Stadsbyggnadsnätverket nyhetsbrev

Här kommer Stadsbyggnadsnätverket nyhetsbrev 20 – 01

Av Ulf Johannisson

Hej alla!

Det har varit tunt med nyhetsbrev ett par månader. Jag har ägnat min tid åt att fördjupa mig i det som händer i innerstaden och engagerar mig i Norrmalms hembygdsförening.

Stockholms innerstad, ett riksintresse, har länge varit utsatt för bristande hänsyn till kulturmiljövärden vilket i stort sett är detsamma som det som folk tycker är vackert och trivsamt.

Norrmalms Hembygdsförening bjuder in till:

Seminarium 13 februari: Vår röst i het debatt om byggandet i innerstaden

Presentation av hur det byggs mm och borde byggas m h t vår kulturmiljö. Diskussion.

  • Film, bilder och analyser om stadsplanering, byggande, parker mm på Norrmalm och Östermalm de senaste 15 åren – tyvärr med brister i hänsyn till kulturmiljö och skenande bostadsrättspriser.
  • Varför blir det så? Presentation inkl. kort resumé av arkitekt Ola Anderssons föreläsning om detta på mötet den 9 december. Och varför lyckades man så bra under andra perioder?
  • Presentation av vad som är på gång nu som vi kan ha synpunkter på. Vi diskuterar och prioriterar vad som är viktigt för att värna och utveckla trivsel och skönhet i vår hembygd.

Seminarieledare Ulf Johannisson. I samarbete med studieförbundet Sensus.

13 februari kl. 18 i Birkagården, Karlbergsvägen 86 B. Buss 72 från Odenplan tar 9 minuter.

Anmälan genom att skicka avgift till PG 490 15 22–5. 70 kr för medlemmar i Norrmalms hembygdsförening, 100 kr för icke medlemmar. OBS Skriv namn och ’seminarium’!

Vill du bli medlem 2020? Sätt in 150 kr sätts in på PG 490 15 22–5. Skriv namn och medlem 2020!

Sturegallerian uppköpt.

Sturegallerian uppköpt.

Litet bakgrund

Fastighetsbranschen blir alltmer internationell och företagen allt större. Internationella aktörer köper fastigheter och bolag i Sverige och svenska bolag köper utomlands, mestadels i grannländerna.

Filmen PUSH, https://www.svtplay.se/video/25104314/push, riktar skarp kritik mot det ansiktslösa kapitalet som renoverar för dyrt, s k renovräkningar. Fastighetsägarna svarar https://www.dagenssamhalle.se/debatt/utan-det-privata-kapitalet-forslummas-bostadsomraden-31058 Frågan gäller till stor del förorter.

Passagenhuset som skall rivas. Foto: Google

I Stockholms innerstad river internationella Pembrook hus på Mäster Samuelsgatan och bygger högre och gråare. Och de byggde på en gård vilket fick Samfundet S:t Erik att skriva att sådant leder till omänsklig stad. Det har byggts mer på gårdar sedan dess och fler fall är på gång. Svenska försäkringsjätten rev 2/3 av Astoriahuset på Nybrogatan och bygger högre. AMF har gjort detsamma med galleria-kvarteret fast i större skala.

Astoriaprojektet – en byggnad från 1870-talet revs tillsammans med grannfastighetens tak för att få en mycket större fastighet.

De stora investerarna ligger bakom mycket av det som väcker protester och staden hänger med. Vad är det som har hänt? Välkommen till seminariet.

För ett trivsamt och vackert Stockholm för alla

Ulf Johannisson


Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Fördjupningar och seminarier om stadsbyggnad hittar du på hemsidan här 

Fler nyhetsbrev från Stadsbyggnadsnätverket här


Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev författas av Ulf Johannisson, som är managementkonsult och arbetar ideellt med stadsbyggnadsfrågor i Stockholm.

Nyhetsbreven kräver en stor del av min tid. Andra insatser för god stadsmiljö tillkommer, liksom kostnader. Du kan stödja detta genom att överföra ett bidrag till mitt konto Stadsbyggnad 5382 01 579 72. Eller svischa via 0703961677. Hör av dig om du vill göra någon insats för din stad.


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Du ansvar själv för din kommentar.Telefonnumret publiceras eller sparas  inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *