Vad händer bakom kulisserna den här gången?

Strömbadhuset 1884-1936.

Sommar sol och bad. Trots corona så flockas folk till Stockholms uppskattade stränder och klippbad. Samtidigt lanseras en gammal idé med full kraft, kallbadhus mitt i stan!

Just nu verkar det som om inte Stockholm kan överleva utan ett kallbadhus. Upprinnelsen är det badhus som låg i Strömmen och kallades Strömbadet, ett trähus i tysk nyrenässansstil uppfört 1884 efter ritningar av Axel och Hjalmar Kumlien.  I slutet av 1800-talet var sanitetsfrågan brännhet med alla de nya upptäckter av hur bakterier påverkar oss och folk saknade badrum hemma.

Strömbadet inifrån. Tidstypisk där man visserligen könseparerat badade naken, men väl insynsskyddat. Ingen såg in eller ut. Foto: SSM

Faktiskt var det i princip otänkbart att man skulle ha badmöjlighet i hemmen. Man badade på somrarna i fritt vatten, på vintrarna mer sparsamt på badhus eller i tvättservis hemma. Farsoterna var också mångtaliga.  Strömbadet blev en sanitär lösning. Och bra sådan.

SD vill bygga upp en kopia av gamla Strömbadet där man inte ser ut.

1936 hade man kommit i kapp med sanitära förhållanden och de flesta hade tillgång till daglig dusch om så önskades, om än ofta gemensamma utrymmen. Strömbadet var daterat och revs 1936. Strömmen fick åter sin vattenspegel. Badhus blev mest en social plats.

Badringen som inte blev av. Bild: Sandell Sandberg

Så hoppar vi fram till 2007 när Sandell Sandberg ville bygga ”badringen” i Riddarfjärden. Det blev inget då vilda protester visade på att det skulle mest se ut som en övervakningsbyggnad i betong från kalla krigets dagar. Till på köpet så var det en i raden av lyxförslag som knappast skulle gynna en tunnare plånbok.

Detta var ett i raden av både genomförda och icke genomförda projekt som kom att definiera 2010-talet, nämligen fokus på innerstan, vattenspeglar och tävling om att nå ovan kyrkspiror.

”Nyskapande arkitektur” á la 2010-tal i Stockholm.

Men i bråket om ”Badringen” så hände något annat i korridorerna. Den gamla postcentralen vid Klarabergsviadukten skulle rivas. Stockholm Waterfront blev slutligen byggnaden som kom att ersätta och detta redan 2011.

Diskret reklambild för Stockholm Waterfront. Ser mest ut som en gullig juldekoration bakom trygga träd.

Få höjde ett ögonbryn när man såg de glittrande och diskreta bilderna. Folk och politiker skrek rakt ut när de såg resultatet då byggnadsställningarna kom ned. Än idag är det chockartat hur illa det passar in intill ett av de faktiska världsmonumentet  inom arkitektur vi har, Stadshuset. Badringen såg plötsligt ut som en diskret liten ö i jämförelse med vad waterfront ställt till med.

Stockholm Waterfront i sin prydo.

Så hoppar vi till nu. En samlad stadshusledning pratade uppspelt om ett nytt Strömbadhus vid Munkbrohamnen i Gamla stan, så diskret att man inte ens lyckas producera fram en bra bild av hur det skall se ut, lite som Slussen som ingen riktigt har kläm på hur slutresultatet skall se ut.

Svårtytt hur nya kallbadhuset vid Gamla stan skall te sig. Stadhusledningen säljer känslan. Bild: Nordic Urban

”Stockholm är en stad på vatten och i dag kan man inte bada på platsen alls, det är rent livsfarlig”, sade finansborgarrådet Anna König Jerlmyr till DN. Hon pekade på att det funnits badstugor sedan 1400-talet. Andra ville att platsens negativa historia av skinskalletillhåll skall motas i grind med nya positiva minnen. Och så vidare. Lite som förhoppningarna runt Sergels torg.

Och kanske blir det trevligt. Kanske blir det ytterligare en satsning för innerstaden och inte en gisten förort som behöver lite uppmuntran. Men känslan gryr, vad är det som händer denna gång i korridorerna? Är det jättebyggnader längs Katarinaberget vid Slussen eller liknande? Håll ögonen öppna denna gång. Det kan vara ett välregisserat bråk på gång.

 

Matti Shevchenko Sandin


Kommentarsregler: 

Vi ser gärna att du kommenterar, men för att hålla kommentarspåret öppet så kommer enbart kommentarer med riktigt  för- och efternamn visas. För att detta skall kunna garanteras vill vi att du skriver under din text med ett registrerat och sökbart telefonnummer. Telefonnumret  publiceras inte. Väl mött!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *