica arbetar i en samtida arkitekturstil som vid första ögonkastet kan se ut som det mesta som byggs. Tittar man närmre har de långt flera känslomässiga och konstnärliga kvalitéer. Han har inte heller något problem att skapa nya byggnader i historik stil. Det verkar vara ”rätt hus på rätt plats” som råder. Bica strävar efter att lyfta denna fråga, så att vi en gång kan inse att vi tillsammans kan återuppbygga det förlorade förhållandet mellan människor och arkitektur.

 

Matti Shevchenko Sandin


Kommentarsregler: För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Du ansvar själv för din kommentar.Telefonnumret publiceras eller sparas  inte.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *