Påminnelse – få platser kvar till seminarium!

Skiss till Nya Slussen.

Stadsbyggnadsnätverket nyhetsbrev 20 – 02 – det finns 3 platser kvar till seminariet på torsdag!

Av Ulf Johannisson

Hej alla!

Stockholms innerstad, ett riksintresse, har länge varit utsatt för bristande hänsyn till kulturmiljövärden, mycket av det som folk tycker är vackert och trivsamt.

Norrmalms Hembygdsförening bjuder in till seminarium – påminnelse

Seminarium 13 februari: Vår röst i het debatt om byggandet i innerstaden

Presentation av hur det byggs mm och borde byggas m h t vår kulturmiljö. Diskussion.

  • Film, bilder och analyser om stadsplanering, byggande, parker mm på Norrmalm och Östermalm de senaste 15 åren – tyvärr med brister i hänsyn till kulturmiljö och skenande bostadsrättspriser.
  • Varför blir det så? Presentation inkl. kort resumé av arkitekt Ola Anderssons föreläsning om detta på mötet den 9 december. Och varför lyckades man så bra under andra perioder?
  • Presentation av vad som är på gång nu som vi kan ha synpunkter på. Vi diskuterar och prioriterar vad som är viktigt för att värna och utveckla trivsel och skönhet i vår hembygd.

Seminarieledare Ulf Johannisson. I samarbete med studieförbundet Sensus.

13 februari kl. 18 i Birkagården, Karlbergsvägen 86 B. Buss 72 från Odenplan tar 9 minuter. Kaffe/te och macka 17.30.

Anmälan genom att skicka avgift till PG 490 15 22–5. 70 kr för medlemmar i Norrmalms hembygdsförening, 100 kr för icke medlemmar. OBS Skriv namn och ’seminarium’! Du kan också anmäla dig genom att svara på det här mailet och betala i entrén.

Vill du bli medlem 2020? Sätt in 150 kr sätts in på PG 490 15 22–5. Skriv namn och medlem 2020!

Passagenhuset som skall rivas. Foto: Google

Litet bakgrund

Fastighetsbranschen blir alltmer internationell och företagen allt större. Internationella aktörer köper fastigheter och bolag i Sverige och svenska bolag köper utomlands, mestadels i grannländerna. Filmen PUSH, https://www.svtplay.se/video/25104314/push, riktar skarp kritik mot det ansiktslösa kapitalet som renoverar för dyrt, s k renovräkningar. Fastighetsägarna svarar https://www.dagenssamhalle.se/debatt/utan-det-privata-kapitalet-forslummas-bostadsomraden-31058

Pembrokes förslag till nytt hus på Regeringsgatan.

I Stockholms innerstad river internationella Pembrook hus på Mäster Samuelsgatan och bygger högre och gråare. Och de byggde på en gård vilket fick Samfundet S:t Erik att skriva att sådant leder till omänsklig stad. Det har byggts mer på gårdar sedan dess och fler fall är på gång. Svenska försäkringsjätten rev 2/3 av Astoriahuset på Nybrogatan och bygger högre. AMF har gjort detsamma med galleria-kvarteret fast i större skala.

De stora investerarna ligger bakom mycket av det som väcker protester och staden hänger med. Vad är det som har hänt? Välkommen till seminariet.

För ett trivsamt och vackert Stockholm för alla

Ulf Johannisson


Stadsbyggnadsnätverket på Facebook här 

Fördjupningar och seminarier om stadsbyggnad hittar du på hemsidan här 

Fler nyhetsbrev från Stadsbyggnadsnätverket här


Stadsbyggnadsnätverkets nyhetsbrev författas av Ulf Johannisson, som är managementkonsult och arbetar ideellt med stadsbyggnadsfrågor i Stockholm.

Nyhetsbreven kräver en stor del av min tid. Andra insatser för god stadsmiljö tillkommer, liksom kostnader. Du kan stödja detta genom att överföra ett bidrag till mitt konto Stadsbyggnad 5382 01 579 72. Eller svischa via 0703961677. Hör av dig om du vill göra någon insats för din stad.


Kommentarsregler:

För att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver ett registrerat och sökbart telefonnummer i din text. Du ansvar själv för din kommentar.Telefonnumret publiceras eller sparas  inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *